ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Λύσεις στο θέμα της οριοθέτησης των ρεμάτων για τα νησιά χωρίς την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Λύσεις στο θέμα της οριοθέτησης των ρεμάτων για τα νησιά χωρίς την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος»

 

Η πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολίτες στα Δωδεκάνησα σχετικά με την οριοθέτηση των ρεμάτων, δρομολογεί λύσεις έπειτααπό τη συνάντηση που είχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος 4258/14 προσδιορίζει ότι για την οριοθέτηση ακόμα και μικρών υδατορεμάτων σε νησιά όπως η Κως, απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται ιδιωτικές περιουσίες, αλλά και να τίθενται ανυπέρβλητα εμπόδια σε επενδυτικές δραστηριότητες.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος στον κ.Κόνσολα, είναι να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η προσωρινή οριοθέτηση με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με τον τρόπο αυτό, θα λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και η αυτοδιοίκηση στα Δωδεκάνησα σε ό, τι έχει σχέση με τη διαδικασία οριοθέτησης υδατορεμάτων, χειμάρρων, χαντακιών.

Όπως ανέφερε ο κ.Κόνσολας: «Δεν μπορεί να υπάρχουν γραφειοκρατικές αντιλήψεις που δεσμεύουν ιδιοκτησίες και αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση επενδύσεων.

Στη Ρόδο, στην Κω και στο Λακκί της Λέρου, τα υδατορέματα, οι χείμαρροι, τα χαντάκια κλπ. είναι ακριβέστατα οριοθετημένα και χαρακτηρισμένα στο κτηματολόγιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες διοικητικές αρχές θα πρέπει να αποδέχονται τους χάρτες, τις οριοθετήσεις και τους χαρακτηρισμούς του κτηματολογίου και να μην χρειάζεται ο κάθε ιδιοκτήτης να μπαίνει στη διαδικασία οριοθέτησης και χαρακτηρισμού, των υδατορεμάτων ξανά».