Μαρξιστικό Θερινό Σχολείο και φέτος το καλοκαίρι στην Κάσο!

Μαρξιστικό Θερινό Σχολείο και φέτος το καλοκαίρι στην Κάσο!

Το Ινστιτούτο Radical Imagination από την Νέα Υόρκη είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Μαρξιστικό Θερινό Σχολείο 2023. Πρόκειται για Σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν από τις 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου στο ελληνικό νησί της Κάσου. Αντίστοιχο πρόγραμμα είχε γίνει στην Κάσο και το 2022.

Το Μαρξιστικό Θερινό Σχολείο έχει σχεδιαστεί για να δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν γνώση στον ιστορικό υλισμό καθώς και σε πιο προχωρημένους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα, έννοιες και κείμενα με εντατικό τρόπο και σε ένα περιεκτικό, μη σεχταριστικό και οικείο περιβάλλον.

Θα υπάρχουν δύο καθημερινές συνεδρίες σεμιναρίων (που θα πραγματοποιούνται στη δημοτική βιβλιοθήκη Κάσου) όπου οι συμμετέχοντες θα συνεργάζονται σε στενή ανάγνωση κειμένων και θα εξετάζουν ορισμένα από τα βασικά πολιτικά προβλήματα της εποχής μας: από την οικολογική καταστροφή, τον πόλεμο, τον μετασχηματισμό της επιθυμίας και της υποκειμενικότητας, αγώνα ενάντια στην εργασία και την απελευθέρωση του δημιουργικού πνεύματος και την κρίση του καπιταλιστικού κράτους.

Το Μαρξιστικό Θερινό Σχολείο είναι ανοιχτό σε όλους με πνευματική ορμή και επαναστατικό ζήλο και δεν απαιτεί καμία προηγούμενη προετοιμασία.

Οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου https://radicalimagination.info/

Υπάρχει μη επιστρέψιμο τέλος εγγραφής 300 $ και επιπλέον 1100 $ οφείλονται μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα δίδακτρα περιλαμβάνουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μονής χρήσης (μπορεί να υπάρχουν μειωμένες τιμές για όσους θέλουν να μοιραστούν ένα δωμάτιο) και ένα κοινό γεύμα κάθε μέρα. Θα υπάρχουν το πολύ 30 φοιτητές συνολικά, κάποια οικονομική βοήθεια μπορεί να είναι διαθέσιμη για τους φοιτητές ανάλογα με τις ανάγκες.

Η Κάσος είναι ένα πολύ μικρό νησί με περίπου 800 κατοίκους. Έχει λίγο τουρισμό και είναι ιδανική τοποθεσία για ενασχόληση με συλλογικές σπουδές και ριζοσπαστική σκέψη. Υπάρχουν μερικές παραλίες σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το σημείο όπου θα μείνετε καθώς και διάφορα μικρά καφέ, μπαρ και ταβέρνες. Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις προς Κάσο από Ρόδο και Κάρπαθο καθώς και πολλαπλά ferry boat από τον Πειραιά κάθε εβδομάδα (που συνδέουν τα νησιά της Κρήτης, της Ρόδου και της Κάρπαθου), τα εισιτήρια ferry boat από τον Πειραιά ξεκινούν από περίπου 60 ευρώ.
Πρόγραμμα για το καλοκαίρι 2023:
Εβδομάδα 1 (22 Ιουνίου – 28 Ιουνίου)
Δείπνο έναρξης, 21 Ιουνίου
Νεοφιλελευθερισμός, πόλεμος και το ζήτημα της κρίσης
Ποίηση και Επανάσταση
Εβδομάδα 2 (29 Ιουνίου – 5 Ιουλίου)
Καπιταλιστική ασφυξία: Οικολογία, Αποικιοκρατία, Δολοφονία
Ζωντανή Εργασία, Σαμποτάζ και Άρνηση Εργασίας
Δείπνο λήξης, 5 Ιουλίου
Σχολή για το 2023:
Siarhei Biareishyk, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια
Peter Bratsis, City University of New York
Isabelle Darmon, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου
Carlos Frade, Πανεπιστήμιο του Salford
Richard Gilman-Opalsky, Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Σπρίνγκφιλντ
Arun Gupta, Γαλλικό Ινστιτούτο Μαγειρικής
Bruno Gulli, City University of New York
Tony Iantosca, City University of New York
Josh Kolbo, Ινστιτούτο για τη Ριζοσπαστική Φαντασία
Κιαρίνα Κορδέλα, Macalester College
Kristin Lawler, College of Mount Saint Vincent
Rebecca Lossin, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Michael Pelias, Πανεπιστήμιο Long Island, Μπρούκλιν
Matteo Polleri, Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Nanterre
Άλκηστη Πρέπη, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Paul Reynolds, Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Η.Β
Παναγιώτης Σωτήρης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών

9.2.2023

Καρπαθιακά Νέα