Μήνυμα Ιωάννη Παππά, για τις επετειακές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της Καρπάθου

Μήνυμα Ιωάννη Παππά, για τις επετειακές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της Καρπάθου

Αξιότιμε Δήμαρχε,

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Φίλες και φίλοι,

Είναι συγκινητικό και συνάμα τιμητικό να δέχομαι πρόσκληση για μια τέτοια εκδήλωση. Δυστυχώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα καταφέρω να παρευρεθώ.

Παρόλα αυτά θα ήθελα να συγχαρώ όσες και όσους βοήθησαν για να λάβει μέρος η σημερινή εκδήλωση.

Και τονίζω το συγκινητικό και τιμητικό, διότι αυτή η εκδήλωση , δεν είναι μια απλή εκδήλωση. Είναι μια υπενθύμιση απέναντι στη Ιστορία. Απέναντι σε όλα όσα πρεσβεύεουμε και όλα όσα πρέπει να θυμόμαστε.

Πέρασαν 78 χρόνια , από τον ξεσηκωμό που συνέβη στις Μενετές, εξαπλώθηκε σε όλη την Κάρπαθο και ελευθέρωσε όλο το νησί.

Η εξέγερση των Καρπάθιων στις 5 Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μια συλλογική δράση όλου του νησιού. Με ανθρώπους καθημερινούς, γνήσιους πατριώτες, που το μόνο πράγμα που λαχταρουσαν ήταν η Ελευθερία τους και η ένωση τους με τη Μητέρα Πατρίδα.

Η επέτειος αυτή, είναι αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές Καρπάθιους.

Τιμή και δόξα στους αγνούς αυτούς πατριώτες, που σήκωσαν το ανάστημα τους και με θάρρος προχώρησαν μπροστά, σκίζοντας τις ιταλικές ταυτότητες,διεκδικώντας το αυτονόητο.

 

Ακόμα μια ημέρα-σταθμός, για την ιστορία του νησιού αποτελεί η 9η Οκτωβρίου. Η μέρα εκείνη έχει μείνει χαραγμένη στη συνείδηση μας και μας θυμίζει το μεγαλείο ορισμένων ανδρών, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Αρκάσα, για να διαδώσουν το μήνυμα της ελευθερίας του νησιού στις συμμαχικές δυνάμεις στην Αλεξάνδρεια. Η ιστορία γράφτηκε πάνω στην τράτα με το όνομα «Ιμακολλάτα» από τον Μανώλη Πατσουράκη, ο οποίος ήταν και ο πλοίαρχος της τράτας και τους Σοφ. Οκονομίδη, Λάζαρο Κοσμά, Μιχ. Πίτα, Κώστα Λαμπρίδη, Γιώργο Χριστοδούλου και Νικ. Σταματάκη.

 

Οι σπουδαίοι αυτοί άνδρες, έγραψαν ιστορία με την ηρωική τους πράξη, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Κίνδυνος ο οποίος δεν σταμάτησε την σπουδαία «αποστολή» για τη διάδοση του μηνύματος της ελευθερίας στην Κάρπαθο.

 

Μένουν στο μυαλό και στην καρδιά μας, ως φωτεινά παραδείγματα, για να πορευόμαστε στο δρόμο του πατριωτισμού , της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμητική αυτή πρόσκληση.

Εύχομαι σε όλους υγεία, για να συνεχίσουμε να τιμάμε τους Ήρωές μας,που θυσιάστηκαν για την αγνή αγάπη προς την Πατρίδα μας.

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΠΑΠΠΑΣ

 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΝΔ