Αριστείδης Μιαούλης: ΣΤΗΝ ...ΤΡΙΣΤΟΜΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Αριστείδης Μιαούλης: ΣΤΗΝ ...ΤΡΙΣΤΟΜΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Στη Βόρεια Κάρπαθο συναντάμε τον Τρίστομο ή το Τρίστομο λιμάνι που εξυπηρετούσε ως τα χρόνια της ακμής της την ιστορική πόλη της Βρουκούντας. Υπάρχει καμαροσκέπαστο βυζαντινό κτίσμα και πολλά αρχαία κατάλοιπα οικιών όπως βλέπετε σε μια απ΄ τις φωτογραφίες μου . Ασφαλές καταφύγιο στα χρόνια των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, αλλά και των πειρατών που αλώνιζαν το Αιγαίο.

Ποιος ξέρει , σε ώρες φουρτούνας, πόσους σκλάβους και θησαυρούς πέρασε από δω στα χρόνια που διαφέντευαν οι Βενετσιάνοι Κρητικοί άρχοντες ο κοκκινογένης πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, που παρέδωσε ολόκληρο το νησί στους Τούρκους στα 1538.

Στις 8 Νοεμβρίου πανηγυρίζει ο Πανορμίτης του, μαρτυρία της πίστης των ναυτικών στον Μεγαλόχαρο που έφταναν εδώ απ΄ όλο το Αιγαίο. Οι Ιταλοί είχαν φτιάξει μικρό ναύσταθμο στην περιοχή και το έκλεισαν από τη μια ίσαμε την άλλη άκρη με αλυσίδα.

Σήμερα αποτελεί έναν δελεαστικό προορισμό, που σας συστήνω τα τον επισκεφθείτε με τα πόδια, απολαμβάνοντας μια εκπληκτική διαδρομή απ΄ την Αυλώνα.

Φωτογραφίες από το πρόσφατο – τέταρτο κατά σειρά – ταξίδι μου, καταγράφοντας στοιχεία για ένα νέο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζω…

14.3.2023

Καρπαθιακά Νέα