Στον ιστορικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Μπειρα της Μοζαμβίκης, που θεμελίωσαν Κασιώτες και Καρπάθιοι λειτούργησε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας

Στον ιστορικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Μπειρα της Μοζαμβίκης, που θεμελίωσαν Κασιώτες και Καρπάθιοι λειτούργησε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής στο κοιμητήριο της Μπειρας

Το ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το κοιμητήριο της Μπειρα και τέλεσε τρισάγιο υπέρ των κεκοιμημένων Ελλήνων.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022. Κυριακή της Πεντηκοστής στον τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης

Σήμερα Κυριακή 12 Ιουνίου στον Πανηγυρίζοντα ιστορικο Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ζάμπιας και τοποτηρητή της Ιεράς επισκοπής Μοζαμβίκης κ Ιωάννη.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο Εσπερινός της Πεντηκοστής όπου ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας το εκκλησίασμα προσευχήθηκε γονατιστό, ακούγοντας τις πνευματικές ευχές.

*Συνοπτική ιστορία του ιστορικού Ναού της Μπειρα

Η Μπεΐρα ήταν η πόλη της Μοζαμβίκης, που φιλοξένησε τους πρώτους απόδημους Έλληνες.Στην Μπεΐρα υπήρχε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα από το 1876, την οποία ίδρυσαν Έλληνες από την Κάρπαθο, την Κάσο, την Κρήτη τα Επτάνησα και από διάφορα άλλα μέρη τής Ελλάδος.

Σύμφωνα με αναφορές, ήδη από το 1896 είχε αρχίσει η ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, ο οποίος είναι ο παλαιότερος ορθόδοξος ναός της νοτιότερης Αφρικής.Ο ιστορικός Ναός είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον κυκλώνα του περασμένου Μαρτίου που χτύπησε την περιοχή ανακαινίστηκε την περίοδο 2002-2003 επί ποιμαντορίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου ως Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και με χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, ενώ όλες οι ζημιές από τον πρόσφατο κυκλώνα αποκαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου με τη συμβολή της Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου κ. Μαρίνας Τσιχλάκη .Για κάποια χρόνια ο ναός, τον οποίο διεκδικούσαν και οι καθολικοί, είχε εγκαταλειφθεί, μέχρι που ο τότε Επίσκοπος Μοζαμβίκης και νυν Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, με τις ευχές του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος κατάφερε και πήρε την εκκλησία, την ζωντάνεψε και έστειλε και ιερέα για να λειτουργεί .

Ας σημειωθεί ότι ο Μακαριώτατος , ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, είχε δώσει αγώνες για την επαναλειτουργία του ιστορικού Ναού της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ελληνικής Κοινότητας και στην συνέχεια ως Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για την προβολή της Ορθόδοξης πίστης στην Μοζαμβίκη.