Ο Μιχάλης Μπαριανάκης γράφει για το κτήριο του Ελλ. Προξενείου και την εγκατάσταση ΦΟΣΔΑ

Ο Μιχάλης Μπαριανάκης γράφει για το κτήριο του Ελλ. Προξενείου και την εγκατάσταση ΦΟΣΔΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

page1image3712240

Του πρώην Νομαρχιακού και Περιφερειακού Συμβούλου
Μιχάλη Μπαριανάκη
για το κτίριο του Ελληνικού Προξενείου επί Ιταλοκρατίας στην οδό Ιωάννη Καζούλη 8

Δεν είχα σκοπό να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή μου, αλλά διαβάζοντας στο Τοπικό Τύπο επιστολές που απευθύνθηκαν στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την εγκατάσταση του ΦΟΣΔΑ στο κτίριο του παλιού Προξενείου. Στις επιστολές αυτές ζητούν από τον κ. Περιφερειάρχη να την ανακαλέσει. Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου μη γνωρίζοντας ότι την 30η Νοεμβρίου 2020 ο ίδιος ψήφισε την απόφαση της εγκατάστασης του ΦΟΣΔΑ.

Διακρίνω μια σκοπιμότητα απ’ όλους. Το λέω αυτό γιατί ήμουν ένας απ’ αυτούς που υπερψήφισαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το 1999 για την αγορά του ακινήτου από τους κληρονόμους της οικογένειας του 1ου Δημάρχου της Ρόδου Σάββα Παυλίδη. Μου έκανε όμως τότε ιδιαίτερη εντύπωση ότι τα μέλη της παράταξη του κ. Γιάννη Παρασκευά (μείζον μειοψηφία) ψήφισαν αρνητικά ή λευκό. Στις τοποθετήσεις τους μιλούσαν για σκοπιμότητα αγοράς του ακινήτου με 150.000.000 δρχ τότε. Πέρασαν σχεδόν 22 χρόνια και αναρωτιέμαι αν τα γεγονότα δικαίωσαν τον κ. Γιάννη Παρασκευά;

Και αναφέρω:

Το ακίνητο αγοράστηκε το 1999 κατά τη διάρκεια της θητείας μας ως Νομαρχιακή Αρχή. Επικεφαλής της παράταξης ήταν ο κ. Σάββας Καραγιάννης και η θητεία μας έληξε το 2002. Από το 2002 έως το 2014 εκλεγμένος Νομάρχης και στη συνέχεια Περιφερειάρχης ήταν ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Αυτό το κτίριο πότε αξιοποιήθηκε; Τα 12 αυτά χρόνια ως Νομαρχιακός Σύμβουλος της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο έκανα ερωτήσεις για το πότε θα φτιαχτεί. Η απάντηση ήταν ότι «……θα το φτιάξουμε», ότι « …….είμαστε στο στάδιο της διαδικασίας μελέτη – επισκευή – δημοπράτηση», «…….θα μπει ο εργολάβος».

Τελικά για να σουλουπωθεί το κτίριο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, φτάσαμε στο τέλος του 2010 – αρχές του 2011.

Όλα αυτά τα χρόνια, αυτοί που ζητούν από τον Περιφερειάρχη να ανακαλέσει, σίγουρα οι περισσότεροι, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκατασταθεί ο ΦΟΣΔΑ στο κτίριο.

Όλοι αυτοί που το ζητούν σήμερα ήταν φιλικά προσκείμενοι και υποστηρικτές της τότε Νομαρχιακής και Περιφερειακής Αρχής του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

Δεν έβλεπαν το κτίριο σε τί κατάσταση ήταν;

Το 2017 ως Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Γιώργου Χατζημάρκου είχα την χαρά να το δω ανακαινισμένο και πλήρως λειτουργικό ως εκθεσιακό χώρο και μάλιστα είχα τη τιμή να συμβάλω κι εγώ ως Πρόεδρος της ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε. ώστε να καλλωπιστεί ο περιβάλλον χώρος.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι ειλικρινά νοιώθω περήφανος γιατί αυτή η Περιφερειακή Αρχή που συμμετείχα αξιοποίησε και λειτούργησε το κτίριο.

Πιστεύω ότι εάν δεν γινόταν η σημερινή εγκατάσταση του ΦΟΣΔΑ, σε βάθος χρόνου το κτίριο θα είχε την τύχη που έχουν αρκετά Ιστορικά κτίρια που ρημάζουν.

Το να έχεις μια διαφορετική άποψη είναι θεμιτό.

Το να την καταθέτεις θεσμικά στα όργανα το επιβάλει η Δημοκρατία μας.

Το να «πυροβολείς» με σκοπιμότητα και «φτηνή» πολιτική τα γεγονότα, ανάλογα με τους καιρούς και τις καταστάσεις, η κοινωνία μας πλέον δεν το αντέχει.

Το παλιό προξενείο ανακαινίσθηκε, διατηρήθηκε και λειτουργεί ως γραφεία.

Ο τίτλος του και η ιστορία του παραμένουν αλλά θα έχει συνέχεια και δεν θα ρημάξει.

Υ.Γ. Επιτέλους για ότι καλό γίνεται σ’ αυτό το τόπο, ας μην έχουμε το «αλλά», το «γιατί» και το «αν». Ας αποδεχθούμε το μέλλον που ανήκει στην νέα γενιά. Αυτή θα μας κρίνει για τις πράξεις μας.

Με τιμή και εκτίμηση