Μιχάλης Χανιώτης "διευκρινίσεις περί της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών"

Μιχάλης Χανιώτης "διευκρινίσεις περί της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών"

πρός :”Καρπαθιακά νέα” (διευκρινίσεις) Τρίτη 18 Ιανουαρίου2022

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά και καλή φώτιση.Προσφάτως δημοσιεύσατε τις απόψεις μου περί της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Ως απλός πολίτης θεώρησα σκόπιμο να τις δημοσιοποιήσω ,βλέποντας ανάλογα σενάρια με εκείνα της οπτικής ίνας του 1997,εποχής που ήμουν Επαρχος.

 Διάβασα με προσοχή και αναρτήσεις άλλων συμπατριωτών σεβαστες και ενδιαφέρουσες .Επειδή σε κάποιες αναφέρονται ,(νομίζω όχι με λόγο εμπροσθοβαρή) οι επί του θέματος τοποθετήσεις μου είμαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω τα εξής ολίγα: η οπτική ίνα του 1997 ήρθε, μετά την παρέμβαση μας, από την Κρητη στη Κάρπαθο και μετά πήγε Ρόδο.Το κόστος του έργου της Καρπάθου ανήλθε στα 25δις δρχ. Αν πήγαινε πρώτα στη Ρόδο και μετα ,με “εξακτινωση,”(ίδιος όρος χρησιμοποιείται και σήμερα) θα κόστιζε διπλάσια.

Πριν την οπτική ίνα στην Κάρπαθο δεν λειτουργούσαν τηλέφωνα αλλά “καβουρδιστήρια”με συνακροάσεις και όλα τα συνακόλουθα που θυμούνται όσοι τα έζησαν και μπορούν να κρίνουν.Οι αιτήσεις για τηλ σύνδεση έμεναν και χρόνια χωρίς ανταπόκριση Αυτή η εικόνα και οι δυνατότητες επικοινωνίας βελτιώθηκαν θεαματικά με αυτό το έργο .

Η σημασία εκείνης της επιτυχίας ήταν τεράστια για το κτίσιμο των υπόλοιπων υποδομών ανάπτυξης του τόπου και ιδιαίτερα της τουριστικής και όχι μόνον ,γιαυτό είχε νόημα ο χρόνος διασύνδεσης .Για τον ίδιο λόγο έχει και τώρα ανάλογη σημασία η ΕΓΚΑΙΡΗ ηλεκτρική διασύνδεση καθώς πολλαπλασιάζονται θεαματικά οι ενεργοβόρες κατασκευές και δραστηριότητες και ασφαλώς η μονάδα παραγωγής παρα τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων και της διοικησης της ,δεν θα επαρκέσει,και παραλείπω την αναφορά στην περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Δείτε και την δημοσίευση του Γ Τσαμπανάκη που περιέχει χρήσιμες και έγκυρες επισημάνσεις https://kasosnews.wordpress.com/2016/02/22/η-ηλεκτρική-σύνδεση-ελλάδας-κύπρου-ισ/ καθώς και προσφάτως του κ. Νίκου Διακαντώνη στα Καρπαθιακά Νέα. Σε κάθε περίπτωση για να μην μακρυγορώ θεωρώ ότι οι αρμόδιοι φορείς του τόπου μπορούν να συλλέξουν και να κωδικοποποιήσουν τις δημοσιευμένες τουλάχιστον απόψεις και να τις γνωστοποιήσουν στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ…

Εξι χρόνια καθυστέρησης στην ηλεκτρική διασύνδεση,ακριβώς λόγω της καλπάζουσας τεχνολογικής εξέλιξης, ισοδυναμούν με δύο τουλάχιστων παλιούς “ιστορικούς” αιώνες(Αυτά λέει από τον εικοστο ήδη αιώνα η σύγχρονη ιστορική έρευνα η ονομαζόμενη και “σειραϊκή ιστορία”,που εξετάζει ανά διετία τις ιστορικές εξελίξεις)

Τα “καλώδια”είναι ούτως ή άλλως”μπερδεμένα” κυριολεκτικά και μεταφορικά,δεν χρειάζεται να μπερδεύεται και το προφανές ,τί δηλ συμφέρει τον τόπο και την πολύπλευρη ανάπτυξη του… Τέλος προσωπικά δεν έχω να αποδείξω τίποτε και σε κανέναν.

Οτι καλό ή λάθος είχα να κάνω το έκανα υπηρετώντας τους θεσμούς εδώ και αλλού και πιστεύω τους υπηρέτησα ευδοκίμως

Ευχομαι και σε όσους έχουν κριτική διάθεση (καλοδεχούμενη)να τους υπηρετήσουν καλύτερον εμού.Ιδού λοιπόν η Ρόδος…