ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Γράφει ο Κάλλιστος Διακογεωργίου

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους.

Σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα των ναρκωτικών.

Να εντοπιστούν οι αιτίες του μείζονος αυτού προβλήματος που ταλανίζει την κοινωνία και καταστρέφει το πιο ζωντανό και δυναμικό της κομμάτι, τη νεολαία, και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Η ημέρα αυτή κατά των ναρκωτικών είναι ημέρα σεβασμού απέναντι στην προσπάθεια των εξαρτημένων ανθρώπων να αλλάξουν κατεύθυνση, τρόπο ζωής , να απεξαρτηθούν από τις τοξικές ουσίες και να ενσωματωθούν στην κοινωνία με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Είναι  ημέρα περισυλλογής και κριτικής σκέψης πως πολιτεία, φορείς και οργανώσεις θα συμβάλουμε στην μεγάλη αυτή προσπάθεια καταπολέμησης του προβλήματος.

Δυστυχώς ο δρόμος των εξαρτησιογόνων ουσιών οδηγεί σε ατραπούς. Οι χρήστες ακολουθούν ένα μοναχικό ταξίδι βυθισμένο στο σκοτάδι.

Ένα ταξίδι που οδηγεί στον πνευματικό θάνατο και στον εκφυλισμό του νέου ανθρώπου.  Τα «ναρκωτικά είναι από τις φοβερότερες μάστιγες που εμφανίστηκαν στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, και σήμερα έντρομοι παρακολουθούμε την ταχύτατη εξάπλωση τους. Θέλω να απευθυνθώ στους νέους μας και να τους πω ότι ο σκληρός κόσμος των ναρκωτικών είναι αμείλικτος.

Δεν είναι μαγκιά ούτε απόδειξη τόλμης και ποτέ μέσα από τα παραισθησιογόνα και τις ψυχοτρόπες ουσίες θα ανακαλύψει την προσωπική του ταυτότητα , η θα δώσει λύση σε προβλήματα και προσωπικά δράματα.

Αντιθέτως ο δρόμος είναι ολισθηρός και οδηγεί στο οδυνηρό αποτέλεσμα, την  εξάρτηση. Και είναι πραγματικά δραματικό να βλέπεις νέους ανθρώπους που όλη η ενέργεια τους, η δραστηριότητας τους, η σκέψη, οι διαθέσεις τους και γενικά όλη η ζωή τους να έχει ως επίκεντρο την εξεύρεση και τη χρήση ναρκωτικών.

Το να χάνεται ένας νέος άνθρωπος στον καταστροφικό κόσμο της λησμονιάς των ψυχοτρόπων ουσιών είναι οδυνηρό και για τον ίδιο, και για τα αγαπημένα του πρόσωπα, για όλους μας.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν αναφέρει «Τα ναρκωτικά είναι καλά για να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια ώστε δεν αξίζει να ξεφύγεις από αυτήν».

Πράγματι είναι πλούσια και δημιουργική η πραγματικότητα αρκεί να γνωρίζεις να αξιοποιείς τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αρκεί να ασχολείσαι και να  καταπιάνεσαι με τα  μεγάλα και τα ιδεώδη.

Ένα από αυτά είναι ο αθλητισμός.

Ήταν ηχηρό το μήνυμα ζωής και δύναμης που εξέπεμψαν οι Βετεράνοι Ποδοσφαιριστές Ρόδου και Διαγόρα στο φιλικό παιχνίδι που έδωσαν με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων την Κυριακή 28 Ιουνίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Οι βετεράνοι και τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ έβαλαν γκολ στα αληθινά δίχτυα του αθλητισμού και έβγαλαν οφσάιτ τα δίχτυα των εξαρτήσεων.

Μέσα από τη διαχρονική μου ενασχόληση με τα κοινά, είμαι στην πρώτη γραμμή και στηρίζω πάντα τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες και ο αγώνας μου είναι διαρκής.

Ως ΕΠΣ Δωδεκανήσου πιστεύουμε ότι η ενίσχυση και η στήριξη του αθλητισμού, οι προπονήσεις οι κανόνες των ομάδων είναι ασπίδες προστασίας είναι το αντίδοτο στα επιζήμια κοινωνικά φαινόμενα που πλήττουν τη νέα γενιά.

Η στροφή των νέων μας στον αθλητισμό θα συμβάλει στην αναχαίτιση  της εξάπλωση των ναρκωτικών, του αλκοολισμού, της  βίας, της νεανικής παραβατικότητας.

Είμαστε δίπλα στα παιδιά που προσπαθούν, στα παιδιά που πάλεψαν και τα κατάφεραν. Είμαστε δίπλα στις οικογένειες τους, δίπλα στον αγώνα που δίνει το ΚΕΘΕΑ με ιδιαίτερο ζήλο και μεράκι σ΄αυτό το δύσκολο έργο.

 

Κάλλιστος Διακογεωργίου

                                                               Αντιπεριφερειάρχης

Ενέργειας                                                     Βιομηχανίας & Φυσικών Πόρων

                 ΠΡΟΕΔΡΟΣ        ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ &  ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΒΙΑΣ   των ΓΗΠΕΔΩΝ ΤΗΣ           

  ΕΠΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ