Ένας άγγλος του 1935 στην Καρπάθο. Το ναυάγιο του TENARON S

Ένας άγγλος του 1935 στην Καρπάθο. Το ναυάγιο του TENARON S
γράφει ο Κώστας Θωκταρίδης
Η εκρηκτική αύξηση στις ναυπηγήσεις που έλαβε χώρα τα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αύξησε και τις ανάγκες για πρώτες ύλες των ονομαστών ναυπηγείων Harland & Wolff στο Μπέλφαστ. Για αυτό το λόγο η σκωτσέζικη εταιρία Burns & Laird απέκτησε δυο μεταχειρισμένα μικρά φορτηγά που ανέλαβαν την μεταφορά σιδηροτεμαχίων από τη Σκωτία στα ναυπηγεία της βορείου Ιρλανδίας.
Τo 1935 ναυπηγήθηκε με το όνομα GLEN για την βρετανική εταιρία Tyne-Tees Steamship Co.
Η εταιρία του που είχε την έδρα της στο Newcastle ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς συγχωνεύσεων πολλών εταιριών, ορισμένες από τις οποίες είχαν πρωτοπορήσει κατά την εισαγωγή της ατμομηχανής στην ναυτιλία.
Τα πλοία της Tyne-Tees ταξίδευαν από το Newcastle προς το Λονδίνο, το Αμβούργο και λιμάνια των Κάτω Χωρών για πολλές δεκαετίες.

Το GLEN είχε ολική χωρητικότητα 471 κόρων, διαστάσεις 50,4 x 8,3 μέτρα και το κινούσε μια επτακύλινδρη πετρελαιομηχανή Humboldt-Deutzmotoren AG, 82 ονομαστικών ίππων που επέτρεπε στην μοναδική έλικα του να το κινήσει με ταχύτητα έως 9 κόμβων.
Το 1943 η Tyne-Tees περιήλθε στον όμιλο της Coast Lines Ltd., που είχε την έδρα της στο Λίβερπουλ.
Η νέα του εταιρία είχε αποσπασθεί το 1931 από τον όμιλο της Royal Mail Steam Packet Co. όταν η τελευταία διαλύθηκε συνέπεια ενός οικονομικού σκανδάλου.
Η Coast Lines σταδιακά απέκτησε τον έλεγχο είκοσι περίπου ακτοπλοϊκών εταιριών δημιουργώντας έναν εκτεταμένο στόλο.
Μετά την λήξη του πολέμου το GLEN μετονομάστηκε σε BELGIAN COAST ακολουθώντας την πολιτική ονοματοδοσίας της εταιρίας του.
Όμως ένα χρόνο αργότερα αποκτήθηκε από τη Burns & Laird Lines Ltd και μετονομάστηκε LAIRDSROCK ξεκινώντας τις μεταφορές σιδηροτεμαχίων από το Ardrossan προς τα Harland & Wolff.
Η νέα του εταιρία είχε ιδρυθεί το 1922, από την ένωση δυο ακτοπλοϊκών εταιριών με μακρά παράδοση στις μεταφορές μεταξύ Σκωτίας και Ιρλανδίας.
Το LAIRDSROCK απέκτησε μια νέα μηχανή το 1957 και συνέχισε να ταξιδεύει μέχρι το 1966 οπότε η πτωτική πορεία της εταιρίας του σε συνδυασμό με την ηλικία του σκάφους οδήγησε στην εκποίηση του.
Τότε αποκτήθηκε από τους Περικλή Βαρβατέ & Σια και υψώνοντας ελληνική σημαία μετονομάστηκε σε ΓΙΩΡΓΗΣ.
Ο καπετάν Περικλής Βαρβατές από τη Σάμο ξεκίνησε ως κυβερνήτης ενός μικρού ιδιόκτητου καϊκιού μεταφέροντας εμπορεύματα στα γύρω νησιά. Μετά τον γάμο του απέκτησε ένα καΐκι 180 τόνων, που ναυπηγήθηκε στον ταρσανά του πεθερού του μάστρο-Νικόλα Ψιλοπάτη στον Άγιο Ισίδωρο Σάμου, με το οποίο επέκτεινε τα ταξίδια του μέχρι τον Πειραιά.
Αργότερα μεταεγκαταστάθηκε εκεί και τη δεκαετία του εξήντα απέκτησε τα πρώτα του μότορσιπ.
Το 1979 το σκάφος περιήλθε στην συμπλοιοκτησία “Λευτέρης Δ.” (Θήρα Ναυτιλιακή) και μετονομάστηκε σε ΛΕΥΤΕΡΗΣ Δ.
Όμως ένα χρόνο αργότερα πουλήθηκε στην παναμαϊκή Etna Maritime Co S.A. και πήρε το όνομα TENARON S.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1980 το TENARON S ταξίδευε από την Ιταλία μεταφέροντας φορτίο τσιγάρων, όταν προσάραξε στις ακτές της Καρπάθου και βυθίστηκε.
Συντελεστές.
Δύτες : Ντίνος Πρωτόπαπας, Νίκος Ανέστης.
Υποβρύχιες λήψεις : Κώστας Θωκταρίδης.
Μοντάζ σκηνοθεσία : Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη.
Μουσική : Artist: Causmic, Track Title: Joker.
Ευχαριστούμε θερμά κα Αναστασία Καπλάνογλου Κ.Ο.Π.Α.Π. καθώς επίσης το Δήμου Καρπάθου για την συνεργασία, τον Βασίλη Νουάρο και τον Νικόλα Παραγίο.
Τον Γιώργο Πρωτόπαπα, με το σκάφος ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ-ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, καθώς επίσης και το Karpathos Diving center για την εξαιρετική βοήθεια τους.
Ιστορική και αρχειακή έρευνα : Άρης Μπιλάλης και Κώστας Θωκταρίδης.
Για τον Κ.Ο.Π.Α.Π. “Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας” Δήμου Καρπάθου, Σεπτέμβριος 2022.
18.9.2022
Καρπαθιακά Νέα