Κάυσωνας: "Τέλος στην εργασία των ιπποειδών - Η μεταφορά των ζώων υπο πλήρη προστασία"

Κάυσωνας: "Τέλος στην εργασία των ιπποειδών - Η μεταφορά των ζώων υπο πλήρη προστασία"

Μια σημαντική εγκύκλιος εκδόθηκε σήμερα, 3 Αυγούστου 2021, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της οποίας απαγορεύεται η εργασία ιπποειδών σε συνθήκες καύσωνα, πιο συγκεκριμένα στους 35 βαθμούς Κελσίου και άνω. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι η μεταφορά ζώντων ζώων θα γίνεται αυστηρά υπό πλήρη προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε σε κλωβούς των πλοίων είτε εντός κλιματιζόμενων οδικών μεταφορικών μέσων σε επιβατηγά αλλά και φορτηγά πλοία Ro Ro. 

Σημαντικό ρόλο στην έκδοση της εγκυκλίου είχε η παρέμβαση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση της η Πρόεδρος κα Νατάσα Μπομπολάκη:

“ΤΟ “ΚΛΙΚ” εγινε ,οταν χθες το μεσημέρι ζητήσαμε μετ επιτάσεως να μιλήσουμε με την Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κα Φ. Αραμπατζή,η οποία σχεδον αμέσως επικοινωνησε μαζί μας , της εξηγήσαμε το θέμα και ειπε επι λέξει ‘Αυριο θα υπαρχει η εγκυκλιος , τώρα επικοινωνώ με τις αρμόδιες υπηρεσίες”
Θέλουμε ως ΠΦΠΟ να την ευχαριστησουμε θερμά γιατι τα αυτονόητα δεν είναι καθόλου αυτονόητα στην χώρα μας ,όπως και τον κ. Σπύρο Ντουντουνάκη με τον οποίο είμαστε σε τηλεφωνική συνεχή επικοινωνία και χθες” .

………………………………………………..

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 03 /08/2021 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ,ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. δ/νση : Αχαρνών 2 Ταχ. Κωδ : 101 76

ΠΡΟΣ :

Περιφέρειες Χώρας Πληροφορίες :
Γενικές Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τηλ. : 2102125709
1) Δ/νσεις Κτηνιατρικής Fax: 210 8231267
2) Τμήματα Κτηνιατρικής E-mail: katmarinou@minagric.gr Περιφερειακών Ενοτήτων Χώρας Έδρες τους
1) Γραφείο Κ. Υπουργού
2) Γραφείο Υφυπουργού Κ. Φωτεινής Αραμπατζή
3) Γραφείο Γεν Γραμμ. Κ Κ. Καλογήρου
Κέντρο Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος (με την παράκληση να Διαβιβαστεί στα Λιμεναρχεία της Χώρας)
ΘΕΜΑ: «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες»
ΣΧΕΤ: 1) Η αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας με θέμα «Προστασία των ιπποειδών εργασίας»
2) Η αρ. πρωτ. 1067/132277/19.5.2021 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας με θέμα: «Προστασία κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων τους θερινούς μήνες»
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ευζωία των ιπποειδών εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων αλλά και τα έγγραφα της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με:
α) τις συνθήκες εργασίας οικόσιτων ιπποειδών (ίππων, όνων και ημιόνων ελαφριάς έλξης και φόρτου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικροκαλλιεργητών και των μικρομεταφορών) σε νησιωτικές περιοχές της Χώρας εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο.
β) τις συνθήκες μεταφοράς ζώων στα επιβατηγά και φορτηγά πλοία εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο, και κατόπιν των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών, που επικρατούν πλέον στη Χώρα μας,
θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη σημαντική θερμική καταπόνηση που υφίστανται τα ζώα εργασίας αλλά και τα μεταφερόμενα ζώα στα επιβατηγά πλοία.
Εφεξής, λοιπόν, και για τις ημέρες του έτους, στις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες υψηλότερες των 35ₒC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα μεταφέρονται και δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα κατά τις ώρες 13:00 – 17:00.
Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στο υπ. αρ. 1) σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας μας.
Επίσης σε συνέχεια του αρ. 2) σχετικού εγγράφου μας αλλά και σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 10 του ν. 4039/2012 όπως ισχύει (Α’ 15) η μεταφορά ζώντων ζώων γίνεται αυστηρά υπό πλήρη προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες είτε σε κλωβούς των πλοίων είτε εντός κλιματιζόμενων οδικών μεταφορικών μέσων σε επιβατηγά αλλά και φορτηγά πλοία Ro Ro.
Βάσει των ανωτέρω, παρακαλούνται οι αρμόδιες αρχές για την εντατικοποίηση των σχετικών επιθεωρήσεων και την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 1197/81 (Α’ 240), όπως έχει τροποποιηθεί με το ν. 4745/2020 (Α’ 214).
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση κακοποίησης ζώων εργασίας ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 16 του Νόμου 4039/2012 (Α’ 15), όπως ισχύει με την υποχρέωση επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων
Ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης

Σπυρίδων Ντουντουνάκης