Επικοινωνία Υφ. Περιβάλλοντος με την Έπαρχο Καρπάθου-Κάσου σχετικά με τους δασικούς χάρτες

Επικοινωνία Υφ. Περιβάλλοντος με την Έπαρχο Καρπάθου-Κάσου σχετικά με τους δασικούς χάρτες

Με αφορμή την επιστολή του μέλους της Επαρχιακής Επιτροπής για τους Δασικούς Χάρτες κου Μιχαήλ Ιωαννίδη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Αμυράς επικοινώνησε χθές τηλεφωνικά με την Έπαρχο, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις πάνω στο μεγάλο θέμα των δασικών χαρτών:

1. Για την τροπολογία, βάσει της οποίας, στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (Ά 289) με την οποία απαλλάσσεται ο δημότης από την υποχρέωση να αποδείξει το τεκμήριο κυριότητας της ιδιοκτησίας του και ισχύει από την πλευρά του Δημοσίου (όπως ισχύει μέχρι σήμερα σε Κρήτη, Κυκλάδες κ.α)

Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κος Χατζημάρκος «Πρόκειται για μια μεγάλη μέρα για τα Δωδεκάνησα και για όλους όσους αγωνίστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το αίσιο αποτέλεσμα. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τους δασικούς χάρτες, θα συνεχίσει τον αγώνα ως την πλήρη δικαίωση των νησιωτών».

2. Στη συνέχεια ο Υφυπουργός κος Αμυράς δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις για τους δασωμένους αγρούς με την λήψη στοιχείων πέρα από τις αεροφωτογραφίες για τον σωστό χαρακτηρισμό μιας έκτασης και προπάντων τα στοιχεία εκείνα που δηλώνουν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

3. Επίσης, στα προβλήματα που προκύπτουν με την προανάρτηση του Κτηματολογίου θα επιδιώξει επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό. Επισημάνθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται παράλληλα ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του πολίτη.

4. Τέλος, για άλλη μία φορά ζητήθηκε από τον κο Αμυρά, να λαμβάνονται υπόψη οι παλαιές βεβαιώσεις για τον χαρακτηρισμό εκτάσεων.

Η Έπαρχος Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου, ως επικεφαλής του ΟΤΑ Β΄ Βαθμού, βρισκόμενη πάντα δίπλα στους κατοίκους της Επαρχίας και αφουγκραζόμενη τα άγχη και τα προβλήματα τους, έδρασε ταχύτατα στα λάθη και τις παραλείψεις που προέκυψαν με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

α) Συγκρότησε Επιτροπή του Επαρχείου με κύριο αντικείμενο τα προβλήματα των Δασικών Χαρτών , μέλος της οποίας βρίσκεται στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος,

β) πραγματοποιηθήκαν δύο (2) τηλεδιασκέψεις με κεντρικούς φορείς της Κυβέρνησης,

γ) με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κο Αραβώση Κωνσταντίνο και την πραγματοποίηση σύσκεψης στο Επαρχείο Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου, με μοναδικό θέμα την βελτίωση των Δασικών Χαρτών.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο κος Χατζημάρκος προσωπικά από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τους δασικούς χάρτες. Πρώτη και μόνη ξεκίνησε το 2017 ένα μεγάλο αγώνα, έως την πλήρη δικαίωση των νησιωτών.

Έναν αγώνα που πλέον διεξάγεται σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από το παρελθόν. Από αρνητικό και δύσβατο, έγινε ομαλό και φιλικό!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ