Κάρπαθος: Νέα μήνυση για δήθεν προώθηση προγραμμάτων χρηματοδότησης ΕΣΠΑ

Κάρπαθος: Νέα μήνυση για δήθεν προώθηση προγραμμάτων χρηματοδότησης ΕΣΠΑ

Νέα μήνυση σε βάρος 65χρονης ημεδαπής, που υποσχόταν ότι θα προωθούσε -με το αζημίωτο- αιτήσεις για προγράμματα ΕΣΠΑ, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, από ακόμη ένα θύμα της για το αδίκημα της απάτης.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχουν υποβληθεί ακόμη 5 μηνύσεις από 10 περίπου θύματα εις βάρος της ίδιας από επιχειρηματίες της Καρπάθου.
Ειδικότερα εν προκειμένω το θύμα κάτοικος εξωτερικού με καταγωγή από την Κάρπαθο, όπως διατείνεται στη μήνυσή του, γνώρισε την 65χρονη στις διακοπές του στο νησί.
Το θύμα της εκμυστηρεύτηκε ότι επιθυμεί να επιστρέψει μόνιμα στην Κάρπαθο κι έχει σκοπό να αποκτήσει την κυριότητα δύο οικοπέδων προκειμένου να ανοικοδομήσει μελλοντικά τουριστικά καταλύματα.

Εκείνη τον έπεισε ότι ως οικονομική σύμβουλος επιχειρήσεων διαθέτει οργανωμένο γραφείο μελετών στην Αθήνα για την υπαγωγή επιχειρήσεων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ότι διαθέτει «υψηλές» γνωριμίες στο Υπουργείο Οικονομικών, και ότι βρισκόταν στην Κάρπαθο λόγω της υπαγωγής στα προγράμματα ΕΣΠΑ κάποιων επιχειρήσεων λέγοντάς του μάλιστα ότι έχει τη δυνατότητα πριν αποκτήσει την κυριότητα των δύο οικοπέδων να τον υπαγάγει στα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία θα «ενεργοποιηθούν» μόλις προσκομίσει πιστοποιητικά ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια όπως υποστηρίζει το θύμα, η 65χρονη τον έπεισε να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία καθώς υπήρχε συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να υπαχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ και του κοστολόγησε την αμοιβή της στα 30.000 ευρώ για κάθε ακίνητο με έκπτωση 50% στο δεύτερο, ήτοι απαίτησε συνολική αμοιβή 45.000 ευρώ.
Ετσι, το θύμα μετά τις διαβεβαιώσεις της εγκαλούμενης αποφάσισε να της αναθέσει την υπαγωγή του στα προγράμματα ΕΣΠΑ καταβάλλοντάς της μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 το συνολικό ποσό των 45.000 ευρώ ενώ εκείνη ισχυριζόταν ότι οι συνεργάτες της έχουν ήδη εκπονήσει μελέτη και μόλις αποκτούσε την κυριότητα των δύο ακινήτων να της στείλει τα σχετικά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας προκειμένου να «ενεργοποιηθεί» η υπαγωγή του στα προγράμματα.
Τον μήνα Ιανουάριο του 2023, όπως υποστηρίζει το θύμα, προσπαθούσε επανειλημμένα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την εγκαλούμενη για να ενημερωθεί για την τύχη της αίτησης αλλά του απαντούσε ο αυτόματος τηλεφωνητής, γεγονός που τον προβλημάτισε ενώ τον Απρίλιο του 2023 ενημερώθηκε από μία ανάρτηση στο διαδίκτυο για την δράση της 65χρονης.
Μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα και έγγραφες οχλήσεις προκειμένου να του επιστρέψει τα χρήματά του η 65χρονη τον ενημέρωσε ότι τάχα ουδέποτε συμφώνησαν να του επιστρέψει τα χρήματα που της κατέβαλε κι ότι τάχα την έβαλε σε ένα σωρό διαδικασίες για να «βοηθήσει» τον δικηγόρο του να ξεμπερδέψει το οικόπεδο!
Όπως ισχυρίζεται το θύμα, η εγκαλούμενη ενεργώντας με δόλο και μεθοδικότητα τον εξαπάτησε και του απέσπασε το συνολικό ποσό των 45.000 ευρώ με τις ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι διαθέτει οργανωμένο γραφείο με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών επενδυτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ στελεχωμένο με μηχανικούς, δικηγόρους και φοροτεχνικούς, ότι λόγω των υψηλών «γνωριμιών» και της εμπειρίας που έχει στην Υπηρεσία έγκρισης των μελετών για τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη η υπαγωγή του, ότι υπέβαλε ήδη για λογαριασμό του τις σχετικές μελέτες και ότι η υπαγωγή του θα «ενεργοποιηθεί» μόλις προσκομισθούν τα σχετικά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και γι’ αυτούς τους λόγους κατέθεσε σε βάρος της έγκληση ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου.

Την υπόθεση χειρίζεται ο ποινικολόγος κ. Μανώλης Κουτσούκος.
Πηγή:www.dimokratiki.gr

13.7.2023

Καρπαθιακά Νέα