Τι λύση θα δοθεί για το κορεσμένο νεκροταφείο στα Πηγάδια Καρπάθου;

Τι λύση θα δοθεί για το κορεσμένο νεκροταφείο στα Πηγάδια Καρπάθου;

Το κοιμητήριο πόλεως Πηγαδίων Καρπάθου και πάλι βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα. Μπορεί το θέμα να είναι βαρύ, ωστόσο παραμένει σοβαρό και ανοιχτό για την Κάρπαθο, έτσι λοιπόν δεν επιτρέπεται να το προσπεράσουμε και να το αποφύγουμε.

Ακόμη λοιπόν μια φορά, στις συζητήσεις μέσα κι έξω από τον Δήμο, είναι το νεκροταφείο και η στενότητα χώρου σε αυτό.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος και οι συνεργάτες του, παρά τις όποιες προσπάθειες, απέτυχαν να δώσουν ουσιαστική λύση. Βέβαια να αναφέρουμε ότι το θέμα δεν είναι τωρινό και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αντιμετώπισαν ζητήματα με τη στενότητα του χώρου. Τα Πηγάδια όμως μεγάλωσαν, ο πληθυσμός αυξήθηκε και σήμερα η υπόθεση εξεύρεσης μνήματος προκαλεί κάθε φορά αγωνία στους ανθρώπους που ενώ έχουν τον πόνο τους πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτό το θέμα.

Το κοιμητήριο είναι γεμάτο, άδεια μνήματα δεν υπάρχουν, η αρχαιολογική υπηρεσία δεν επιτρέπει επέκταση. Και ερχόμαστε στην λεπτομέρεια: εκταφές, παρά την εισαγγελική παραγγελία, δεν γίνονται με την ορθή χρονολογική σειρά που θα έπρεπε.

Η τοπική κοινότητα, αν και δεν έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, διότι η δημοτική αρχή παίρνει τις αποφάσεις, μέσω του κ. Χατζηκουτσού έχει προτείνει να εφαρμοστεί η εισαγγελική παραγγελία, που εδώ και μήνες έχει στα χέρια του ο δήμος ενώ παράλληλα άμεσα να βρεθεί ο χώρος όπου θα γίνει νέο νεκροταφείο.

Ο κ. Χατζηκουτσός, ως πρόεδρος στα Πηγάδια, λέει το αυτονόητο «η θέση στον κάβο είναι κορεσμένη, άδεια επέκτασης δε δίνει η αρχαιολογία, τι ακριβώς περιμένουμε;».

Κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει, ακούμε ότι ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και άμεσα θα δοθεί ουσιαστική λύση. Άραγε τι σημαίνει αυτό; Θα πεισθεί η αρχαιολογική υπηρεσία να δώσει πράσινο φως για την επέκταση ή θα εφαρμοστεί η εισαγγελική παραγγελία στις εκταφές;

Μια τελευταία παρατήρηση, αν υπάρχουν μνήματα, που επιβάλλεται να παραμείνουν στο χώρο και δεν πρέπει να προχωρήσει η εκταφή, τότε η δημοτική αρχή θα πρέπει να το αιτιολογήσει. Να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και τότε εκείνο να αποφασίσει και να ψηφίσει για την ύπαρξη νέων μνημείων.

12.1.2023

Καρπαθιακά Νέα