Απαιτούνται άμεσα ενέργειες για την  βελτίωσης των ΝΕΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΏΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

Απαιτούνται άμεσα ενέργειες για την  βελτίωσης των ΝΕΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΏΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

Γράφει ο Νίκος Κανάκης 

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με  την δρομολόγησης του OLYMPUS  είχε και ένα καλό.

 Συνέβαλε  στο να αναδειχθεί το πρόβλημα και  να ξεκινήσουν  διαδικασίες για να δρομολογηθούν στην γραμμή   πιο σύγχρονα πλοία  και πιο ταχύπλοα πλοία με στόχο να βελτιωθεί η θαλάσσια  συγκοινωνία των νησιών μας.

  Τοπικοί παράγοντες έσπευσαν να πιστωθούν την εξαγγελία  του Υπουργού Ναυτιλίας   για δρομολόγηση   πλοίου 2ης  κατηγορίας πριν  ακόμη ανακοινωθούν τα δρομολόγια  που θα δημοπρατηθούν.

 Εξαίρεση  απετέλεσε ο συμπατριώτης μας Υπουργό Επικρατείας  Γιώργο Γεραπετρίτη   παρότι η συμβολή του ήταν καθοριστική .

Όμως  από μόνη της η δρομολόγηση  πλοίου 2ης κατηγορίας στην γραμμή Κάσου Καρπαθου   δεν αρκεί. Απαιτείται παράλληλα  και κατάλληλος σχεδιασμός  των δρομολογίων που θα προκηρυχθούν   ώστε να στοχεύουν πρωτίστως στην εξυπηρέτηση των νησιών μας  και όχι άλλων νησιών.

    Όπως προκύπτει από την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος  του Υπουργείου   (ΑΔΑ:68334653ΠΩ-ΜΟΟ) τα  εβδομαδιαία  δρομολόγια που θα προκηρυχθούν      είναι :

 Α. ΘΗΡΑ-ΑΝΑΦΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΑΣΟΣ-ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΔΙΑΦΑΝΙ-ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή     Β. ΘΗΡΑ-ΑΝΑΦΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΣΗΤΕΙΑ-ΚΑΣΟΣΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΔΙΑΦΑΝΙ-ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή  (  σε συνέχεια δρομολογίων από ΠΕΙΡΑΙΑ)

 Γ. ΣΗΤΕΙΑ-ΚΑΣΟΣ-ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΧΑΛΚΗ- ΡΟΔΟΣ και επιστροφή   και

 Δ. ΠΕΙΡΑΙΑ-ΘΗΡΑ-ΚΑΣΟΣ-ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή .

 ΄Αποψή μας είναι   πως η Ανάφη  η οποία απέχει από την Θήρα 27 Ναυτικά μίλια, θα μπορεί να εξυπηρετηθεί κάλλιστα με προέκταση  άλλων δρομολογίων  από  Σαντορίνη , όπως γίνεται και σήμερα δυό φορές την εβδομάδα  με πλοία της BLUE STAR και να μη  επιβαρύνει τα  μακρινά  δρομολόγια προς τα νησιά μας.

  Πέραν   αυτού   είναι απαραίτητο να καθοριστεί  στην προκήρυξη     ότι στο διαγωνισμό θα  έχουν δικαίωμα  συμμετοχής  πλοία  1ης κατηγορίας ( ναυπηγημένα μέχρι το 2012,  όπως είναι   ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ),  η πλοία 2ης κατηγορίας  αλλά ελαχίστης ταχύτητας  τουλάχιστον 22 κόμβων (όπως το ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΧΙΟΣ), ώστε να επιτύχουμε την μείωση της διάρκειας του ταξιδιού   από Πειραιά στην Κάρπαθο σε 12  ώρες   με το απευθείας δρομολόγιο   και 15-16 ώρες  με τα δρομολόγια μέσω Ηρακλείου.

 Η  πενταετής προσπάθειά μας να πείσουμε  όλους τους φορείς της Καρπαθου  να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης   δρομολογίων δεν απέδωσε[i].

Ελπίζουμε  τουλάχιστον  τώρα να συμφωνήσουν όλοι και να απαιτήσουν   να απαλειφθεί  η προσέγγιση στη ΑΝΑΦΗ, που  έχει σαν συνέπεια την επαύξηση  της διάρκειας  του ταξιδιού προς τα ακριτικά νησιά μας  κατά  1,5 έως 2  ώρες .

Υποναύαρχος ΛΣ (εα) Ν.Κανακης

[i] [i]    http://protaikarpathos.blogspot.com/