Ο Γιάννης Νισύριος πήρε την απόφαση του! Εμείς οι ψηφοφόροι τι καταλάβαμε από την διοίκηση και την κρίση στη ΝΕΑ ΠΝΟΗ;

Ο Γιάννης Νισύριος πήρε την απόφαση του! Εμείς οι ψηφοφόροι τι καταλάβαμε από την διοίκηση και την κρίση στη ΝΕΑ ΠΝΟΗ;

Με ένα λιτό δελτίο τύπου ο σημερινός δήμαρχος Καρπάθου, κ. Γιάννης Νισύριος, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Κρατά ουδέτερη στάση και αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους υποψήφιους μνηστήρες της καρέκλας του δημάρχου.

Το τι διδαχτήκαμε και τι όχι, από την δύσκολη περίοδο της διακυβέρνησης Νισύριου το αφήνω στην κρίση της καθεμίας και του καθενός, άλλωστε αυτό αποτελεί μια βιωματική εμπειρία που δύσκολα μοιράζεται και κυρίως έχει να κάνει με το επίπεδο της αυτογνωσίας που μας διέπει.
Ωστόσο δε μπορώ να μη σταθώ σε ένα καθοριστικό γεγονός που έσπασε τη παράταξη ΝΕΑ ΠΝΟΗ και αν δεν είχε συμβεί τα πράγματα ίσως να είχαν άλλη εξέλιξη.

Ήταν Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021, όταν ο Δήμαρχος Ιωάννης Νισύριος με συνοπτικές διαδικασίες έπαψε τους 3 Αντιδημάρχους του. Τους κ.κ. Μ. Τσέρκη, Μ. Μανωλάκη και Γ. Λυριστή! Αιτία μια δημοσιευμένη επιστολή που ήρθε να ενισχύσει τους ψιθύρους που κυκλοφορούσαν στην κοινωνία του νησιού και υπέγραφαν 5 ηγετικά μέλη της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ.

Ο δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, λίγες μέρες μετά, στις 23 Αυγούστου 2021, δήλωσε στο skyRodos για το θέμα της ρήξης στην παράταξη του:
«Το λέω αυτό γιατί πέντε άτομα δικά μου έχουν κάνει πραξικόπημα. Μου έξυναν την καρέκλα για δύο χρόνια. Εγώ τους καλούσα στο γραφείο μου αλλά δεν ήταν συνεργάσιμοι. Έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που είχαμε πει πως δεν έπρεπε. Αυτό ήταν κακό για μένα. Δύο χρόνια τώρα δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Νόμισαν πως όταν νόσησα και έκανα εγχείρηση δεν θα επέστρεφα. Εγώ θα προσπαθήσω μόνο για το καλό της Καρπάθου. Άφησα την οικογένεια μου στην Αμερική και ήρθε στο νησί για να προσφέρω με έργα. Όλα τα χρήματα πηγαίνουν σε έργα».

Τι ήταν λοιπόν αυτό που γονάτισε την ΝΕΑ ΠΝΟΗ; την παράταξη που θεωρήθηκε από τους Καρπάθιους ικανότερη να διοικήσει το τόπο;

Η επιστολή-διαμαρτυρίας εστάλει στον δήμαρχο Καρπάθου στις 25.7.2021 και την υπέγραφαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μ. Μανωλάκης, Γ. Λυριστής, Μ. Τσέρκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δ. Ζανάκης και Ν. Λύκος .
“Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μας περιγελούν, μας απαξιώνουν” αναφέρουν, ενώ σε άλλο σημείο έγραψαν : “εγώ είμαι ο δήμαρχος και κάνω ότι θέλω”. Οι 5 απαιτούσαν μεταξύ άλλων να φύγει από τη θέση του ο γραμματέας του Δημάρχου.
Ο Μιχάλης Μανωλάκης είχε αναφερθεί για τη συμπεριφορά του δημάρχου στα Καρπαθιακά Νέα, για την επιστολή που οι 5 του έστειλαν και η κυκλοφορία της έγινε η αφορμή της ρήξης:
«…Εμείς, όπως σας είπα, κάναμε μεγάλη υπομονή γιατί σεβόμασταν και εξακολουθούμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν και μας ψήφισαν και μας έδωσαν την πρώτη θέση στις εκλογές του 2019.Την οποία πρώτη θέση την παρέδωσαν στους τελευταίους δείχνοντας ασέβεια στην λαϊκή εντολή. Η συμπεριφορά ήταν διαχρονικά στο ίδιο μοτίβο, απλώς η δική μας υπομονή εξαντλήθηκε. Δεν είναι κάτι που προέκυψε την τελευταία βδομάδα, ούτε τις τελευταίες ημέρες. Απλώς τις τελευταίες μέρες καταλάβαμε τι ακριβώς παιζόταν δυο χρόνια πίσω από την πλάτη μας…»
Πριν εκφράσω την άποψη μου θα ήθελα να γράψω ότι ο Γιάννης Νισύριος είναι ο δήμαρχος που ξεμπλόκαρε το Κονάκι! Και μόνο για αυτό αξίζει μια καλή κουβέντα! Όμως στο θέμα της ομάδας του δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Τα σφάλματα είναι μεγάλα και προκάλεσαν σοβαρότατη αναστάτωση και πρωτοφανή ένταση στο νησί και στις καθημερινές λειτουργίες του Δήμου.

Η έννοια της ιδεολογικοπολιτικής συνοχής στις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές είναι άγνωστη. Μια παρέα ονειρεύεται να ασκήσει διοίκηση και κάπως έτσι συντονίζονται, τραβούν μπροστά με τον αρχηγό τους κι όταν οι κάλπες είναι πια στις ντουλάπες τότε προσωπικές επιθυμίες και όνειρα συγκρούονται με αποτέλεσμα οι προεκλογικές υποσχέσεις να πηγαίνουν περίπατο.
Βρισκόμαστε και πάλι σε σταυροδρόμι εκλογών, αυτό το καλοκαίρι πολλοί θα μας σφίξουν το χέρι και θα ζητήσουν ψήφο ωστόσο κρατώ μια βασανιστική απορία:

Άραγε τι διδαχτήκαμε από την παρατεταμένη κρίση στη ΝΕΑ ΠΝΟΗ; (για να σας προλάβω, όλοι έχουν τις ευθύνες που τους αναλογούν).

Τι εμπειρίες αποκομίσαμε από τον κάθε έναν δημοτικό σύμβουλο ξεχωριστά και πως τους βαθμολογήσαμε;
Δυστυχώς η αλήθεια είναι μαλώστρα κι όταν την λες γίνεσαι το μαύρο πρόβατο και συνήθως οι οπορτουνιστές είναι οι πρώτοι που βρίσκουν ευκαιρία και μιλούν αόριστα για συμφέροντα ενώ είναι εκείνοι που οδηγούνται από αυτά.
Τι είναι λοιπόν σημαντικότερο; η όποια προσωπική επιθυμία και το να μην κακοκαρδίσουμε τον συγγενή;

Η αυτοκριτική πάντως δεν έβλαψε κανέναν ακόμη κι όταν γίνεται την ύστατη ώρα.

Σ΄αυτό το εφήμερο πολιτικό σκηνικό με αναφορά τη χαλαρή συνείδηση μας αξίζει να πούμε ότι έχουμε μνήμη κατώτερη του χρυσόψαρου αφού όπως έχει αποδειχθεί τα ψάρια θυμούνται έως και πέντε μήνες!

Μανώλης Δημελλας

30.4.2023

Καρπαθιακα Νέα