Οδοιπορικό στη Σαρία

Οδοιπορικό στη Σαρία

του αρχιτέκτονα Τάση Παπαϊωάννου στο www.popaganda.gr

Το νησί στο βορειότερο άκρο της Καρπάθου, ελάχιστα αποκομμένο από το υπόλοιπο σώμα της, έτσι καταμεσής στο πέλαγος, μοιάζει με την πλώρη ενός τεράστιου υπερφυσικού πλοίου που βρίσκεται αντιμέτωπο με τα μανιασμένα κύματα και τους αέρηδες που το σφυροκοπούν ανελέητα. Ένας μικρός πορθμός, ένα θαλάσσιο στενό πέρασμα, διαχωρίζει τα δύο τμήματα της γης και είναι φανερό πως μια υποχθόνια δύναμη της Φύσης αποφάσισε κάποτε στο μακρινό παρελθόν να τα διαμελίσει και να τα χωρίσει οριστικά το ένα από το άλλο. Σήμερα στέκει ακατοίκητο και έρημο από ανθρώπους: μόνο μερικά άγρια κατσίκια και σπάνια αρπακτικά πουλιά είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του. Κι όμως στο πέρασμα του χρόνου πολλοί το κατοίκησαν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, αφήνοντας ευδιάκριτα τα σημάδια της δικής τους παρουσίας πάνω του.

Το προσεγγίζεις μόνο με καΐκι που μπορείς να το πάρεις από το Διαφάνι, τον παραλιακό οικισμό στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου, επίνειο του παραδοσιακού οικισμού της Ολύμπου ή Ελύμπου, όπως τον λένε στο νησί. Για χρόνια Έλυμπος και Διαφάνι, μαζί με την Αυλώνα, έναν άλλο απομονωμένο αγροτικό οικισμό σε μία κοιλάδα περιτριγυρισμένη από όμορφες βουνοκορφές, όπου βρίσκονταν τα χωράφια και οι καλλιέργειες των χωρικών της Ολύμπου, ήταν αποκομμένα από το υπόλοιπο νησί. Προσέγγιζες μόνο με πλοίο, ενώ τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου είναι εφικτή η σύνδεση από την ξηρά με τα υπόλοιπα χωριά της Καρπάθου. Αυτή η μακρόχρονη απομόνωση όμως ήταν και η αιτία που προστατεύτηκε η παραδοσιακή αρχιτεκτονική —και όχι μόνον— της Ολύμπου, μαζί με το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής από την ανεξέλεγκτη επέλαση του τουρισμού και τη σύγχρονη κακογουστιά.

Τόποι δύσκολοι, δύσβατοι, τραχείς, με απόκρημνες πλαγιές και γκρεμούς που σου μεταδίδουν αυθόρμητα ένα δέος γι’ αυτόν τον ανεμοδαρμένο τόπο. Αντίθετα, στην ανατολική και πιο απάνεμη ακτή, καταπράσινα πεύκα ξεφυτρώνουν μέσα σε χαράδρες, σε κατηφορικές πλαγιές, αλλά και σε απίθανα σημεία που σε ξαφνιάζουν και σε κάνουν να απορείς πώς τα δέντρα αυτά γαντζώνονται στην κυριολεξία πάνω στους κατακόρυφους βράχους. Αναρωτιέσαι πώς μπόρεσαν οι ρίζες τους να πιαστούν μέσα σ’ αυτές τις ελάχιστες ρωγμές της πέτρας και να κρατούν το δέντρο εκεί, σαν να ‘ναι καρφωμένο και όχι φυτρωμένο πάνω τους. Άλλοι κορμοί αναπτύσσονται κατακόρυφα και άλλοι γέρνουν λοξά σπρωγμένοι από τη δύναμη του αέρα, σαν μόνιμα να προσκυνούν την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του. Πράσινες μαλακές κουκίδες πάνω στους αιχμηρούς πέτρινους όγκους που πιστοποιούν με τρόπο απόλυτο τη δύναμη, αλλά και το θαύμα, της Φύσης.

Πλησιάζοντας με το καΐκι τη Σαρία η παρουσία των βράχων είναι καταλυτική. Μεγαλόπρεποι, επιβλητικοί, με τεράστιο ύψος αγναντεύουν την απεραντοσύνη της θάλασσας, ενώ την ίδια στιγμή φαντάζουν πελώριοι κυματοθραύστες που εμποδίζουν σθεναρά την ορμή και τη δύναμή της όταν ξεσπά θυμωμένη πάνω τους. Άλλες φορές κρέμονται απειλητικοί πάνω από το κεφάλι σου, με μορφές αλλόκοτες, σαν τεράστια γλυπτά, αρχέγονα τοτέμ εξυμνώντας την παντοδυναμία της φύσης, υπενθυμίζοντας το πόσο μικρός, αδύναμος και θνητός είναι μπροστά της ο άνθρωπος.

 

Βράχοι στη θάλασσα.

Βράχοι στη θάλασσα.

 

Καθώς το καΐκι πλέει κοντά στην ακτογραμμή, διακρίνεις καθαρά τη σύσταση και το χρώμα των πετρωμάτων. Συμπαγείς ασβεστόλιθοι, μονοκόμματοι και στιβαροί, εναλλάσσονται με πανέμορφους σχιστολιθικούς σχηματισμούς και πολύχρωμες διαστρωματώσεις του εδάφους. Οι σχισμάδες και οι ραβδώσεις που διαχωρίζουν τους βράχους σε φέτες, άλλοτε οριζόντιες και άλλοτε λοξές, τέμνουν σε επάλληλες στρώσεις τις τεράστιες κρημνώδεις επιφάνειες. Σε ορισμένα σημεία η μορφή του πετρώματος μοιάζει με υπολείμματα αρχαίου μεγαλιθικού τείχους. Μέσα στην αντηλιά που εξαϋλώνει τις μορφές και τα χρώματα, έχεις την ψευδαίσθηση ότι αντικρίζεις τους δόμους κάποιου τεράστιου τοίχου και την τάξη των λειασμένων κατεργασμένων λίθων του νομίζοντας ότι αυτό που βλέπεις δεν μπορεί παρά να αποτελεί έργο των χεριών του ανθρώπου. Αλήθεια όμως, πόσες και πόσες φορές η φύση δεν ξεγελά ακόμη κι ένα εξασκημένο μάτι;

Το γκρι το συναντάς σε όλες τις αποχρώσεις, από το υπόλευκο σταχτί, μέχρι το σκούρο γκρι, και το μαύρο, κυρίως στη βάση τους, εκεί που συναντιούνται με το νερό της θάλασσας. Άλλες φορές κοκκινωπές περιοχές κάνουν τοπικά την εμφάνισή τους μέχρι να συναντήσεις ξανά την απόλυτη κυριαρχία του γκρίζου. Κι ανάμεσά τους πάμπολλες σπηλιές, σαν μαύρες τρύπες στο σύμπαν της γκρίζας επικράτειας, στέκουν άλλοτε ψηλά κι άλλοτε κάτω χαμηλά στη θάλασσα δημιουργώντας μυστηριώδεις κόγχες στο σώμα των βράχων. Κι όπως πέφτει το φως πάνω τους γεννά ένα πλήθος φωτοσκιάσεων, εναλλαγών και διακυμάνσεων που μαγνητίζουν το βλέμμα και σε ταξιδεύουν νοερά σε κόσμους μαγικούς, ονειρικούς, φανταστικούς. Ψηλά, εμφανίζονται κάθε τόσο μαυριδερά γεράκια να σκίζουν τον αέρα πραγματοποιώντας απίθανες εφορμήσεις κι άλλοτε αφήνονται να παρασυρθούν ελεύθερα απ’ τις ριπές του, σε πτήσεις ακανόνιστες, θαρρείς και χαίρονται την παντοδυναμία τους στους αιθέρες.

DSC03589

 

Το φαράγγι και οι σπηλιές.

Το φαράγγι και οι σπηλιές.

 

Το καΐκι κάποια στιγμή φτάνει στο στενό που χωρίζει την Κάρπαθο από τη Σαρία, ένα όμορφο και άγριο ταυτόχρονα φυσικό τοπίο. Εκεί, στην κοντινότερη απόσταση, το πολύ εκατό μέτρα, διακρίνεις τα δύο αντικριστά σημεία απ’ όπου παλιότερα οι κάτοικοι περνούσαν με κωπήλατες βάρκες από τη μία ακτή στην άλλη. Ήταν μια μαζική μετακίνηση όλων των οικογενειών, μαζί με τα ζώα τους, προκειμένου για το όργωμα ή το θερισμό στα χωράφια που καλλιεργούσαν απέναντι στη Σαρία. Από μια μικρή μισοερειπωμένη πέτρινη προβλήτα μπορείς και σήμερα να ακολουθήσεις το μονοπάτι που οδηγεί στο βορινό τμήμα του νησιού, φτάνοντας στα αγροτόσπιτα και στα χωράφια.