Όλυμπος, την Κάρπαθο στολίζεις…

Όλυμπος, την Κάρπαθο στολίζεις…

«Όλυμπος είναι φανερό την Κάρπαθο στολίζεις, διατηρείς τη φορεσιά κι από όλους ξεχωρίζεις»… Τα σύννεφα χορεύουν στους ρυθμούς της λύρας, που παίζει ο ταχυδρόμος Μιχάλης Ζωγραφίδης, της τσαμπούνας και του λαούτου πάνω από την Όλυμπο. Το χωριό, οφείλει το όνομα του στο ψηλό βουνό, που το φιλοξενεί σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του. Σήμερα το συγκεκριμένο βουνό ονομάζεται προφήτης Ηλίας και έχει υψόμετρο 718 μ. Στα αρχαία χρόνια, λέγονταν Όλυμπος. Η Όλυμπος ή Έλυμπος είναι μοναδική, ο «αποκλεισμός» της Ολύμπου ήταν και η ασπίδα του χωριού από τον χρόνο και την «εξέλιξη».

Εντυπωσιακή είναι της η κεντρική εκκλησία του χωριού στο Πλατύ (πλατεία του οικισμού), η Κοίμησης της Θεοτόκου(17οαιώνα), βυζαντινού ρυθμού με τοιχογραφίες από την εποχή της Τουρκοκρατίας σ’ όλο το εσωτερικό της και με ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης. Τα μαγευτικά στενάκια, τα γραφικά καφενεία, οι ξυλόφουρνοι σε κάθε γειτονιά που μοσχομυρίζουν ζεστό ψωμί, οι αμέτρητοι ανεμόμυλοι, τα πολυάριθμα εκκλησάκια, τα τουριστικά μαγαζιά με τα πολύχρωμα παραδοσιακά υφαντά και οι γυναίκες ντυμένες με τις μοναδικές παραδοσιακές φορεσιές τους, είναι μερικές μόνο από τις «μυρωδιές της Όλυμπου» που περιμένουν να τις ζήσετε και να τις μυρίσετε με όλες σας τις αισθήσεις.

 

καρπαθος-πεν-1-6-2011-045

Κρεμασμένο πάνω στο βουνό…

 

Στην Όλυμπο θα επισκεφτείτε και το λαογραφικό μουσείο του Ολυμπίτη καλλιτέχνη Βασίλη Χατζηβασίλη, βρίσκεται κάτω από το Πλατύ- κτίσμα του1969 –και φιλοξενεί τα έργα του, αλλά μας δίνει και μια εικόνα του τρόπου ζωής εκείνης της εποχής . Τις γεωργικές ασχολίες τους, το ολυμπίτικο σπίτι, το γάμο, τη βάπτιση ακόμη και την επανάσταση. Λειτουργεί επίσης αργαλειός με υφάντρα που δουλεύει. Σήμερα ο γιος του Γιάννης άξιος συνεχιστής της τέχνης του πατέρα του, προσπαθεί να την διαφυλάξει. Στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο με αυθεντικά χειρόγραφα και δημιουργίες εμπνευσμένες από τα έργα του λαϊκού ζωγράφου και την παράδοση της Ολύμπου. Τα έχουν δημιουργήσει οι γιοι του, Γιάννης και Μανώλης Χατζηβασίλης, που ασχολούνται με τη ζωγραφική.   Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από Απρίλιο-Σεπτέμβριο . Πληροφορίες www.hatzivasili.gr

Απαραίτητη στάση στο φούρνο της κ. Καλλιόπης (πάνω από τους Μύλους) κι αν είστε τυχεροί θα γευτείτε ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο…

Ολυμπίτικο σπίτι. Πυρήνας του Ολυμπίτικου σπιτιού είναι το ισόγειο μόνοσπιτο, που χωρίζεται σε δύο μέρη τον πάτο και τον σουφά. Ο σουφάς είναι ξύλινη υπερυψωμένη κατασκευή που χρησιμεύει για να κοιμάται η οικογένεια, ενώ οι κάτω χώροι χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Ο σουφάς βρίσκεται συνήθως απέναντι από την είσοδο του σπιτιού και είναι εξαίρετα διακοσμημένο πλαίσιο που κάποτε ακουμπά στο στύλο, που στηρίζει την μεσαία δηλ. την δοκό της σκέπης. Ο στύλος και τα ξυλόγλυπτα κάγκελα του σουφά καλύπτονται με πολύχρωμα κεντητά. Βασικό συμπλήρωμα του σπιτιού είναι η πάγκα, ξύλινος καναπές που χρησιμεύει για τη φύλαξη καρπών, φαγητών κ.α. Γύρω γύρω στους τοίχους υπάρχουν τα ράφια, στα οποία στολίζονται διακοσμητικά πιάτα. Ο εξοπλισμός του σπιτιού συμπληρώνεται με το ξυλόγλυπτο και περίτεχνο εικονοστάσι στην ανατολική πλευρά του σπιτιού. Στο παλιό μονόσπιτο, που είχε τζάκι, προστέθηκε αργότερα ένας βοηθητικός χώρος, ο κέλλος που χρησίμευέ για μαγειρείο. Πολλά σπίτια διέθεταν και φούρνο, που εξυπηρετούσε και τα γειτονικά νοικοκυριά.

 

καρπαθος-πεν-1-6-2011-415

Τα Ολυμπίτικα σπίτια είναι «έργα τέχνης».

 

Ο Γάμος . Αποτελεί κορυφαίο οικογενειακό και κοινωνικό γεγονός . Εντυπωσιακή είναι η πομπή από στολισμένες κοπέλες που φέρνουν τα «προικιά» και φυσικά από τα έθιμα του γάμου δε λείπει η παραδοσιακή διασκέδαση με χορό και τραγούδι.

Διαφάνι. Το επίνειο της Ολύμπου, το δεύτερο λιμάνι της Καρπάθου. Σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν βρεθεί είχε κατοικηθεί από την αρχαιότητα αλλά ο φόβος των αραβικών επιδρομών τους ανάγκασε να καταφύγουν στην Όλυμπο. Σήμερα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι τουριστικά αναπτυγμένο, άρχισε να έχει μόνιμους κατοίκους από τα τέλη του 19ου αιώνα και εξυπηρετούσε τις μεταφορές των γεωργών και των ζώων τους στη νήσο Σαρία(Η νησίδα Σαρία χωρίζεται από την ξηρά της Καρπάθου με το Στενό). Στο Διαφάνι καταφτάνουν καθημερινά καραβάκια με τουρίστες από τα Πηγάδια για να επισκεφτούν την Όλυμπο, τη Σαρία και τις κοντινές παραλίες της Β. Καρπάθου. Αξίζει πριν αποχωρήσετε από το Διαφάνι να θαυμάσετε στην πλατεία το συντριβάνι, έργο του λαϊκού ζωγράφου Βασίλη Χατζηβασίλη δίπλα στο άγαλμα της γυναίκας της Ολύμπου που περιμένει το ξενιτεμένο ατενίζοντας τη θάλασσα.

 

exokarpathos.jpg

Το καταγάλανο χρώμα γαληνεύει την ψυχή των επισκεπτών…

 

Παραλίες. Φορόκλι παραλία με βότσαλα, δεν είναι οργανωμένη παραλία. Λεύκος Αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών λόγω της πανέμορφης αμμουδιάς και της πεντακάθαρης θάλασσας. Τα παιδιά αναμφισβήτητα θα την λατρέψουν. Η περιοχή διαθέτει και ταβέρνες με πολύ καλό ψάρι. Βανάντα δεν είναι οργανωμένη, με βότσαλα και στο βάθος έχει camping. Διαφάνι – Η παραλία στο Διαφάνι είναι βοτσαλωτή με διάφανα νερά και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό. Υπάρχουν παραλιακές ταβέρνες όπου θα φάτε φρέσκα ψάρια. Άγιος Μηνάς – Η παραλία του Αγίου Μηνά είναι μία από τις ομορφότερες μικρές βοτσαλωτές παραλίες της Καρπάθου με πεντακάθαρα νερά. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τις παραλίες Όψι, Κάντρι, Νάτι και Άγιο Νικόλαο (Σπόα).

Φαγητό. Στην Όλυμπο Στο κέντρο του χωριού μπορείτε να καθίσετε στα παραδοσιακά καφενεία του Φιλιππίδη, του Ζωγραφίδη και του Φιλιππάκη, καθώς και στην ταβέρνα Blue Garden με θέα το Καρπάθιο πέλαγος για να γευτείτε τις χειροποίητες μακαρούνες της Ολυμπίτισας κ. Μαρίας, το ντόπιο κατσικάκι, το πλαστό της ψωμί και τους παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Παραδοσιακές γεύσεις. Πριν αποχωρήσετε από το νησί πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε το ψωμί γιατί ψήνεται σε ξυλόφουρνο, τις πίτες, τις κουλούρες, το αρνάκι, τον παραδοσιακό μπακλαβά, τους λουκουμάδες με ντόπιο μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι και φυσικά τις χειροποίητες μακαρούνες με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ντόπιο τυρί.

Τι θα πάρετε μαζί σας στην πόλη; Πολλές φωτογραφίες, ψωμί και την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσετε…

πηγή www.humanstories.gr