Για τρίτη φορά εξετάζεται υπόθεση για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας που αφορά Καρπάθιο

Για τρίτη φορά εξετάζεται υπόθεση για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας που αφορά Καρπάθιο

Την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί για τρίτη φορά, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, η υπόθεση 50χρονου από την Κάρπαθο, που κατηγορείται για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο.

Το δικαστήριο θα ασχοληθεί για ακόμη μία φορά με την υπόθεση αυτή, μετά την προσφυγή του 50χρονου, δια του δικηγόρου του κ. Κώστα Διακονή, στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της τελευταίας απόφασης που έλαβε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, όπου και δεν του είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικά.

Ως προς αυτό λοιπόν, στις 10 Οκτωβρίου το δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση και θα αποφανθεί σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 50χρονος προσέφυγε για πρώτη φορά, στο Ανώτατο Δικαστήριο την άνοιξη του 2018 ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών, ενώ του είχε επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ!

Πράγματι, το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με απόφαση του κήρυξε αθώο τον 50χρονο ότι στην Κάρπαθο το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2007 έως την παραμονή των Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς, με πρόθεση κατείχε και διέθεσε επανειλημμένα σε κυκλοφορία υλικό παιδική πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου.

Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκε η αναίρεση της απόφασης για το χρονικό διάστημα από 24 Δεκεμβρίου 2007 έως 3 Απριλίου 2008, για το οποίο και παραπέμφθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να γίνει εκ νέου προσδιορισμός της ποινής του.
Έτσι η υπόθεσή του εκδικάστηκε και πάλι στις 7 Οκτωβρίου 2019 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου το οποίο επέβαλε 5 χρόνια κάθειρξη στον κατηγορούμενο και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Τον Γενάρη του 2021 ο 50χρονος καταθέτει νέα αίτηση στο αρμόδιο τμήμα του Εφετείου Δωδεκανήσου δια του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Κώστα Διακονή και εξετάστηκε από το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου, για την αναίρεση της υπ’ αριθμ. 44/07-10-2019 απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου με τη οποία καταδικάστηκε σε 5 έτη κάθειρξη και 3.000 ευρώ. Η αίτηση έγινε αποδεκτή ως προς τα ελαφρυντικά που δεν είχαν αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο.

Η σύλληψη και η παραπομπή στη δικαιοσύνη

Ο 50χρονος είχε συλληφθεί την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008 το βράδυ στο πλαίσιο έρευνας που έγινε σε διεθνές επίπεδο από τις αστυνομικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών, για την πάταξη του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας.

Ο κατηγορούμενος διέμενε μόνιμα σε χωριό της Καρπάθου τα τελευταία χρόνια και εργαζόταν με σύμβαση σε δημόσια υπηρεσία ενώ παράλληλα διατηρούσε μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια (μικρό ξενοδοχείο) και μία καφετέρια.

Εκεί, ο 50χρονος φέρεται να είχε τοποθετήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου μέσω των chat rooms «προσκαλούσε» άλλους παιδόφιλους από την Ευρώπη και τον Καναδά να επισκεφθούν το ξενοδοχείο του στο νησί έχοντας μαζί τους τα παιδιά τους προκειμένου να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν σεξουαλικά όργια.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, φέρεται να διαφήμιζε σε παιδεραστές το ξενοδοχείο του, υποσχόμενος δωρεάν διακοπές με μοναδικό αντάλλαγμα να ασελγήσει στα ανήλικα παιδιά τους.

Επίσης, ο ίδιος κατηγορούνταν ότι χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα διακινούσε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν έλεγχο στο σπίτι του δράστη όπου είχε κρύψει επιμελώς και αποθηκεύσει σε σκληρούς δίσκους πλήθος αρχείων με πολύ σκληρό περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.
Συνολικά κατασχέθηκαν έξι σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή με τέτοιο αρχείο, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με δύο μνήμες αποθήκευσης, τα οποία στάλθηκαν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Σε βάρος του ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για αποπλάνηση ανηλίκων και διακίνηση πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται και κάνει λόγο «για παρεξήγηση που προέκυψε από πλάκα που έκανε σε συνομιλίες που είχε στο διαδίκτυο».

Μετά την απολογία του ο 50χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος σε σωφρονιστικό ίδρυμα, ωστόσο προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο τον Μάιο του 2009 αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος έως την εξέταση της υπόθεσής του από το αρμόδιο δικαστήριο, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του κάθε 1η και 16η του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ποσού 25.000 ευρώ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου με τις κατηγορίες της δημοσίευσης, κατοχής, παρασκευής υλικού πορνογραφίας ανηλίκων που συνδέεται με την απειρία των ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση, και κατά συνήθεια και για αποπλάνηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει τα 10 έτη, να βαραίνουν τον 50χρονο.

Η δίκη έγινε τον Νοέμβριο του 2014 και ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Απολογούμενος ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου ο 50χρονος είχε αποδεχτεί την κατηγορία της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας δηλώνοντας ωστόσο πως δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση την περίοδο εκείνη και πως δεν ήταν ο εαυτός του, ενώ είχε αρνηθεί όλα τα υπόλοιπα που του καταλογίζονταν.

Κατά της καταδικαστικής σε βάρος του απόφασης, ο 50χρονος άσκησε έφεση και η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στις 7 Νοεμβρίου 2016. Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μείωσε ούτε μέρα την ποινή του 50χρονου, παρά τους αυτοτελείς ισχυρισμούς που ανέπτυξε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κώστας Διακονής, και διατήρησε την ίδια ποινή για τον κατηγορούμενο, με αποτέλεσμα να προσφύγει, στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο, όπου και εν μέρει δικαιώθηκε.

πηγή www.rodiaki.gr