Παραδόθηκε το γεφύρι της Άδειας! Μήπως να αφιερωθεί στη μνήμη της Karina Bont- Schilder;

Παραδόθηκε το γεφύρι της Άδειας! Μήπως να αφιερωθεί στη μνήμη της Karina Bont- Schilder;

Είναι είδηση που δε μπορεί να περάσει στα «ψιλά». Το γεφύρι της Άδειας (πολλοί και ειδικά Μεσοχωρίτες όταν μιλούσαν για αυτό το παρομοίαζαν με το γεφύρι της Άρτας) ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια και στις 8 Αυγούστου 2023, παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Η νέα γέφυρα θα έπρεπε να αφιερωθεί στη μνήμη της Karina Bont- Schilder.

Τα τελευταία χρόνια το γεφύρι σημαδεύτηκε από δυο τροχαία το ένα μάλιστα από αυτά με τραγικό απολογισμό το θάνατο μιας γυναίκας.

Για την ιστορία να θυμηθούμε τα δυο πρόσφατα τροχαία σε εκείνο το σημείο. Στις 8 Ιουλίου 2022, ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο  ξέφυγε από την πορεία του, στην θέση που βρίσκεται το γεφύρι της Άδειας, με αποτέλεσμα να βρεθεί αναποδογυρισμένο στο χωράφι, 8 μέτρα κάτω από τη γέφυρα. Ευτυχώς ο οδηγός κατάφερε να γλυτώσει χωρίς σοβαρά τραύματα.

Δυο χρόνια πριν, στις 15/07/2021,  στο γεφύρι της Άδειας ένα τραγικό δυστύχημα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί η Karina Bont- Schilder και ο σύζυγός της να τραυματιστεί σοβάρα.

Το παλιό γεφυράκι κτίστηκε από Καρπάθιους εργάτες πριν από 80 χρόνια, όπως είχε γράψει σε επιστολή του ο σ. δάσκαλος Κων. Π. Παραγιός, ωστόσο εδώ και 15 χρόνια ίσως και περισσότερα ειδικά η κοινότητα Μεσοχωρίου δίκαια απαιτούσε να κατασκευαστεί μια σύγχρονη γέφυρα διότι εκείνο το σημείο ουσιαστικά ένωνε την πάνω και την κάτω Κάρπαθο (τα τελευταία έχει ανοιχθεί δρόμος και από Απέρι που ενώνει Πηγάδια-Σπόα-Όλυμπο). Οι ντόπιοι μπορεί να γνώριζαν την επικινδυνότητα του σημείου όμως οι εκατοντάδες επισκέπτες;

Στην 1 Ιουνίου 2021 το Επαρχείο Καρπάθου- ΗΝ Κάσου προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση-δελτίο τύπου, με θέμα τις επεμβάσεις στο Επαρχιακό δίκτυο:

ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΙΤΣΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ -ΜΕΝΕΤΕΣ –ΑΡΚΑΣΑ- ΚΑΡΠΑΘΟΥΟ κόμβος στη θέση Σταματουλίτσας είναι ήδη ενταγμένος με ολοκληρωμένη μελέτη στο μεγαλύτερο και ποιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρεμβάσεων στο οδικό Επαρχιακό δίκτυο: «Τριετής συντήρηση οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νήσου Καρπάθου» συνολικού προϋπολογισμού 4,000,000 ευρώ.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΔΕΙΑ-ΠΥΛΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Η κατασκευή τεχνικού στη παραπάνω θέση, με ολοκληρωμένη μελέτη είναι ενταγμένο και αυτό στο πρόγραμμα επεμβάσεων το οποίο θα δημοπρατηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΝΑΙ σύντομα στις 18 Ιουνίου 2021.

Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο προϋπολογισμό (250.000 ευρώ) το γεφύρι της Άδειας καθυστέρησε χωρίς προφανή λόγο ενώ θα έπρεπε να είχε από χρόνια ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Παρόλα αυτά έστω και σήμερα Καρπάθιοι όπως και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια στο δυτικό τμήμα του νησιού.

9.8.2023

Καρπαθιακά Νέα