Η περιπέτεια της Λάστου, τα πρόστιμα και οι ακατανόητες γκρίνιες

Η περιπέτεια της Λάστου, τα πρόστιμα και οι ακατανόητες γκρίνιες

 

 

του Μανώλη Δημελλά φωτο Μανώλης Κοντονικόλας

Ο χθεσινοβραδινός απεγκλωβισμός τεσσάρων νεαρών ατόμων κι ενός παιδιού από την περιοχή της Λάστου αντί να φέρει χειροκρότημα για τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, όπως κανείς θα περίμενε, έφερε γκρίνια για τα πρόστιμα που «έριξε» τα μεσάνυχτα η Αστυνομία!

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω κι ας δούμε τι έχει συμβεί.

Από νωρίς το μεσημέρι αρκετοί βρέθηκαν στο οροπέδιο της Λάστου για να παίξουν με τα χιόνια. Ανάμεσα τους και η κόρη του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Καρπάθου κ. Γιάννη Λυριστή. Προφανώς όλοι αυτοί είχαν στείλει SMS στο 13013 με κωδικό 6! Αφού η Κάρπαθος όλη αυτή τη βδομάδα είναι στο κόκκινο, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού και απαγορεύονται οι μετακινήσεις.

Η κόρη του κ. Λυριστή βρήκε τρόπο και επέστρεψε γύρω στις 18.00 στο σπίτι. Εκείνη πρώτη ενημέρωσε τον πατέρα της, ότι 4 άτομα και ένα παιδί έχουν μείνει στη Λάστο, μάλιστα του είπε αν και τους είχαν προτείνει να κατέβουν, εκείνοι αρνήθηκαν.

Ο Γιάννης Λυριστής, βλέποντας τον καιρό να αγριεύει, πήρε την απόφαση να ανέβει με ένα βαρύ όχημα του Δήμου στο βουνό και να κατεβάσει τα παιδιά «για να μην έχουμε άλλα» όπως χαρακτηριστικά μας είπε! Το γκρέιτερ του Δήμου άνοιγε δρόμο και ανέβαινε αλλά όταν έφτασε στο ύψος της Βωλάδας η κατάσταση πήρε άλλη διάσταση κι αυτό γιατί εκεί ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής, Πυραγός κ. Δημήτρης Αϊβάτογλου, με τον διοικητή του Στρατού, Αντισυνταγματάρχη κ. Γεώργιο Μπαλάτση. Τι είχε συμβεί λοιπόν; Η κοπέλα, από την ομάδα των τεσσάρων που είχαν μείνει στη Λάστο, είχε ειδοποιήσει το 112 δηλαδή την υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης της χώρας μας και αυτό σήμανε συναγερμό στους θαλάμους επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Πολιτική Προστασία, Στρατός και Πυροσβεστική ήδη ανέβαιναν στη Λάστο. Μπροστά ήταν το γκρέιτερ που άνοιγε το δρόμο από το χιόνι, όταν έφτασαν στο Πίνι ο κ. Λυριστής δέχθηκε κλήση μέσω viberαπό την κοπέλα και του είπε ότι ένας κάτοικος τους βοήθησε και τους πήρε σε έναν στάβλο. Εκείνος γνώριζε το σημείο και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί. Βέβαια, όπως μας εξήγησε, το στίγμα το είχαν ήδη τα κέντρα επιχειρήσεων στην Αθήνα και το είχαν στείλει στον διοικητή της Πυροσβεστικής, που δεχόταν απανωτά τηλέφωνα από τον περιφερειάρχη και τους ανωτέρους του από την Πυροσβεστική καυην Αστυνομία. Σε Αθήνα, Ρόδο και Σύρο, στα επιτελεία, υπήρχε έντονη ανησυχία γιατί γνώριζαν ότι η κακοκαιρία όλο και θέριευε! Γύρω στις 2100 με 2130 βρήκαν τους τέσσερις νέους και το τετράχρονο, που στο μεταξύ τους είχε μετακινήσει ο πολίτης που τους είχε βρει, με το αυτοκίνητο του, πιο κοντά στο δρόμο.

 

Στην αρχή, όπως μας περιγράφει ο Γιάννης Λυριστής, η παρέα αντέδρασε, δεν ήθελαν να κατέβουν. Τελικά συμφώνησαν κα με το γκρέιτερ να ανοίγει δρόμο κατέβηκαν από το βουνό. Περίπου στις 00.30  με 01.00 και με εντολή του Διοικητή της Αστυνομίας όλοι πήγαν στο τμήμα και εκεί επιβλήθηκε πρόστιμο στα τέσσερα άτομα γιατί η μετακίνηση στη Λάστο δεν έπρεπε να γίνει.

Αυτή είναι η χθεσινοβραδινή περιπέτεια που σήκωσε γκρίνιες! Πριν από όλα να πούμε ότι η Πολιτική Προστασία Καρπάθου με δελτίο τύπου είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει προσοχή και να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Να ξανα-γράψουμε ότι η Κάρπαθος είναι στο «κόκκινο» και κάθε μετακίνηση γίνεται με γραπτό SMS.

Θα περίμενε κανείς να μιλάμε σήμερα και να λέμε ευχαριστώ, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις αποτελεσματικότητα με την οποία έδρασαν οι δυνάμεις της Καρπάθου. Αντί για αυτό ζητάμε και τα ρέστα!