Ο Δήμαρχος Καρπάθου για τον Πεζοπορικό Τουρισμό στη Νήσο Κάρπαθο και τη Νήσο Σαρία

Ο Δήμαρχος Καρπάθου για τον Πεζοπορικό Τουρισμό στη Νήσο Κάρπαθο και τη Νήσο Σαρία

Με αφορμή πρόσφατο άρθρο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Καρπάθου, με τίτλο «Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Καρπάθου παίρνει θέση για την “καταγραφή των μονοπατιών από το ΙΝΣΕΤΕ”», ο Δήμος Καρπάθου θα ήθελε να ενημερώσει σχετικά τον Καρπαθιακό Λαό και κάθε ενδιαφερόμενο.

Η νέα Δημοτική αρχή παρέλαβε τα εξής :
• Σχεδιασμό δικτύου μονοπατιών το 2017, με κόστος 14.758 € (προ Φ.Π.Α.) με παραδοτέο το εξής: «Αναλυτικό σχέδιο ανάπτυξης δικτύου πεζοπορικού τουρισμού στην Κάρπαθο και τη Σαρία», από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μονοπάτια της Ελλάδας».
• Στα παραδοτέα της παραπάνω υπηρεσίας υπήρχε και η εφαρμογή «Karpathian Paths», για την οποία είχε τονιστεί επανειλημμένως από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μονοπάτια της Ελλάδας», ότι καλό θα ήταν να μην κυκλοφορήσει εάν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες πεδίου, για λόγους ασφαλείας.
Η Δημοτική αρχή κάνει μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των πεζοπορικών μονοπατιών της Καρπάθου και της Σαρίας, με στόχο τα δύο νησιά να αποτελέσουν έναν από τους κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Ο δρόμος για να γίνει αυτό δεν είναι εύκολος, καθώς η νομοθεσία έχει αλλάξει και πλέον η διαδικασία για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις καθαρισμού και σήμανσης μονοπατιών είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο Δήμος έχει προβεί σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μονοπάτια της Ελλάδας», που έχει μελετήσει εξονυχιστικά τα μονοπάτια του νησιού, για την επικαιροποίηση της μελέτης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με στόχο την άμεση κατάθεσή της στις αρμόδιες αρχές, για την αδειοδότηση των εργασιών σήμανσης και καθαρισμού των διαδρομών. Υπολογίζεται μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες το έργο να είναι ώριμο προς υλοποίηση.
Απαντώντας σε πρόσφατο άρθρο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Καρπάθου, με τίτλο «Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Καρπάθου που παίρνει θέση για την “καταγραφή των μονοπατιών από το ΙΝΣΕΤΕ”», ο Δήμος Καρπάθου συμμερίζεται πλήρως την έκπληξη του Ομίλου, σημειώνοντας πως στην εν λόγω έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, η Κάρπαθος δεν είναι το μόνο νησί για το οποίο δεν αναφέρονται ορθώς τα μονοπάτια του.
Όσον αφορά στην εφαρμογή μονοπατιών «Karpathian Paths», η εφαρμογή αυτή λανθασμένα δημοσιοποιήθηκε εξαρχής. Από το 2017 η εταιρία «Μονοπάτια της Ελλάδας», παρέδωσε στον Δήμο Καρπάθου την έκθεση υπό τον τίτλο ”Δράση Ανάπτυξης Πεζοπορικού Τουρισμού στη Νήσο Κάρπαθο και στη Νήσο Σαρία” καθώς επίσης δημιουργήθηκε η εφαρμογή για κινητά ”Karpathian Paths”. Η δημιουργία της ήταν συμβατική υποχρέωση του μελετητή, ο οποίος είχε επανειλημμένως τονίσει πως για να δημοσιοποιηθεί η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει άμεσα το έργο του καθαρισμού και της σήμανσης των μονοπατιών. Το έργο δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Μετά από σειρά εύλογων παραπόνων από χρήστες της εφαρμογής, οι οποίοι συχνά έβρισκαν τα μονοπάτια κλεισμένα από βλάστηση, η νέα Δημοτική Αρχή αποφάσισε να σταματήσει την εφαρμογή, για λόγους ασφαλείας. Η εφαρμογή όμως παραμένει παρακαταθήκη και μόλις το έργο των μονοπατιών ολοκληρωθεί στο πεδίο, θα δημοσιοποιηθεί εκ νέου.
Πραγματικά θεωρούμε ότι η δράση του ομίλου «Φίλων Βουνού και Θάλασσας Καρπάθου» είναι αξιέπαινη και παράδειγμα προς μίμηση από όλους μας. Όμως θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή, ουδέποτε δέχθηκε κρούση για υποστήριξη του έργου του συγκεκριμένου Ομίλου, είτε οικονομικά είτε με απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου ή των μηχανημάτων του.
Με στόχο την άμεση αξιοποίηση, ανάδειξη και προστασία των μονοπατιών της Καρπάθου, ο Δήμος Καρπάθου έχει κάνει τα πρώτα δυναμικά βήματα προς την ολοκλήρωση του έργου. Τονίζουμε για μια ακόμα φορά, ότι η πόρτα του Δημάρχου παραμένει πάντα ανοιχτή και είναι στην διάθεση οποιουδήποτε Καρπάθιου ή μη, μεμονωμένα ή συλλογικά, για εποικοδομητικό διάλογο.
Κάρπαθος 22 Φεβρουαρίου 2021
Ο Δήμαρχος Καρπάθου
Ιωάννης Θεμ. Νισύριος