Οι κουλούρες της Καρπάθου "πλάθονται" για Π.Ο.Π.

Οι κουλούρες της Καρπάθου "πλάθονται" για Π.Ο.Π.

Ανοίγει ο δρόμος για τις πιστοποιήσεις 13  τοπικών  προϊόντων  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, στις 14 Μαϊου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης. Ανάμεσα στα προϊόντα έχουν επιλεγεί και οι κουλούρες της Καρπάθου.

Ο ανάδοχος που προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία θα κληθεί να πιστοποιήσει 13 τοπικά προϊόντα σε διάστημα 36 μηνών. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει Σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης , στην οποία απαραίτητα για κάθε προϊόν και με σχετική ανάλυση και τεκμηρίωση θα πρέπει να περιλαμβάνονται :

Η πλήρης ονομασία του προϊόντος που θα προταθεί για πιστοποίηση , η οποία θα περιλαμβάνει το όνομα του προϊόντος και την οριοθετημένη περιοχή του.

Η κατηγορία στην οποία προτείνεται να πιστοποιηθεί (ΠΟΠ-Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή ΠΓΕ- Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη).
Οι προϋποθέσεις και η εκπλήρωσή τους , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Εθνική και Ευρωπαϊκή ), για να πιστοποιηθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία ( ΠΟΠ ή ΠΓΕ). Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα θα είναι η ένταξη του κάθε προϊόντος στο καθεστώς των ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ως εκ τούτου η πρόταση για ένταξη στην κατηγορία των ΠΓΕ ( Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη) θα πρέπει να συνοδεύεται με σχετική τεκμηριωμένη αιτιολόγηση. θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες να ενταχθεί το κάθε προϊόν στην κατηγορία των ΠΟΠ .

Αναλυτικά τα προϊόντα είναι τα εξής: μέλι της Ρόδου, κουλούρες Καρπάθου, κουλουρία Αρχαγγέλου, σπινιάλο Καλύμνου, κολιός Λέρου, γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, σκόρδα Καλαβαρδών, συμιακό γαριδάκι, λεμόνι Άνδρου, μέλι Κυκλάδων, λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, ντομάτα της Κω και βελανίδι Κέας.

Το Συμβατικό Τίμημα για την εκτέλεση του έργου από τον Ανάδοχο, ανέρχεται στο ποσό των 81.900,00€ (Ογδόντα μία χιλιάδων εννιακοσίων ευρώ) (χωρίς ΦΠΑ), Ο ανάδοχος θα διερευνήσει επίσης, εάν και μια ακόμη σειρά από τοπικά προϊόντα τηρούν τις προϋποθέσεις, για να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση.

με στοιχεία από www.dimokratiki.gr