Ο Αριστείδης Μιαούλης μετουσιώνει σε λόγο την εμπειρία του από την Όλυμπο και το Διαφάνι

Ο Αριστείδης Μιαούλης μετουσιώνει σε λόγο την εμπειρία του από την Όλυμπο και το Διαφάνι

 

 

Γράφει ο Αριστείδης Μιαούλης

Η αφομοιωτική ικανότητα σε κάθε όμορφο και ταπεινό λειτουργεί, απ΄ την ματιά που τα βλέπεις, και ως προσέγγιση στην αυτογνωσία. Και όλα τούτα συμποσούνται με πολλαπλή επωφέλεια σε τόπους όπως η ΄Ολυμπος και το Διαφάνι της Καρπάθου.

Για άλλη μια φορά, είχα την ευκαιρία να προσεγγίσω την πρώτη ύλη της παράδοσης μας στην αυθεντική της και αδιατάραχτη μορφή όπως την ζουν οι Ολυμπίτες και οι Διαφανιώτες φίλοι μου τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα. Η Ορθοδοξία μας εδώ κυματίζει με το δικέφαλο που παραπέμπει σε μια περίοδο όπου καταλυτικά διαμόρφωσε την προβλεψιμότητα των συνθηκών εκείνων που ανατροφοδότησαν το Δωρικό εν προκειμένω ποικιλόμορφο αφήγημα και όρθωσαν το απαράμιλλο σήμερα. ΄

 

Εθιμα όπως ο Θρήνος των γυναικών για το Χριστό και τους δικούς τους, με τις φωτογραφίες τους πάνω στον καταστόλιστο επιτάφιο, ανατροφοδοτούν τις διαδρομές μας σε χρόνους και τόπου ς όπου όλα συμπάσχουν.

Η μεταμόρφωση της μνήμης σε λάβαρα και εικόνες που περιφέρονται από τους νέους , όχι με κάποια αλληγορία αλλά ουσιαστικά στην συλλογική αγωνία να καρποφορήσει με την ανάλογη βροχή η γη, αναδεικνύουν της μικροπολιτείας την ποιοτική διαφορά της στενής σχέσης με το θείο και την πίστη. Τα υπερχειλίζοντα αγάπης και έμπνευσης καλλιτεχνήματα των γυναικών, αποκαλύπτουν πως το αποτέλεσμα που θα βγει από τον ξυλόφουρνο δεν θα είναι μόνο για την ικανοποίηση της γεύσης μα και της καρδιάς.

Τα επιχειρήματα πως αυτός ο τόπος δεν θα χαθεί στο δρόμο της σιωπής είδα να ενισχύονται από την αλήθεια που βλέπουν κατάματα τα νιάτα του τόπου, καθώς προβληματίζονται και αναζητούν τρόπους να επιμείνουν για να μείνουν. Συρματικά, κάτω και πάνω χοροί φέτος δεν «τζώθηκαν» λόγω της πανδημίας. Τιθάσευσαν την ορμή τους οι μουσικοί, υποσχόμενοι πως το πολιτισμικό τους έδαφος, μόλις έρθει ο κατάλληλος καιρός θα ξανακαρπίσει, με περισσότερη αίσθηση της πηγαίας παρορμητικότητας που τους χαρακτηρίζει. Ορθάνοιχτη πύλη η Βόρεια Κάρπαθος εξακολουθεί να αναδεικνύει την συναγωγή των πολιτιστικών της επιρροών. Εύχομαι του χρόνου, πολύ μακριά από τις εφετινές και περσινές αγωνίες και μέτρα, οι εκασταχού ξενιτεμένοι νοσταλγοί και φίλοι της να επανακάμψουν και να θαυμάσουν τον ιδιότυπο χτύπο και ρυθμό της καρδιάς αυτών των ανθρώπων.