Το νέο πρόγραμμα από την τουριστική επιτροπή Δήμου Καρπάθου

Το νέο πρόγραμμα από την τουριστική επιτροπή Δήμου Καρπάθου

του Μανώλη Δημελλά

Πρόγραμμα κόστους 150.000 ευρώ εγκρίθηκε  από την Τουριστική Επιτροπή χθες Δευτέρα 5 Απριλίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς και η εισήγηση έγινε από τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Καρπάθου κ. Δημήτριο Τσαγκάρη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του προγράμματος, όπως αυτό αναρτήθηκε στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, σε ένα απόσπασμα αναφέρεται: «…Μια νέα τουριστική πολιτική που ο τουρισμός δεν είναι στατικό μέγεθος ή πηγή εσόδων, αλλά έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, που θεωρεί και αντιμετωπίζει κάθε επισκέπτη της Καρπάθου ως μοναδικό, που ξεφεύγει από αυτήν του μαζικού τουρισμού και εστιάζει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προιόντος σε συνδυασμό με τις ενναλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο περιπατητικός και ο τουρισμός δραστηριοτήτων όπου η Κάρπαθος έχει παράδοση, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας, στην προβολή κάθε χωριού του νησιού με τη συμμετοχή των κατοίκων και την παρουσίαση τοπικών δράσεων…».

Μετά το θέμα της πανδημίας η τουριστική προβολή της Καρπάθου, ιδιαίτερα την εποχή ίσως να αποτελεί το σπουδαιότερο ζήτημα. Διαβάσαμε λοιπόν για τις ενδιαφέρουσες γενικές δράσεις, όμως δεν θα τις χαρακτηρίζαμε καινοτόμες.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε ομόφωνα, σύμφωνα με το εξοδολόγιο φτάνει τις 150.000 ευρώ, οι δράσεις αυτές έχουν να κάνουν με:

Υλοποίηση δράσεων ενναλακτικών μορφών τουρισμού, καταχωρήσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, συμβολή υποστήριξης και μάρκετινγκ από εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων, δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, προμήθεια τουριστικού υλικού (έντυπα), τιμητικές διακρίσεις-φιλοξενία προσώπων, παραγωγή φωτογραφικού υλικού και videos, ψηφιακό μάρκετινγκ.

Επίσης γίνεται αναφορά σε 15 τουριστικές εκθέσεις (δια ζώσης ή μέσω δικτύου), Μάιος – Νοέμβριος 2021, που θα έχει συμμετοχή ο Δήμος Καρπάθου.

Ένα από τα ερωτήματα, που θέτουν αρκετοί από επαγγελματίες του τουρισμού, έχει να κάνει τον χρόνο υλοποίησης των πιο πάνω δράσεων. Επίσης αναρωτιούνται για τα κοινωνικά δίκτυα: άραγε γιατί εκεί δεν τρέχει ήδη η προβολή της Καρπάθου; π.χ. πότε  θα τρέξει το κανάλι του youtube και του facebook;

Ακόμη μια απορία έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης διαφημιστικών-τουριστικών videos καθώς και του νέου φωτογραφικού υλικού, με δεδομένο μάλιστα ότι από τον επόμενο μήνα ξεκινά και η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης και ήδη άλλοι προορισμοί τρέχουν τους σχεδιασμούς τους.

Μεγάλη κουβέντα είχε γίνει για το brand name που ξεκίνησε η προηγούμενη επιτροπή τουρισμού ωστόσο δεν βλέπουμε να έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αύριο Τετάρτη, 7 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί να γίνει  η παρουσίαση του προγράμματος της τουριστικής επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου.

Η σχέδιο της τουριστικής επιτροπής: https://diavgeia.gov.gr/doc/90%CE%984%CE%A9%CE%950-%CE%9E08?inline=true