ΥΠΕΝ: Τρέχουν να σβήσουν τις φωτιές που άναψε η ανάρτηση των δασικών χαρτών

ΥΠΕΝ: Τρέχουν να σβήσουν τις φωτιές που άναψε η ανάρτηση των δασικών χαρτών

 

της  Μαριάννας Τζάννε

Με νομοθετικές παρεμβάσεις και παράταση 6 μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων σχεδιάζεται η διόρθωση σφαλμάτων – Πού εντοπίζεται το πρόβλημα και πώς θα επιλυθεί

Nα εκτονώσει το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την χώρα επιχείρησε χθες ο Πρωθυπουργός. Μπροστά στον κίνδυνο να ακυρωθεί μία μεγάλη μεταρρύθμιση και να αντιμετωπιστεί η αναστάτωση που έχει προκαλέσει κυρίως στα νησιά αλλά όχι μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισαν να παρατείνουν κατά  6 μήνες την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους θιγόμενους πολίτες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ταυτόχρονα το ΥΠΕΝ, όπως ανακοινώθηκε χθες αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο χαρακτήρας των εκτάσεων που προκαλούν τα προβλήματα και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απίστευτη ταλαιπωρία τους πολίτες.

Η νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση ετοιμάζει, θα ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει δασολόγοι, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τελευταίοι, στράφηκαν πέρσι κατά της απόφασης Χατζηδάκη να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών, ακόμη και αυτών που είχαν κυρωθεί σε ποσοστό 55%.

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι να αντιμετωπίσει μία σειρά από ζητήματα που έχει φέρει στο τραπέζι η ανάρτηση των δασικών χαρτών, μεταξύ των οποίων είναι η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων με ευθύνη της διοίκησης, το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, περιπτώσεις δασωμένων αγρών και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων αλλά και θαμνώδη εκτάσεων (ασπάλαθοι) που δεν προστατεύονται από την δασική νομοθεσία.

Για παράδειγμα, οι ασπάλαθοι έχουν γίνει η πέτρα του σκανδάλου σε περιοχές όπως είναι τα Δωδεκάνησα και απασχόλησαν και πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο. Στο ΥΠΕΝ ετοιμάζονται να υιοθετήσουν κριτήρια, βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζονται δασικές οι επίμαχες εκτάσεις.

Όπως λένε, το θέμα με τις φρυγανικές εκτάσεις έχει λυθεί από διετίας από το Τεχνικό Συμβούλιο δασών, που αποδέχτηκε ότι οι εκτάσεις αυτές δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται δασικές αλλά χορτολιβαδικές αν δεν βρίσκονται σε συνέχεια δασικής έκτασης.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά της Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι πάντως αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος καθώς πολλά νησιά «σκεπάζονται» κατά 50% έως 70% από δάση και ο κόσμος έχει εξαγριωθεί.

Για παράδειγμα υψηλά ποσοστά δασικών εκτάσεων παρουσιάζει ο δασικός χάρτης στη Σύμη και στο Αγαθονήσι όπου οι δασικές εκτάσεις ξεπερνούν το 80%, ενώ στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στην Πάτμο το 70%.  Επίσης στην Αστυπάλαια δασικό είναι το 49,3% και χορτολιβαδικό το 37%. Πρασινίζει επικίνδυνα και η Κρήτη ενώ στις Κυκλάδες αγκαλιά με τα δάση είναι τα Κουφονήσια σε ποσοστό σχεδόν 80%, η Αντίπαρος 56%, η Νάξος 52% κ.α

Το αμέσως επόμενο μεγάλο βήμα είναι να ενεργοποιηθούν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν περί τις 170.000 αντιρρήσεις, που είναι το μοναδικό εργαλείο για να αμφισβητήσουν το περιεχόμενο των χαρτών. Χθες, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να παρατείνει την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και να μειώσει το τέλος άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Με το υφιστάμενο καθεστώς το δικαίωμα υποβολής, ανάλογα με τις περιοχές έληγε εντός Ιουνίου.

Η παράταση, όπως ανακοινώθηκε, δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να παρέμβει σε θέματα ιδιοκτησίας. Το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είχε αναδιπλωθεί και στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης παίρνοντας πίσω τη ρύθμιση για την κατηγοριοποίηση των δρόμων, βάσει των οποίων επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου. Επίσης απάλυνε και το μεταβατικό στάδιο μέχρι την κατάργησή των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου (το 2022), για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

πηγή www.newmoney.gr