Πέρασε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2021 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Eπεισοδιακή συνεδρίαση

Πέρασε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2021 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Eπεισοδιακή συνεδρίαση

Ομοφώνως εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μέσω Zoom), κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι εντάσεις με μέλη της μειοψηφίας, ο προϋπολογισμός για το έτος 2021.

Αποχώρησε συγκεκριμένα η παράταξη του Μ. Γλυνού, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και εκπροσωπήθηκε από τον Τζώρτζη Μακρυωνίτη. Αποχώρησε επίσης ο κ. Νικόλαος Αττιτής επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου» (είχε πει αρχικά ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό). Κατά ψήφισε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ λευκό ψήφισε ο Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ωστόσο καμία από τις παρατάξεις της μειοψηφίας δεν υπέβαλε εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού, όπως είχε τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα οι αρνητικές ψήφοι που συνεπάγονται και οι αποχωρήσεις να μην είναι έγκυρες, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο αντιπεριφερειάρχης, Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε τα εξής σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΠΝΑΙ για το νέο έτος 2021: «Ο προϋπολογισμός της ΠΝΑΙ για το 2021 και τα 52 κατοικημένα νησιά μας, είναι ένας προϋπολογισμός βαθιά κοινωνικός, ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, βαθιά αναπτυξιακός που αντανακλά στις ανάγκες των νησιωτών μας.

Το ύψος του προϋπολογισμού ο οποίος είναι ισοσκελισμένος ανέρχεται στα 123.239.828,72 ευρώ (τα έξοδα). Τα έσοδα ανέρχονται σε 71.262.049,43 ευρώ και το ταμειακό μας υπόλοιπο ανέρχεται στα 51.977.779,29 ευρώ. Το τεχνικό μας πρόγραμμα ανέρχεται στα 89.124.638,91 ευρώ (65.559.046,91 για τα Δωδεκάνησα και 23.565.592,00 ευρώ για τις Κυκλάδες).

Η ΠΝΑΙ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που δεν συναντά κανείς στην υπόλοιπη χώρα. Ακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις άλλοι ΟΤΑ και άλλες περιφέρειες τη δική μας περιφέρεια και τις δράσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα ανακλαστικά της ΠΝΑΙ στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Είμαστε η Περιφέρεια που εισήγαγε το επίδομα ιατρών στα απομακρυσμένα νησιά και στα περιφερειακά ιατρεία. Είμαστε η Περιφέρεια όπου όλες οι δράσεις προϋπολογισμού που αφορούν στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στη γαστρονομία, στον πρωτογενή τομέα, στην ανάδειξη προϊόντων, διετέθησαν για να ενισχυθούν οι δομές υγείας των νησιών, επτά νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα περιφερειακά ιατρεία, ιατρικός εξοπλισμός, υγειονομικό υλικό, τεστ ανίχνευσης.

Αυξήσαμε τους δικαιούχους των κοινωνικών παντοπωλείων και δημιουργήσαμε νέες δομές κοινωνικών παντοπωλείων. Είμαστε η Περιφέρεια που τόλμησε να ανοίξει σε καθεστώς πανδημίας τον τουρισμό με πολύ καλά αποτελέσματα. Τολμήσαμε και πετύχαμε, αποδεικνύοντας ότι με σχέδιο και τόλμη, αλλά κυρίως με προσήλωση στους επιδημιολογικούς κανόνες, μπορεί να οδηγηθεί κανείς σε εξαιρετικά αποτελέσματα».

Επίσης, ο κ. Ζαννετίδης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα “ΝΗΣΙδΑ” της ΠΝΑΙ ύψους 35 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων περιφερειών, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις της ΠΝΑΙ σε τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο πρωτογενής τομέας, η συντήρηση του οδικού δικτύου σε όλα τα νησιά, τα αντιπλημμυρικά έργα η έκταση των οποίων είναι πρωτοφανής τόσο για τα Δωδεκάνησα όσο για τις Κυκλάδες. «Μνημείο άμεσης παρέμβασης» χαρακτήρισε ο κ. Ζαννετίδης τη γέφυρα Μάκκαρη, η οποία ολοκληρώνεται σε 15 μόλις μήνες από την κατάρρευσή της.

Αστραψε και βρόντηξε  ο Γιώργος Χατζημάρκος
Ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος αφού άνοιξε τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, αποχώρησε για κάποια ώρα προκειμένου να λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ. Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε ξανά στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το νέο ΕΣΠΑ και τα ποσά που θα λάβει το Νότιο Αιγαίο.

«Διεκδικούμε για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα 155 εκατ. ευρώ που είχαμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Υπερασπίζομαι τους ευρωπαϊκούς πόρους, γνωρίζοντας τι θα είχε γίνει στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια εάν δεν είχαμε τους πόρους αυτούς. Νομίζω ότι θα έχουμε κάτι ευχάριστο…», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χατζημάρκος απάντησε σε αυστηρό ύφος σε όλους τους ισχυρισμούς και στις αντιρρήσεις που υπεβλήθησαν από τα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας σχετικά με τον προϋπολογισμό.
«Είμαι υπερήφανος για την Περιφέρεια που υπηρετώ την οποία θα υπηρετώ όσο είμαι υπερήφανος.

Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα. Μπήκα σε αυτή τη διαδικασία επειδή με ενοχλούσε όλος αυτός ο λαϊκισμός που έβλεπα και βλέπω δίπλα μου και η αναποτελεσματικότητα και η δολιότητα. Είμαι απέναντι και θα την πολεμώ. Είναι μία προσωπική απόφαση, ένα στοίχημα το οποίο έγινε στοίχημα πολλών άξιων ανθρώπων που είναι συνεργάτες μου, ανθρώπους με τους οποίους χτίσαμε περιφερειακή συνείδηση, χωρίς να κάνουμε διάκριση μεταξύ κανενός από τα νησιά. Δεν βάζουμε τα νησιά να πολεμάνε μεταξύ τους για να αποφύγουμε εμείς τις ευθύνες μας. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω με πάθος… Γιατί η Δημοκρατία θέλει πάθος. Δεν είναι κατάλογος ταβέρνας για να επιλέξεις τι σου ταιριάζει και τι αφήνεις», δήλωσε εμφατικά ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος.

Πηγή: https://www.dimokratiki.gr