Πρόσκληση - Πρόταση υποστήριξης του Σχολείου Διαφανίου της Καρπάθου

Πρόσκληση - Πρόταση υποστήριξης του Σχολείου Διαφανίου της Καρπάθου

 

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι το Δημοτικό σχολείο Διαφανίου στην Κάρπαθο που αριθμεί 2 μαθητές, έχει αιτηθεί την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σχολική χρονιά 2022-2023 μέσω της καινοτόμας πλατφόρμας Museotek.

Στόχος των προγραμμάτων είναι οι μαθητές του σχολείου ανεξαρτήτως περιορισμών (γεωγραφικών, οικονομικών, υγειονομικών) να αποκτήσουν ίση πρόσβαση στον πολιτισμό και την μουσειακή εμπειρία.

Αναλογιζόμενοι την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα στήριξης της ανωτέρω προσπάθειας, σας καλούμε να συμμετάσχετε ως υποστηρικτής- χορηγός για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο από το αιτούμενο σχολείο της Καρπάθου όσο και για τα υπόλοιπα σχολεία της Καρπάθου που πιθανότατα να έχουν παρόμοιες ανάγκες.

Η συμμετοχή σας στην αναφερόμενη δράση θεωρούμε ότι έχει εξαιρετική σημασία καθώς ενισχύει δύο σημαντικούς πυλώνες της τοπικής κοινωνίας, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό υπό το πρίσμα της καινοτομίας.

Με βασικό άξονα την ευαισθησία και την κοινωνική αλληλεγγύη, η προσφορά σας θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για τη διεξαγωγή των παιδαγωγικών προγραμμάτων στη σχολική κοινότητα,

επενδύοντας στο σπουδαιότερο κεφάλαιο της, τα παιδιά. Ταυτόχρονα στηρίζετε τον πολιτισμό και τα μουσεία καθώς σε αυτά καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος της χορηγίας σας.

Ποιοι είμαστε:

Η Museotek (www.museotek.net) είναι η πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων από κορυφαία Μουσεία και πολιτιστικούς φορείς όλης της χώρας με το περιεχόμενο της να εμπλουτίζεται συνεχώς. Όραμά μας αποτελεί η συστηματική επαφή των μαθητών με την μουσειακή εκπαιδευτική εμπειρία ανεξαρτήτως περιορισμών.

Η Museotek

❖ Προσφέρει την εξ’ αποστάσεως εμπειρία εκπαιδευτικής περιήγησης σε πραγματικό χρόνο.

❖ Παρέχει διαδραστικά και διαθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

❖ Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

❖ Βασίζεται στην Ζωντανή – Δυναμική – Εξατομικευμένη επικοινωνία της τάξης με τον

Μουσειοπαιδαγωγό και όχι απλώς σε μια εικονική περιήγηση.

❖ Δεν υποκαθιστά την επίσκεψη σε ένα μουσείο, αλλά είναι η πιο άμεση και πολλές φορές μοναδική εναλλακτική για την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος.

Αποδεχόμενοι την ανωτέρω πρόταση, έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο σχολείο του Διαφανίου ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους σας. Το κόστος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος κυμαίνεται στα 60-80€

1 Με την ενέργεια  αυτή ενίσχυσης του πολιτισμού και της παιδείας :

❖ παρέχετε στους μαθητές γνώση και τη δυνατότητα να επωφεληθούν της μουσειακής εμπειρίας ώστε να καλύπτουν τις μαθησιακές τους ανάγκες, ανεξαρτήτως περιορισμών.

❖ υποστηρίζετε τα μουσεία και τους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας που έχουν πληγεί οικονομικά κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον σε αυτά καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος της χορηγίας.

Κυρίως στις δυσπρόσιτες περιοχές και το μικρό αυτό σχολείο της Καρπάθου όπου οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως περιοριστικές, οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύκολη οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων.

1 Το κόστος καθορίζεται από την τιμολογιακή πολιτική του εκάστοτε μουσείου ή πολιτιστικού φορέα, το μέγεθος της τάξης και περιλαμβάνει και το αναλογούν ΦΠΑ.

Τα παιδαγωγικά οφέλη της προτεινόμενης δράσης είναι πολλά και ποικίλα. Ενδεικτικά:

Για τους μαθητές:

❖ Έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό, την μουσειακή εμπειρία και τις τέχνες, γνωρίζοντας μουσεία και χώρους πολιτισμού, που πιθανόν δεν θα επισκέπτονταν από κοντά.

❖ Ανακαλύπτουν νέες κλίσεις και ενδιαφέροντα.

❖ Τους δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες.

❖ Αλλάζουν παραστάσεις και ταξιδεύουν μέσα από τις ζωντανές εικόνες κατά τη διάρκεια των

εκπαιδευτικών περιηγήσεων.

Για τους εκπαιδευτικούς:

❖ Αξιοποιούν ένα νέο εργαλείο STEM.

❖ Έχουν την ευκαιρία, με εύκολο και άμεσο τρόπο, να ολοκληρώνουν τις ενότητες της διδακτέας ύλης των μαθημάτων τους, με ενδιαφέροντα διαθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα

κορυφαίων Μουσείων της χώρας.

❖ Έχουν την ευκαιρία να πλαισιώνουν το αναβαθμισμένο περιεχόμενο των δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια του νέου διευρυμένου ωραρίου των ολοήμερων σχολείων.

❖ Ενδυναμώνουν τη σχέση τους με τους μαθητές τους.

Συνεπώς, η χορηγία αυτή αποτελεί μοναδικό αρωγό στην ανάπτυξη, διατήρηση και ενδυνάμωση του

έργου των εκπαιδευτικών, στις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στον πολιτισμό και τις τέχνες για τους μαθητές μέσω καινοτόμων πρακτικών αλλά και στην ενίσχυση του πολιτισμού και είναι μείζονος σημασίας να την ενισχύσετε.

Ανταποδοτικά οφέλη

Οι χορηγοί μας απολαμβάνουν, κατ’ ελάχιστον, προβολή του ονόματος και του λογότυπού τους με τους κατάλληλους σε κάθε περίπτωση τρόπους, ενδεικτικά:

❖ Προβολή της χορηγίας στην επίσημη ιστοσελίδα της Museotek.

❖ Προβολή σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Museotek

❖ Προβολή μέσω του μηνιαίου newsletter.

❖ Συμμετοχή στις ενέργειες προβολής του χορηγού (π.χ. ειδικό δελτίο Τύπου) για τη δράση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή επιπλέον πληροφορία καθώς και για να συζητήσουμε κάθε σκέψη σας για ενέργειες που δεν προβλέπονται στις παραπάνω ανταποδοτικές παροχές.

Η ομάδα της Museotek

18.10.2022

Καρπαθιακά Νέα