Προσπάθεια αλλαγής του εθίμου της Λαμπρής Τρίτης στις Μενετές! Ισχυρές διαφωνίες κατοίκων με την απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής

Προσπάθεια αλλαγής του εθίμου της Λαμπρής Τρίτης στις Μενετές! Ισχυρές διαφωνίες κατοίκων με την απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής

Τελικά η πρόταση της εκκλησιαστικής επιτροπής Παναγίας Μενετών για να αλλάξει το έθιμο και να μην βγουν οι εικόνες τη Τρίτη του Πάσχα, στα μετόχια ούτε και να λειτουργήσουν τα μικρά ξοκλήσια, πέριξ του χωριού, επιβεβαιώθηκε χθες βράδυ με επιστολή που σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε ο εφημέριος των Μενετών π. Μιχαήλ Φράγκος στον Πρόεδρο της κοινότητας κ. Μαγριπλή, τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού και στον Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο Μενετών.

Από την Κυριακή των Βαίων, που μοιράστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο μετά τη λειτουργία υπήρξε αναστάτωση και μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στους κατοίκους των Μενετών. Στο φυλλάδιο αναφερόταν ότι τη ΛΑΜΠΡΗ ΤΡΙΤΗ οι εικόνες θα ξεκινήσουν από τον Άγιο Σπυρίδωνα, θα κατέβουν στο χωριό και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Σκοπή-Εξήλες και στα σπίτια στον Αφιάρτη ενώ η περιφορά θα συνεχιζόταν και την επόμενη ημέρα στα σπίτια των χωριανών που μένουν εκτός του χωριού.

Ωστόσο δημιουργήθηκε κίνηση διαφωνίας μέσα στις Μενετές, διότι όπως είναι γνωστό «τα έθιμα έχουν ισχύει νόμου»!

Υπήρξαν λοιπόν αρκετοί συμπατριώτες, που μάλιστα υπέγραψαν επιστολή με πρισσότερες από 100 υπογραφές με την οποία ζητούσαν από την εκκλησιαστική επιτροπή να ακολουθήσουν την τυπική πατροπαράδοτη πορεία δηλαδή να ξεκινήσουν από την Παναγία  και αφού περπατήσουν στα ξωμέτοχα και λειτουργήσουν στα μικρά εκκλησάκια γύρω από το χωριό καταλήγοντας στον Προφήτη Ηλία όπου παραδοσιακά κολατσίζουν και στη συνέχεια οι εικόνες κατεβαίνουν στα σπίτια του χωριού.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εφημέριο π. Μιχαήλ Φράγκο ανέφερε ότι σύμφωνα με εκείνον και την εκκλησιασιαστική επιτροπή αυτή η αλλαγή γίνεται για το καλύτερο καθώς έτσι μπορούν να περάσουν οι εικόνες από όλα τα σπίτια να υπάρχει χρόνος ώστε να επισκεφθούν και τα πιο απομακρυσμένα μετόχια. Ωστόσο οι διαφωνούντες θεωρούν ότι δε μπορεί να «σβήσει» μια παράδοση στα καλά καθούμενα επειδή υπάρχουν «σύγχρονες γνώμες και απόψεις».

Άποψη μας είναι  ότι μια τόσο σοβαρή απόφαση δε μπορεί να παίρνετε στο πόδι.

Το χωριό και οι ενορίτες είναι εκείνοι που έχουν τον πρώτο λόγο δε γίνεται λοιπόν χωρίς διάλογο και επικοινωνία μια τόσο σοβαρή αλλαγή.

Η επιμονή της εκκλησιαστικής επιτροπής από τη μια και από την άλλη η ισχυρή θέληση των κατοίκων για τη διατήρηση του εθίμου δημιουργεί κόντρα που δε θα βγει σε καλό αφού πάνω και πέρα από όλα τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται ομόνοια και Απόλυτη αποδοχή κάτι που για τη συγκεκριμένη απόφαση δεν ισχύει. Πρώτα λοιπόν πείθεις για την πρόταση σου και έπειτα και σε δεύτερο χρόνο την εφαρμόζεις και σε καμιά περίπτωση δεν την Επιβάλλεις.

φωτογραφία αρχείου Ειρήνη Παπουτσάκη Ροζάκη 2016

 

Μανώλης Δημελλάς

16.4.2023

Καρπαθιακά Νέα