Πρωτοποριακό πρόγραμμα χειρουργικής προσομοίωσης στο ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο

Πρωτοποριακό πρόγραμμα χειρουργικής προσομοίωσης στο ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο

Γυρίζουν σελίδα οι χειρουργικές ειδικότητες στη χώρα μας, με το 1ο Κέντρο Χειρουργικής Προσομοίωσης Εικονικής Πραγματικότητας, στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Σκοπός του κέντρου είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων φοιτητών Ιατρικής και ειδικευομένων, μέσα από τη χρήση ψηφιακών μέσων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ο γιατρός θα εκπαιδεύεται πάνω σε εικονικές χειρουργικές επεμβάσεις με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας πριν μπει στο χειρουργείο για τον ασθενή, όπως ο πιλότος κάνει εικονικές πτήσεις πριν μπει στο αεροπλάνο!

Στις 13 Μαΐου, μάλιστα, οι καθηγητές, οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι φοιτητές είχαν μια μοναδική εμπειρία κατά την επίδειξη και χρήση προσομοιωτών εικονικής πραγματικότητας στο Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ.

Αναλυτικά, το «Medical Simulation Lab (MSL) at ATTIKON University General Hospital»,είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και συστάθηκε με τον Ν.4655/2020 «Πρωτοβουλία για την Υγεία», με συνεργαζόμενους φορείς το ΕΚΠΑ, την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., το Υπουργείο Υγείας και την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος».

Το μέρος της πρώτης φάσης του εκπαιδευτικού καθηγητών, ειδικευόμενων ιατρών και φοιτητών ιατρικής προγράμματος βιωματικής ιατρικής εκπαίδευσης Medical Simulation Lab (MSL) ολοκληρώθηκε, με επίκεντρο τις παρακάτω χειρουργικές ειδικότητες :

-Ορθοπαιδικής Χειρουργικής 

-Γενικής Χειρουργικής

– Θωρακοχειρουργικής

– Γυναικολογίας

-Ουρολογίας

Υπεύθυνοι καθηγητές για την εκπαίδευση στα θεματικά πεδία είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, Διευθυντής της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής και  Γενικής Χειρουργικής και  ο καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, Επόπτης ΑΚΙΣΑ και Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής, ΕΚΠΑ

Η πιλοτική έναρξη του 1ου κέντρου χειρουργικής προσομοίωσης για τις χειρουργικές ειδικότητες στο ΠΓΝ  «ΑΤΤΙΚΟΝ» πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Αττικού Κτηρίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΑΚΙΣΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η πιλοτική φάση λειτουργίας του προγράμματος εκπαίδευσης Medical Simulation lab με την χρήση προσομοιωτών εικονικής πραγματικότητας ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών περιελάβανε την χρήση  προσομοιωτών:

-Ρομποτικός προσομοιωτής ROBOTIX Mentor που συνοδεύεται από λαπαροσκοπικό βοηθό LAP Express

-Αρθροσκοπικός προσομοιωτής ARTHRO 2

-Λαπαροσκοπικός προσομοιωτής LAP Mentor 3.

Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων φοιτητών Ιατρικής και ειδικευομένων, μέσα από την χρήση ψηφιακών μέσων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της πιλοτικής φάσης αναμένεται να προχωρήσει η μόνιμη εγκατάσταση του εξοπλισμού και να υπάρξει πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για όλους τους γιατρούς όλων των νοσοκομείων.

Ακόμη προβλέπεται  και ένα σύστημα παθητικής πλοήγησης μιας χρήσης για ολικές αρθροπλαστικές γόνατος, με ανοιχτή πλατφόρμα για κάθε τύπο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.