Η Κάρπαθος το 1985, σπάνια video

Η Κάρπαθος το 1985, σπάνια video

Πρόσφατα ανέβηκαν στο δίκτυο μια σειρά από μικρές ερασιτεχνικές ταινίες που δείχνουν την Κάρπαθο του 1985! Πρόκειται για κινηματογραφιστές-περιηγητές σε εποχές που ακόμη κινηματογραφούσαν με φιλμ. Το υλικό είναι τραβηγμένο με SUPER 8 και μπορείτε να το βρείτε και να το δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο :  aylon film archives

Ανεπιτήδευτες μικρές αναμνήσεις, ουσιαστικά αυτή είναι η κοντινότερη στην πραγματικότητα κινηματογραφική εμπειρία, που με την κατάλληλη τεκμηρίωση μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό και πολύτιμο αρχείο για την ιστορία της Καρπάθου και όχι μόνο.

Ο κινηματογραφιστής των φιλμ της Καρπάθου είναι ο Andrew Graham Bonar

Ο Andrew γεννήθηκε το 1933 και πήγε σχολείο στην Σκωτία. Μετά από δυο χρόνια στην εθνική υπηρεσία, κατά την διάρκεια της οποίας εκπαιδεύτηκε ως διερμηνέας Ρωσικών, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μερικά χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο Βρετανικό Συμβούλιο και στάλθηκε σε αρκετές αποστολές στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Ινδία, το Ιράν, τη Σοβιετική Ένωση και την Αίγυπτο.

Η πρώτη του επαφή με την κινηματογράφηση ήταν το 1964 κι ένα χρόνο αργότερα αγόρασε την πρώτη του κινηματογραφική κάμερα. Σύντομα αναγνώρισε τις δυνατότητες της κινηματογράφησης για να καταγράφει ενδιαφέροντα μέρη και γεγονότα αλλά και τη δυνατότητα να προσθέτει αυθεντική μουσική, ήχους παρασκηνίου και σχολιασμό.

Έχοντας την τύχη να σταλεί σε αρκετές ενδιαφέρουσες χώρες για να ζήσει και να εργαστεί σ’ αυτές, αποφάσισε να κάνει ό,τι μπορεί για να φτιάξει ένα αρχείο -αυστηρά για την οικογένεια και τους φίλους- για τις πλευρές της ζωής σε εκείνες τις χώρες.

Προσφέρει, τώρα αυτά τα βίντεο στο κοινό στην περίπτωση που ίσως είναι κάποιου ιστορικού ενδιαφέροντος.
Η φιλοσοφία της κινηματογράφησής του – όσο κι αν μια τέτοια περιγραφή ακούγεται μεγαλειώδης, είναι απλή: κάποιος πρέπει να έχει α) ένα ξεκάθαρο θέμα και μια καλή οπτική όσον αφορά το τι είναι σχετικό με αυτό και τι όχι, β) ένα τρίποδο και γ) μια σύζυγο…να κουβαλάει το τρίποδο!