Ολοκληρώθηκε το 2ο Refugee Week Greece. Η δήλωση στήριξης του συμπατριώτη μας, Δρ Μανώλη Πικουλή

Ολοκληρώθηκε το 2ο Refugee Week Greece. Η δήλωση στήριξης του συμπατριώτη μας, Δρ Μανώλη Πικουλή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ τεχνών και πολιτισμού, Refugee Week που πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη φορά στη χώρα μας στις 19 -25 Ιουνίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία του οργανισμού We are Community και της Athens Comics Library σε συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Counterpoints Arts.

«Το Φεστιβάλ Refugee Week Greece είναι μια ευκαιρία να σταθούμε ενωμένοι, να αναδείξουμε τις ιστορίες και την αξία των ανθρώπων σε μετακίνηση, και να εργαστούμε από κοινού για έναν κόσμο που αγκαλιάζει την πολυμορφία και την αλληλεγγύη. Η τέχνη είναι η γλώσσα που μπορεί να συνδέσει και να συνοδεύσει κάθε φωνή, να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στις κουλτούρες και να ενώσει καρδιές. Η δύναμη της τέχνης για την κοινωνική συνοχή είναι αδιαμφισβήτητη, αφού διαμορφώνει έναν κοινό χώρο που γεμίζει με ανεκτικότητα, σεβασμό και κατανόηση για τον άλλον», Ντίνα Ντζιώρα – Υπεύθυνη του Φεστιβάλ Refugee Week Greece. 

 

Η φετινή έναρξη του Refugee Week Greece, φιλοξενήθηκε στο πάρκο Λιθαρίτσια από τον  Δήμο Ιωαννιτών  ο οποίος σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη διοργάνωσε μια πολύχρωμη γιορτή με  μουσική, φαγητό και δημιουργικές δράσεις για όλους, παλιούς και νέους κατοίκους της πόλης.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Η δεδομένη ύπαρξή τους αποτελεί σημαντική πρόκληση για την απόδειξη των αυτονόητων: της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συμπερίληψης. Η διαφορετικότητα διαχρονικά αποτέλεσε και αποτελεί, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Χρέος όλων μας είναι η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο αμοιβαίος σεβασμός», Χριστίνα Κωτσαντή, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δήμου Ιωαννιτών

Φέτος, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν 120 δράσεις σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα (αναλυτικά εδώ)  με τη συμμετοχή 21 Δήμων και 100 οργανισμών (αναλυτικά εδώ).

Το Refugee Week Greece παρακολούθησαν 2.000 συμμετέχοντες οι οποίοι μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 2 online εκθέσεις, αλλά και το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Compass Films, όπου και παρουσιάστηκαν συνολικά 65 ταινίες που υποβλήθηκαν μετά από ανοιχτό κάλεσμα στην κοινότητα και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του πολιτισμού και του ανθρωπιστικού χώρου. 42 νέοι καλλιτέχνες της διασποράς είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από τις δράσεις του Φεστιβάλ.

Επίσης οργανώσαμε 1 συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν τις καλές πρακτικές και τις πολιτικές που ακολουθούν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στους τομείς της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της επιτροπείας.

«Η ψυχοκοινωνική ανθεκτικότητα  και η ικανότητα της θετικής προσαρμογής ειδικά σε καταστάσεις  έντασης και αντιξοοτήτων  αποτελεί σημαντική παράμετρο στην διαχείριση της προσφυγικής συνθήκης ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο των πληττόμενων. Η αξιοποίηση της τέχνης και των επιμέρους μορφών της βρίσκεται ψηλά πλέον στο επιστημονικό διάλογο ως μέσο   ενδυνάμωσης και ανάκαμψης παιδιών προσφύγων συνδράμοντας στην απόκτηση ή περαιτέρω ενίσχυση των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. To Refugee Week, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που πλαισιώνει και αναδεικνύει όλο των οικοσύστημα έργων και δράσεων που αξιοποιώντας την τέχνη δημιουργούν συνθήκες συναντίληψης και συνδιαμόρφωσης ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση, την κατανόηση, την αυτοέκφραση συναισθημάτων, τη δημιουργία δεσμών και την ισοτιμία των ευκαιριών», δήλωσε ο Μάνος Πικούλης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, κάτοχος έδρας Jean Monnet Humanitarian medicine and Response (2020- 2023) , εκφράζοντας τη στήριξή του προς το φεστιβάλ και το ενδιαφέρον συνεργασίας.

 

Το Refugee Week Greece φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, αλλά και για τη δημιουργία ενός θετικού μηνύματος γύρω από τους πρόσφυγες και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε όλοι μαζί την καθημερινότητά μας και να διεκδικήσουμε πιο συμμετοχικές και ισότιμες κοινωνίες. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή του Κέντρου Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και ενταξιακών προγραμμάτων του Δήμου, του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ελλάδα, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), του  Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Εφηβικό Δίκτυο), και της Σχολής Επιστημών Υγείας- Τμήμα  Ιατρικής Καταστροφών και της Παγκόσμιας Υγείας (ΕΚΠΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος HELIOS του ΔΟΜ, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, όπως και άλλων φορέων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ενημερώθηκαν και παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις άνθρωποι από όλες τις μεριές της Ελλάδας, μεταδίδοντας το μήνυμα του φεστιβάλ και συμβάλλοντας στην προώθηση του θεσμού. Το Refuge Week Greece 2023 υποστήριξε επικοινωνιακά ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης της Αθήνας, Αθήνα 9.84.

«To Refugee Week Greece είναι μία σημαντική στιγμή ένωσης δυνάμεων όλων των φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με παιδιά, έφηβα και νέα άτομα με προσφυγικό υπόβαθρο, να γιορτάσουν και να δηλώσουν μέσω της συμμετοχής τους την ανάγκη ύπαρξης μιας εβδομάδας αφιερωμένης στους πρόσφυγες. Γιατί Refugee Week σημαίνει δράση, κινητοποίηση και σεβασμός στο συνάνθρωπό μας!», είπε η Αγγελική Κωνσταντοπούλου, Υπεύθυνη Εφηβικού Δικτύου του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

Στη σκιά του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, το Φεστιβάλ Refugee Week Greece θα συνεχίσει να αξιοποιεί τη δύναμη της τέχνης και τη δυναμική των κοινοτήτων με στόχο τη δημιουργία μιας κουλτούρας συμπερίληψης και συμπόνιας, και τη δέσμευση να δίνουμε πάντα βήμα στις φωνές που δεν ακούγονται.

«Η διοργάνωση μιας εκδήλωσης όπως το Refugee Week Greece είναι τόσο σημαντική για την ευαισθητοποίηση, αλλά και την ανάδειξη των ιστοριών των ανθρώπων που βρίσκονται σε μετακίνηση. Η εβδομάδα των εκδηλώσεων και των δράσεων του φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα,τόσο για τους προσφυγικούς, όσο και για τους ντόπιους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα οι προβολές ταινιών Compass Films – στα πλαίσια του Refugee Week Greece – αποτέλεσαν ένα μέσο αφήγησης που έχει τη μοναδική ικανότητα να υπερβαίνει τα πολιτισμικά και γλωσσικά όρια. Είναι μια μοναδική πρωτοβουλία και ελπίζω πραγματικά  το Refugee Week Greece να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την επόμενη χρονιά», Fareid Atta فريد عطا, Filmmaker and Journalist

 

Το επόμενο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 16 – 22 Ιουνίου 2024.

Μάθετε περισσότερα για το Φεστιβάλ www.refugeeweek.gr

Επικοινωνία: Ντίνα Nτζιώρα | refugeeweekgreece@gmail.com | + 30 698 30 50 292

Instagram @refugeeweekgreece  | Facebook @refugeeweekgreece

Ιστοσελίδα www.refugeeweek.gr | Παραγωγή και επιμέλεια Dina Ntziora

Οργάνωση: We are Community, Athens Comics Library με την υποστήριξη του Βρετανικού Οργανισμού Counterpoints Arts UK

Στιγμιότυπα από το Φεστιβάλ: 

 

  

Δελτίο τύπου

12.7.2023

Καρπαθιακά Νέα