Ο Σακελλάρης Εμμ. Καρπάθιος γεννήθηκε στην Κάλυμνο το έτος 1938 και μετά τις Γυμνασιακές του σπουδές στο νησί (1955) γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το έτος 1961. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Ανθυπίατρος.Απέκτησε την ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας το 1966 και στη συνέχεια προσλήφθηκε ως άμισθος εσωτερικός Βοηθός, στο Π. Γ. Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”. Το 1967 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1970 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικ/κής Κλινικής του Νοσοκομείου Καρδίτσας για ένα έτος.
Ακολούθως υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της Νοσοκομειακής Ιεραρχίας, αρχικά για μία δεκαετία στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, ως Πανεπιστημιακός Επιμελητής, με κορυφαία εκείνην της υπηρεσίας του ως Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Π. Γ. Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, για μία εικοσαετία (1985-2005). Την Κλινική αυτή ίδρυσε εκ του μηδενός.
Για τον Σακελλάρη Καρπάθιο η γνωριμία με την Κάρπαθο έγινε πολλά χρόνια αργότερα. Ήταν ήδη γιατρός όταν γνώρισε τον Καρπάθιο γιατρό Γιώργο Χατζηδημητρίου, έγιναν καλοί φίλοι και έτσι του δόθηκε αφορμή να βρεθεί στην Κάρπαθο και να ψάξει για τους συγγενείς του. Τότε γνώρισε και τον καθηγητή Λαογραφίας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και από τότε τους δυο άντρες τους συνδέει βαθιά φιλία. Και πρέπει να αναφέρουμε ότι η αιτία για όλες τις πληροφορίες ήταν ο κ. Αλεξιάδης!Τιμήθηκε από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα με το μετάλλιο “Σκεύος Ζερβός”. Υπήρξε μέλος 25 Επιστημονικών Εταιρειών.
Οργάνωσε πλήθος Επιστημονικών Εκδηλώσεων, Ημερίδων, Εκπαιδευτικών και Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων. Παρουσίασε μεγάλο αριθμό Εισηγήσεων, στα πλαίσια διαφόρων επιστημονικών εκδηλώσεων. Συμμετείχε σε πολυετή Προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης. Για μια δεκαπενταετία (1986-2000), διετέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για χορήγηση της ειδικότητας Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
Συνέγραψε το δίτομο σύγγραμμα με τίτλο “Βασική Μαιευτική και Περιγεννητική Ιατρική”. Επίσης συμμετείχε στη συγγραφή διαφόρων Επιστημονικών Συγγραμμάτων. Καθοδήγησε και συμμετείχε σε 315 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων οι 90 ξενόγλωσσες.
Αφυπηρέτησε από το Δημόσιο το έτος 2005 και από την επαγγελματική του δραστηριότητα προ πενταετίας περίπου.
Σήμερα ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και τη συγγραφή παρεμφερών πονημάτων. Αγαπημένα του ενδιαφέροντα αποτελούν η ενασχόληση με τα τέσσερα εγγόνια του, η ποίηση και η θάλασσα. Με τη σύντροφο της ζωής του, την Μαρία Καμπούρη συνέζησαν για πενήντα χρόνια και απέκτησαν τρεις κόρες, την Νομική, την Καλλιόπη και την Ειρήνη.
Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Παναγιώτης Γιαμέος γράφει για την πρώτη ποιητική συλλογή του Σακελλάρη Καρπάθιου που πρόσφατα εκδόθηκε:
“Ο Σακελλάρης μας, λοιπόν, παρατούσε τακτικά τα καθημερινά, τα γήινα, τα πεζά αλλά επιβεβλημένα κι απογειωνόταν με το φτερωτό του άλογο στους αιθέρες. Άφηνε κλινικές, μαιευτήρια και νυστέρια, θαλάμους νοσοκομείων και αμφιθέατρα διδασκαλίας και μεταφερόταν κρυφά στο πεδίο που τον μαγνήτιζε παιδιόθεν απ΄ό,τι φαίνεται, στο ποιητικό του εργαστήρι.
Αράδιαζε στίχους. Έγραφε, έσβηνε, πρόσθετε, άλλαζε, αφαιρούσε, …χτένιζε, κατέληγε. Έπλεκε με το γλωσσάρι της ψυχής του τις δικές τους προσλαμβάνουσες για τον κόσμο, με σταθερούς πυλώνες την αγάπη του για την πατρίδα – μεγάλη και μικρή – την αγάπη του για την πλάση, την οικογένεια, τον Θεό, τον έρωτα.
Σίγουρα η ποίηση απηχεί εσωτερική ανάγκη του ποιητή για εξομολόγηση. Αυτή, όμως, έχει και αποδέκτες. Απευθύνεται σ’ όλους εμάς τους αναγνώστες της. Κι ο Σακελλάρης, με το δικό του ποιητικό χάρισμα μάς κάνει κοινωνούς των δικών του γενεσιουργών πνευματικών συλλήψεων, των καταθέσεων της ψυχής του. Αιχμαλωτίζει τη σκέψη μας πάνω στις ράγες του ποιητικού του καμβά. Κι αυτό που μένει απ΄αυτή την πνευματική μέθεξη είναι η τέρψη. Η συγκατάθεση και το γαλήνεμα και της δικής μας ψυχής”.