Γ. Σακελλιάδης- Θ. Μαστρομηνάς. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση για το leasing απορριμματοφόρων Δήμου Καρπάθου

Γ. Σακελλιάδης- Θ. Μαστρομηνάς. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση για το leasing απορριμματοφόρων Δήμου Καρπάθου
Ο Προιστάμενος Περιβάλλοντος Δήμου Καρπάθου, κ. Ιωάννης Σακελλιάδης, με το πιο κάτω σχόλιο απαντά στις ερωτήσεις του κ. Θεοδόση Μαστρομηνά για το επίκαιρο θέμα leasing φορτηγών καθαριότητας στο οποίο θα προχωρήσει ο Δήμος Καρπάθου.
Στη συνέχεια παρουσιάζει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Θεοδόση Μαστρομηνά για αυτό το θέμα, ο οποίος διατυπώνει ολοκληρωμένα και με σαφήνεια τις απορίες του κάθε δημότη.
Ιωάννης Φωκάς Σακελλιάδης: Το κόστος των απορριμματοφόρων είναι περίπου στις 185.000+ΦΠΑ έκαστο, στην τιμή αυτή υπολογίζεται και η προσθήκη γερανού στα απορριμματοφόρα για την ανέλκυση των υποβρυχίων κάδων που πρόκειται να προμηθευτεί ο Δήμος Καρπάθου σε περίπου 3 μήνες (βλέπε τελευταία Οικονομική Επιτροπή).
Το πλυντήριο κάδων απορριμμάτων έχει ενδεικτική τιμή 180.000€ + ΦΠΑ.
Το ερώτημα όμως στην ιστορία αυτή είναι το εξής:
Έχει ο Δήμος Καρπάθου την δυνατότητα με ανταποδοτικά έσοδα περίπου 1.200.000€ ετησίως να δεσμεύσει το ποσό αυτό τον περίπου 1.100.000€ προκειμένου να κάνει απευθείας την αγορά?
Όχι δεν την έχει. Γιατί?
Γιατί αν υπολογίσουμε την αγορά των απορριμματοφόρων και την μισθοδοσία των υπαλλήλων συν όλες τις προμήθειες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει η καθαριότητα το ποσό αυτό θα υπερβεί σίγουρα τα 1.700.000€ ετησίως πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αφού τα ανταποδοτικά έσοδα με τις δαπάνες της καθαριότητας πρέπει να είναι ισοσκελισμένα κάθε χρονιά.
Για το τελευταίο σας ερώτημα περί ύπαρξης προσωπικού για την λειτουργία τους θα επιστρέψω την ερώτηση σε σας με μια άλλη.
Τι επιθυμούμε τελικά, μια καθαριότητα με δημόσιο χαρακτήρα ή μια καθαριότητα με ιδιωτική πρωτοβουλία?
Αν επιθυμείτε καθαριότητα με δημόσιο χαρακτήρα τότε πρέπει να κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και απευθυνομαι σε σάς γιατί έχετε δημόσιο λόγο.
Επίσης κάτι τελευταίο , όλα τα οχήματα θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου Καρπάθου μετά την λήξη της μίσθωσης με ένα 1€ έκαστο.
Θεοδόσης Μαστρομηνάς: Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση. Σχετικα με τα το ποσόν των ετήσιων ανταποδοτικών εσόδων, αν και δεν έχω αποδεικτικά στοιχεία, λαμβάνω το νούμερο που παραθέσατε ως πραγματικό.

Το συμπέρασμα λοιπόν στο πρώτο ερώτημα είναι ότι με τη διαδικασία leasing ο Δήμος θα πληρώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ευρώ παραπάνω από ότι αν τα αγόραζε .

Επίσης αν τα ετήσια ανταποδοτικά έσοδα δεν επιτρέπουν την απευθείας αγορά σε ένα ετος αυτό θα μπορούσε να γίνει αν αγοραζοντουσαν τα μισά εφέτος και τα άλλα μισά την επόμενη χρονιά , δηλαδή σε 7-8 μήνες από σήμερα.

Έτσι θα λυνόταν το πρόβλημα! Σωστά;

Τώρα σχετικά με το δεύτερο ερώτημα: φυσικά προτιμώ καθαριότητα με καθαρά δημόσιο χαρακτήρα αλλά δεν κατανοώ γιατί απευθύνεστε σε μένα!!!

Όλοι έχουμε δικαιωμα δημόσιου λόγου αλλά όχι και το δικαίωμα να κάνουμε προσλήψεις στο δημόσιο!!! Αυτό το δικαίωμα η καλύτερα την υποχρέωση την έχει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή και που δυστυχώς μέχρι τώρα και διαχρονικά καμμία Δημοτική Αρχή δεν έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει σε αυτήν την άκρως σημαντική υποχρεωση!!!

Ήταν άσκοπο το ερώτημα σας λοιπόν σε εμένα προσωπικά!!! Να το θέσετε και ξαναθεσετε σε αυτούς που πρέπει!!! Γνωρίζω ότι αυτό το κάνετε συνεχως αλλά….φωνή βοωντος εν τη ερήμω…χωρίς κανένα αποτέλεσμα!!!

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να ζητάτε και να διεκδικείτε από τους εκάστοτε έχοντες την εξουσία.. όπως άλλωστε το κάνω και εγώ και πολλοί άλλοι/ες , εστω και αν δεν βλέπω καμμία ελπίδα ούτε άμεσα ούτε μεσοπρόθεσμα …. και ούτε ίσως και μακροπρόθεσμα…διότι τετοια προτεραιοτητα δεν βλέπω να ταυτίζεται είτε με την βούληση είτε με το ενδιαφέρον είτε ( πολλάκις) με τις ικανότητες που πρέπει να έχουν οι έχοντες την αρμοδιότητα και εξουσία…άσχετα από τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις κάθε φορά που ζητούν την εμπιστοσύνη και ψήφο των συνδημοτών τους!!!

Είθε να κάνω λάθος για τους μελλοντικούς Δημοτικούς “άρχοντες”…

Ο χρόνος …και πολύ σύντομα…θα δείξει!!!

19.6.2023

Καρπαθιακά Νέα