Συνέντευξη Διοικητή Νοσοκομείου Καρπάθου. "Στους 5 μήνες λειτουργίας 5.000 πέρασαν από τα επείγοντα"

Συνέντευξη Διοικητή Νοσοκομείου Καρπάθου. "Στους 5 μήνες λειτουργίας 5.000 πέρασαν από τα επείγοντα"

Στην Κάρπαθο βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων στο Νοσοκομείο, ο διοικητής κ. Γρηγόρης Ρουμάνης. Το συναντήσαμε στο γραφείο του, στον πρώτο όροφο του Νοσοκομείου και απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πρώτα από όλα στο θέμα των εμβολισμών. Το Νοσοκομείο Καρπάθου προχωρά σε εμβολιασμούς όλων εκείνων που για κάποιους λόγους έμειναν έξω από τον εμβολιασμό και συνεχίζει με  το μονοδοσικό johnson & johnson. Το εμβόλιο της Pfizer ολοκληρώνει τη δεύτερη δόση σε εκείνους που είχαν δηλωθεί και έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση.

 

Από το μέτωπο των γιατρών, ο κ. Ρουμάνης μας ενημερώνει ότι έχει φτάσει ήδη ο αναισθησιολόγος και μέσα στην βδομάδα περιμένουμε να φτάσει ο δεύτερος χειρουργός. Το Νοσοκομείο Καρπάθου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για να προσληφθεί ο καρδιολόγος, η οφθαλμίατρος και ο παιδίατρος. Μάλιστα ο παιδιάτρος είναι γνωστός, αφού κατάγεται από το νησί, πρόκειται για τον κ. Μάνο Νισύριο.  Ενώ τόσο ο καρδιολόγος, όσο και η οφθαλμίατρος είναι στην φάση του ΦΕΚ.

Ο κ. Ρουμάνης παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την επισκεψιμότητα των κατοίκων της Καρπάθου στο Νοσοκομείο. Στοιχεία τα οποία φανερώνουν τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Ο τρόπος που αγκάλιασε η κοινωνία τη μονάδα, εξηγεί ο κ. Ρουμάνης, αποδεικνύει τον απαραίτητο ρόλο του Νοσοκομείου στο νησί.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το ιστορικό των επισκέψεων το Νοσοκομείο Καρπάθου, από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι και το τέλος της περασμένης χρονιάς, δηλαδή μέσα σε 5 μήνες, το Νοσοκομείο της Καρπάθου έχει δεχτεί 5.000 περιπτώσεις στα επείγοντα, 1.200 που πέρασαν στα τακτικά ιατρεία και 110 άτομα που νοσηλεύτηκαν.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Ρουμάνης στα Καρπαθιακά Νέα, στην στοχοθεσία του Νοσοκομείου βρίσκεται το μηχάνημα τεχνητού νεφρού και ο αξονικός τομογράφος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες για τους δυο παραπάνω στόχους, πέρα από χρονοβόρες, έχουν και μεγάλο κόστος και επιπλέον ζητούν προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να επανδρώσει αυτές τις μονάδες. Πάντως και τα δυο θέματα είναι στο σχεδιασμό του Νοσοκομείου της Καρπάθου. Επίσης τις επόμενες ημέρες στο Νοσοκομείο φτάνει ακόμη ένα σύγχρονο Ασθενοφόρο.

Ο κ. Ρουμάνης έδωσε ακόμη μια είδηση, πολύ σύντομα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα του Νοσοκομείου και όπως εκτιμά το πιο πιθανό είναι ότι στα πρώτα γενέθλια του το Νοσοκομείο της Καρπάθου θα είναι πλήρως προετοιμασμένο.

Το Νοσοκομείο της Καρπάθου αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο για τους κατοίκους του νησιού και μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο διοικητής του, «ακόμη και στο θέμα του τουρισμού, η ύπαρξη του Νοσοκομείου είναι το εργαλείο που ανεβάζει ακόμη ψηλότερα την Κάρπαθο!

Πάντως να υπενθυμίσουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την είσοδο και έξοδο από Νοσοκομείο αφού δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες ώστε να δημιουργηθεί ο οδικός κόμβος.