Ο Ακαδημαϊκος Κωνσταντίνος Σβολόπουλος μιλά για την 5η Οκτωβρίου 1944

Ο Ακαδημαϊκος Κωνσταντίνος Σβολόπουλος μιλά για την 5η Οκτωβρίου 1944

 

 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1938 σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Παρισιού. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου και Αθηνών και υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων (1981-1989).

Διετέλεσε επί εννέα χρόνια διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, του οποίου παρέμεινε επίτιμος διευθυντής. Το 1989 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε, επίσης, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Nτε Γκωλ και επίτιμος εταίρος της Εταιρείας NA Ευρώπης του Μονάχου.

Το 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Kαραμανλής», του οποίου υπήρξε συνιδρυτής με τον K. Tσάτσο και τον K. Tρυπάνη. Την υπογραφή του φέρει η «Πολιτική βιογραφία» του Κωνσταντίνου Καραμανλή (Ικαρος, 2012) Ο Κ. Σβολόπουλος επιμελήθηκε ακόμα – μαζί με την Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου – τον συλλογικό τόμο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα».

Στο επιστημονικό του έργο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ελληνική εξωτερική πολιτική την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου και μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Στην διάρκεια 1962-1965 κατέταξε το αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου του Μουσείου Μπενάκη ενώ μελέτησε επί δεκαετίες τον βίο και το έργο του έχοντας γράψει πέντε αυτοτελή βιβλία, πολλά άρθρα και επιμέρους συμβολές.

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2019  σε ηλικία 81 ετών.

Η ομιλία του, από την οποία είναι και το απόσπασμα, έγινε κατά την παρουσίαση του σημαντικότερου μέχρι σήμερα ιστορικού βιβλίου για την Επανάσταση της Καρπάθου, του συγγραφέα και ερευνητή Ντίνου Μελά.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2012 στην παλαιά Βουλή, ήταν ο Κωνσταντίνος Δ. Σβoλόπουλος. Ας σημειώσουμε ότι ο Σβολόπουλος, φίλος του καθηγητή λαογραφίας Μηνά Αλεξιάδη, παλαιότερα είχε επισκεφθεί την Κάρπαθο και μάλιστα είχε εκφωνήσει πανηγυρικό λόγο κατά τη διάρκεια εορτασμών της 5ης Οκτωβρίου 1944, για το Επαναστατικό – Απελευθερωτικό κίνημα των Μενετών.

Μανώλης Δημελλάς