Τα διαφορετικά μας Χριστούγεννα

Τα διαφορετικά μας Χριστούγεννα

γράφει π. Στυλιανός Φασούλας

Ολα πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Τα σπίτια μας είναι καθαρά και στολισμένα, το τραπέζι μας γεμάτο φαγητά, το δέντρο μας λάμπει από τα πολύχρωμα φωτάκια και κάτω απο αυτό τα όμορφα δώρα μας τυλιγμένα με αστραφτερές κορδέλες.

Κοιτάζω από το παράθυρο και βλέπω τον κόσμο με το κεφάλι χαμηλά, με ενα σύντομο περπάτημα να ανταλλάξει ενα βιαστικό χρόνια πολλά και ύστερα το κεφάλι πάλι κάτω. Φαίνεται πως όλα είναι έτοιμα, ή μάλλον έτσι νομίζουμε. Μέσα σε όλο τον πανικό κάτι έχουμε ξεχάσει.

Ξεχάσαμε να αφήσουμε τις πόρτες μας ανοικτές για υποδεχθούμε το άγιο πνεύμα. Ξεχάσαμε να δούμε δίπλα μας τον αδελφό που μας έχει ανάγκη ιδιαίτερα αυτές της ημέρες, τον προσπεράσαμε στο γρήγορο βήμα γιατί βιαζόμαστε να πάμε στο σπίτι μας να ανοίξουμε τα ακριβά μας δώρα, αυτά που έκρυψαν την φάτνη στο δέντρο που έχει επάνω του φωτάκια τοσο λαμπερά που εκλεψαν την λάμψη από το άστρο της Δαμασκού.

Θα υποδεχθούμε τον Χριστό με γεμάτο τραπέζι και εξω ο φτωχός Λάζαρος να προσμένει τα ψυχούλα απο τα σκουπίδια μας.

Θα υποδεχθούμε τον Θεό της αγάπης, της συγχώρεσης της ταπείνωσης, της απλότητας και στις καρδιές μας θα επικρατεί ο εγωισμός και η κενοδοξία.

Πως γίναμε έτσι εμείς οι άνθρωποι. Μοιάζουμε με σφουγγάρια που απορροφούν κάθε τι μάταιο και αντί να κατακτήσουμε εμείς την ύλη, κατέκτησε ύλη εμάς.

 Και όμως αδελφοί μου υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να αλλάξουμε ολο αυτό.

Ας γίνει έλευση του Θεανθρώπου η αφορμή για να αλλάξουμε οτι μας τρώει, οτι μας πικραινει και οτι μας μαυρίζει. Ας υποδεχθούμε τον Χριστό με κάθε λαμπρότητα που του αρμόζει, να τον τιμήσουμε στην εκκλησία του, να μετανοήσουμε για τα σφάλματα μας, να εξομολογηθούμε για αυτά και να τα διαγράψουμε αφήνοντας τα να χαθούν μαζί με τον χρόνο που φεύγει. Με καθαρή καρδιά να πλησιάσουμε το θείο του μυστήριο και να γίνουμε κοινωνοί της εν Χριστώ ζωής που περιβάλλεται μονάχα απο αγαπη.

Ας δώσουμε προτεραιότητα στον Χριστό για να γευθούμε στο νέο έτος την πραγματική χαρα της ζωής.

Εύχομαι μεσα απο την καρδιά μου σε όλους σας καλες γιορτές, υγεία, χαρά, πνευματική φώτιση και πανω από όλα αγάπη .

Αμην.

π. Στυλιανός Φασούλας