Το "θεριό του Μάρτη" πιάστηκε και φέτος στη Μιλάθθα, στο Σπόα της Καρπάθου!

Το "θεριό του Μάρτη" πιάστηκε και φέτος στη Μιλάθθα, στο Σπόα της Καρπάθου!

Από τα μέσα του Φλεβάρη οι Σποϊτες ψαράδες έχουν βγει στα ανοιχτά και ψάχνουν να την ξετρυπώσουν. Ο λόγος για το ψαράκι με την κοινή ονομασία Μένουλα ή όπως είναι πασίγνωστη η “καρπάθικη Σαρδέλα”, που τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, πέφτει στην περιοχή της Καρπάθου για να γεννήσει.

Στο μικρό ορεινό χωριό, χωρίς υπερβολή θεμέλιο της Καρπάθου, το Σπόα, που έχει τη φήμη για τους καλύτερους ψαράδες της Μένουλας, ήδη το νέο κυκλοφόρησε! Στη Μιλάθθα, εκεί όπως κάνει κάθε χρόνο, διάλεξε και φέτος να πέσει.

Οι σόμπες στο Σπόα ετοιμάστηκαν και οι παρέες έχουν ένα παραπάνω λόγο για να συναντηθούν κι αν τα φέρει βολικά ο χρόνος να χασομερήσουν, ακόμη και να σιγοτραγουδήσουν και να σκαρώσουν με λύρες και λαούτα ατέλειωτους διάλογους με μαντινάδες που συνήθως γεμίζουν δυνατά συναισθήματα τη ψυχή και σκεπάζουν από δάκρυα τα μάτια.

Μνήμες θα ανασυρθούν από τα σκοτεινά του μυαλού, φίλοι, συγγενείς και συμπατριώτες, που απουσιάζουν, θα μνημονευτούν κι όλοι μαζί θα ξαναζήσουν ανθρώπινες ζεστές στιγμές, με αφορμή κι αιτία το μικρό ψαράκι. Η Μένουλα ξεχωρίζει για το πάστωμα της, εκεί θέλει περίσσια μαεστρία που την έχουν οι Σποϊτες!  Όπως τοχει περιγράψει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο Σποϊτης ερευνητής και συγγραφέας Ηλίας Βασιλαράς:

Ετούτο το παλιόψαρο, το παστωμένο αλάτι

Αμα το (δ)είς και δε το φάς ,πομένει σου στο μάτι….. 

Η Μένουλα είναι και το κύριο φαγητό σε ένα από τα μεγαλύτερο πανηγύρια που γίνονται στην Κάρπαθο, στο Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την 25η Μαρτίου στη Ευαγγελίστρια πόλεως Καρπάθου. Οι ψαράδες έχουν τάμα και προσφέρουν το ψάρι!

Η Μένουλα πέφτει στο τηγάνι και σερβίρεται συνοδευόμενη από ρεβύθια με ρύζι και μαρουλοσαλάτα σε όλους τους πιστούς. Μα είναι ευλογία όχι μόνο να βρεθείς την ημέρα της γιορτής, μα να σταθείς μέσα στις στιγμές της προετοιμασίας! Οι Πηγαδιώτισσες και οι Πηγαδιώτες από τα παλιά χρόνια έχουν τάμα να βοηθήσουν τη γιορτή κι έτσι όλο το χωριό γίνεται μια παρέα μαγείρων μέσα στο υπόστεγο και την κουζίνα της Βαγγελίστρας.

Μανώλης Δημελλάς

3.3.2023

Καρπαθιακά Νέα