Γνωρίζετε τι είναι ο Καζαμίας; Ένα από τα δημοφιλή λαϊκά βιβλία του εθιμικού Δωδεκαημέρου

Γνωρίζετε τι είναι ο Καζαμίας; Ένα από τα δημοφιλή λαϊκά βιβλία του εθιμικού Δωδεκαημέρου

 

Γράφει ο ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Από τα πλέον δημοφιλή λαϊκά βιβλία, ιδίως της περιόδου του εθιμικού Δωδεκαημέρου του Εορτολογίου, εξακολουθεί να παραµένει ο γνωστός σε όλους «Μέγας Καζαμίας», ο οποίος θεωρείται το λαϊκό ημερολόγιο κάθε χρονιάς. Ο Καζαμίας έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του λόγω εποχής (διατίθεται από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνου), σε βιβλιοπωλεία, πάγκους μικροπωλητών ακόμα και λαϊκές αγορές. Πουλάει συνολικά (τζίρος των εκδοτών) πάνω από διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα τον χρόνο. (Ως ένα παράδειγμα του τζίρου αυτού σημειώνω εδώ την πληροφορία του γνωστού εκδότη Γιώργου Δαρεµά για τον Καζαμία, που εκδίδει ο ίδιος, σύμφωνα µε την οποία η αγορά του απορροφά κάθε χρόνο ογδόντα χιλιάδες περίπου αντίτυπα).

«Καζαµίας» αποκαλείται ο φαντασιολόγος και προφήτης του καιρού αστρονόμος, που είναι ντυμένος με μακρύ ράσο, φορεί στο κεφάλι κωνικό καπέλο και κρατεί προτεταμένο τηλεσκόπιο, µε το οποίο παρατηρεί ουράνια σώματα.

 

Κάθε αγοραστής όμως έχει την προτίμησή του. Έτσι άλλος θα πάρει π.χ. τον Καζαμία του Δαρεμά, άλλος του Λιναρδάτου, του «Αστέρος» κ.ο.κ. Πολλοί εξ άλλου αγοράζουν τα βιβλία αυτά και τα προσφέρουν ως επίκαιρα (και φθηνά) δώρα σε γνωστούς και φίλους.

Το περιεχόμενό τους µπορούµε να πούμε ότι ποικίλλει, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που επισημαίνεται σχεδόν το ίδιο (ως προς τη θεματολογία ασφαλώς) στους διάφορους εκδοτικούς οίκους.

Έτσι ο κάθε Καζαμίας περιλαμβάνει εορτολόγιο, πασχάλια, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ιατρικές συμβουλές, προβλέψεις για διάφορα κοινωνικά, πολιτικά και άλλα γεγονότα, ονειροκρίτες, προγνωστικά του καιρού, πρακτικές συμβουλές για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία κ.λπ., την υγιεινή διατροφή, σύντομα χρονικά των σπουδαιότερων γεγονότων της χρονιάς που πέρασε, τηλέφωνα δηµόσιων υπηρεσιών, νοσοκομείων, χιλιομετρικές αποστάσεις από την Αθήνα, παροιμίες, αινίγματα, μύθους, δεισιδαιμονίες, έθιμα κ.λπ. και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Ως προς την καταγωγή του Ελληνικού Καζαμία έχει διαπιστωθεί ότι προέρχεται από τον ιταλικό Casamia που εκδόθηκε, για πρώτη φορά, στη Ραβέννα της Ιταλίας το 1763. Στην Ελλάδα η εκτύπωσή του ξεκίνησε στα μέσα του 19. αι. και βρήκε αμέσως μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Αναφέρω εδώ, λόγω της αισθητικής και του ενδιαφέροντος των περιεχομένων του, τον Καζαμία (ή Αθηναϊκό Ημερολόγιο), που εξέδιδε επί σειράν ετών (1874-1895) στην Αθήνα ο Δημήτριος Α. Κορομηλάς με μεγάλη κυκλοφορία.

 

Απόσπασμα από το άρθρο: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΛΑΪΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ