Σκέψεις για βάση των ΗΠΑ στην Κάρπαθο. Αυτό το "φλέρτ" κρατάει χρόνια

Σκέψεις για βάση των ΗΠΑ στην Κάρπαθο. Αυτό το "φλέρτ" κρατάει χρόνια

Με σημερινό άρθρο του στην εφ. ΤΑ ΝΕΑ, ο πολιτικός συντάκτης Νίκος Χασαπόπουλος σημειώνει ότι εντός του 2021 θα αρχίσουν οι εργασίας για τη δημιουργία ενός δεύτερου, εξίσου ισχυρού με αυτό της Σαλαμίνας, ναυστάθμου στην Κρήτη. Το πράσινο φως άναψε, τα κονδύλια βρέθηκαν και η όλη προσπάθεια ενισχύεται και από το κονδύλι των 53 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Επίσης αυτές τις ημέρες διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη χώρα μας και στις ΗΠΑ για την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για επέκταση της βάσης τους στη Σούδα, αλλά έχουν προτείνει και άλλες περιοχές για στρατιωτική παρουσία, τύπου Στεφανοβικείου. Για παράδειγμα έδειξαν ενδιαφέρον για το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Καβάλας, για το Λιτόχωρο και για την Κάρπαθο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και όπως αναφέρει ανώτατη στρατιωτική πηγή, όλα γίνονται πλέον σε συνδυασμό και με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται εν εξελίξει.

Σε ακόμη μια σημερινή δημοσίευση, αυτή τη φορά από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, με τον δημοσιογράφο Αγγελο Αθανασόπουλο, υπάρχει  μια λίστα με περίπου 20 σημεία της ελληνικής Επικράτειας ανάμεσα τους και η Κάρπαθος, για την δημιουργία ή αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων με σκοπό τη διευκόλυνση ή εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.  Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά την ανάληψη της εξουσίας από την διοίκηση Μπάιντεν.

πηγές: www.tanea.gr, Βήμα της Κυριακής