Βασίλης Βασιλαράκης: Το Run Karpathos είναι μεγάλη γιορτή αλλά και η βάση για την εξέλιξη του αθλητισμού στο νησί μας

Βασίλης Βασιλαράκης: Το Run Karpathos είναι μεγάλη γιορτή αλλά και η βάση για την εξέλιξη του αθλητισμού στο νησί μας

Στις 4 Ιουνίου 2023 στην Κάρπαθο έχει προγραμματιστεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων και δεν αφορά το ποδόσφαιρο! Πρόκειται για τον 1ο αγώνα δρόμου Run Karpathos.

Ένας από τους αθλητές της Καρπάθου με ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του Run Karpathos είναι ο φυσικοθεραπευτής Βασίλης Βασιλαράκης ο οποίος απάντησε στις απορίες των Καρπαθιακών Νέω για το Run Karpathos αλλά και για τον παραμελημένο κλασικό αθλητισμό στο νησί. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον έρευνα, την οποία έκανε ο κ. Βασιλαράκης, στην οποία παρουσιάζεται ποσοστό λιγότερο από 1% το οποίο να αθλείτε συστηματικά στην Κάρπαθο.

 • Βασίλη μίλησε μας για την αρχική ιδέα πως ωρίμασε και φτάσαμε στο Run Karpathos;

Το Run Karpathos μια ιδέα πολλών χρόνων που είχαν Καρπάθιοι εθελοντές όμως δεν είχαμε καταφέρει να την υλοποιήσουμε. Μας προσέγγισε ο ΓΑΣ Μενετών, με τον Πρόεδρο Γιώργο Ιωαννίδη και την ομάδα του, συνεργαστήκαμε και το Επαρχείο Καρπάθου έτσι  τα καταφέραμε και τον Ιούνιο θα έχουμε το 1ο Run Karpathos.

Είναι ένα τρομερό event που πρέπει να το έχει κάθε νησί. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξουμε το δρομικό κίνημα και την αθλητική παιδεία της Καρπάθου.

 • Θα μπορούσες να μας περιγράψεις το πρόγραμμα που έχετε σχεδιάσει;

Στο πρόγραμμα έχουμε περιλάβει 1 χιλιόμετρο για παδιά, 5 χλμ για ενήλικες και 9 χλμ για ενήλικες. Τα παιδιά πάνω από 12 ετών μπορούν να συμμετέχουν στους μεγάλους δρόμους με την υπογραφή γονέα. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, κινείται κατά µήκος της κεντρικής παραλίας της πόλεως της Καρπάθου, µε θέα τη θάλασσα και το κέντρο του νησιού. Αφετηρία και τερµατισµός στην πλατεία Ελευθερίας του Επαρχείου.

Αυτά για φέτος γιατί έχουμε πολλά σχέδια για τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε να δοκιμαστούμε και αφού πάμε καλά στη συνέχεια να βάλουμε και άλλα αθλήματα. Ποδήλατο, σέρφ και βλέπουμε. Έχουμε τις γνωριμίες, τις δυνατότητες και τις φυσικές υποδομές.

 • Το νησί ασχολείται κυρίως με το ποδόσφαιρο, με τον ΠΡΩΤΕΑ να ξεχωρίζει σε όλες στις δράσεις του, ωστόσο στον κλασικό αθλητισμό έχουμε μείνει πίσω. Πια είναι η άποψη σου;

Εγώ δεν ανήκω σε κανέναν σύλλογο και σε καμιά πολιτική παράταξη, θα ήθελα να το τονίσω. Σήμερα λοιπόν στο νησί πρέπει να αναφέρουμε ότι No 1 Aθλητικός Σύλλογος είναι ο ΠΡΩΤΕΑΣ, κι αυτό γιατί κάνει έργο, το αποδεικνύει με πράξεις. Έχει πλάνο, έχει νοοτροπία και έχει κανόνες.

Από κει και πέρα, βλέπω τις Μενετές να κάνουν τεράστια προσπάθεια στην ανάδειξη του αθλητισμού με κάθε κόστος ! Το ίδιο και η Αρκάσα με πρόεδρο τον Βασίλη Νουάρο . Μιλάω πάντα για συλλόγους χωριών . Επίσης ο Ποσειδώνας με πρόεδρο, τον Κοσμά Γιαλλουράκη, ήταν δίπλα μας σε κάθε αγώνα και είμαι σίγουρος πως θα μας στηρίζει πάντα σε κάθε δράση .

 • Όσο αφορά τον κλασικό αθλητισμό υποφέρουμε, τι έχεις να πεις;

Υποφέρουμε πράγματι. Είχαμε κάνει μια έρευνα πριν από δυο χρόνια στο πανεπιστήμιο της Σουηδίας, όπου κάνω το μεταπτυχιακό μου και το αποτέλεσμα έδειξε ότι λιγότερο από 0,5% αθλείται συστηματικά. Είναι πολύ στενάχωρο και τραγικό.

 • Οι επίσημοι φορείς είναι εκτός, δε συμμετέχουν, δεν παίρνουν θέση. Το δημοτικό γυμναστήριο είναι 3 χρόνια κλειστό, το στάδιο είναι σε κακή κατάσταση. Αναρωτιέμαι, υπάρχει δυνατότητα; Που θα πάνε οι άνθρωποι να κάνουν αθλητισμό στα κατσάβραχα;

Είναι απαραίτητο να φτιαχτεί το στάδιο. Αν θέλεις τη γνώμη μου, επειδή ακούω ότι θα φτιαχτεί το χορτάρι, μακάρι να φτιαχτεί και ο στίβος. Πρώτα είναι ο στίβος. Μόλις φτιαχτεί ο στίβος θα βάλεις 100 παιδιά μέσα. Το Σαββατοκύριακο θα είναι γεμάτο νέους αθλητές. Θα γίνει μια επιτροπή σταδίου, δωρεάν προς όλους ή με μια πολύ μικρή συμμετοχή για τη συντήρηση του. Και τότε θα δούμε μεγάλη αθλητική εξέλιξη.

 • Το Run Karpathos είναι ένας στοίχημα για να μετρήσουμε και τον κόσμο που θέλει να γίνει ένας φορέας;

Όλα τα νησιά προχωρούν τον αθλητισμό εμείς έχουμε μείνει πίσω. Είχαμε ξεκινήσει πριν χρόνια το σερφ με τον Μανώλη Κρητσιώτη. Τον θεωρώ από τους αξιολογότερους Καρπάθιους, αυτός έπρεπε να είναι μπροστά, σίγουρα δεν θα του αρέσει που το λέω, γιατί είναι πολύ ταπεινός άνθρωπος. Τώρα μείναμε πιο πίσω στο σερφ. Και πρέπει να δούμε το γιατί συμβαίνει αυτό. Για να γίνουν πράγματα στον τομέα του αθλητισμού πρέπει οι άνθρωποι που είναι μέσα στους φορείς να έχουν ιδεολογία αθλητή.

 • Δώσε μας την εμπειρία σου από τα αθλητικά ταξίδια που έχεις κάνει αλλά και από φίλους σου αθλητές.

Έχω πολλούς φίλους που έχουν πάει στην Τενερίφη για τρίαθλο και μου λένε, Βασίλη η Κάρπαθος σαν νησί έχει περισσότερες δυνατότητες για βουνό, ποδήλατο και τρέξιμο, απλά η Τενερίφη έχει οργάνωση και πλάνο. Έχει trail έχει ξενοδοχεία ανοιχτά τον χειμώνα. Όλα αυτά δεν είναι εύκολο να γίνουν ωστόσο με ένα πλάνο πενταετίας μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Στο τρέξιμο στη Ρόδο είμασταν πέρυσι 5 άτομα φέτος 15, στον μαραθώνιο είμασταν 3 γίναμε 13.

 • Πιστεύεις ότι κάτι αλλάζει; Θα γίνει κάτι;

Τώρα είναι η ευκαιρία. Βλέπω συλλόγους με νοοτροπίες, τα παιδιά από τις Μενετές, όλοι έχουμε δεθεί, έχουμε γίνει βράχος. Δε μας κουνάς. Έχουμε τον Βασίλη Νουάρο από την Αρκάσα. Παιδί με αρχές και αξίες. Ο Νίκος Αλεξιάδης επίσης είναι ξεχωριστός και με μεγάλη προσφορά.

 • Πάμε στο Run Karpathos. Θα έχουμε δυνατές συμμετοχές; Θα έρθουν καλοί αθλητές;

Ναι τα έχουμε καταφέρει και θα έχουμε πολύ καλές παρουσίες. Θα έρθει η Αναστασία Μαρινάκου, πανελλήνια πρωταθλήτρια, ο Κώστας Χουβαρδάς με ρεκόρ γκίνες με περισσότερους Μαραθωνίους κάτω από 3 ώρες, η Μαρία Μαλάι, πρωταθλήτρια Ελλάδος trail run, η δικιά ποδοσφαιρίστρια Μαρία Ιωαννίδη και ο Μιχάλης Χατζηιωάννου, από τη Σύμη, που άναψε τη φλόγα στη Ρόδο. Αλλά ξεχωρίζει η συμμετοχή του πιο σημαντικού καλεσμένου μας, ο Χάρης Ασλανίδης είναι ένας νέος άνθρωπος με 97% παραπληγία που θα τρέξει στο Run Karpathos με το αμαξίδιο!

 • Υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελες ξεχωριστά να ευχαριστήσεις;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επιχειρηματίες της Καρπάθου που απέδειξαν ότι στηρίζουν τον αθλητισμό, αφού αμέσως άνοιξαν τις πόρτες των επιχειρήσεων και την αγκαλιά τους. Είτε λέγονται ξενοδοχεία, είτε σουπερ μαρκετ είτε δημοσιογράφοι. Πήραμε αμέσως από όλους ότι ζητήσαμε! Να μην ξεχάσω την Έπαρχο Καρπάθου ΗΝ Κάσου κα Πόπη Νικολαϊδου που μας στήριξε από την πρώτη στιγμή.

Μόνο μια παράκληση θα ήθελα να κάνω προς τον Δήμο Καρπάθου να φροντίσει ώστε την ημέρα των αγώνων να κλείσουν τους δρόμους για τα αυτοκίνητα από τις 17.00 μέχρι 20.00, το έχουμε ήδη αιτηθεί και να φροντίσουν τις λακούβες στους δρόμους.

 • Οι εγγραφές συμμετοχών πως πάνε;

Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στις 110, είμαστε πολύ καλά, βέβαια τις επόμενες βδομάδες θα ανεβούμε. Καλό είναι να  πούμε ότι όσοι επιθυμούν να κλείσουν από τώρα. Και βέβαια υπολογίζουμε και στους τουρίστες.

 • Με τον εθελοντισμό τι γίνεται; Υπάρχει κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα;

Έχουμε εθελοντές αλλά σε αυτές τις εκδηλώσεις όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα. Χρειαζόμαστε εθελοντές και θα ήθελα να κάνω έκκληση να έρθουν και να προσφέρουν. Έχουμε κάνει αιτήσεις στα σχολεία έχουμε πάρει θετικές απαντήσεις. Ο εθελοντισμός είναι παιδεία και να τρέξουν και να βοηθήσουν. Έχουμε ήδη παραγγείλει τα μπλουζάκια για τους εθελοντές, έχουμε σκεφτεί και οργανώσει όσο καλύτερα μπορούμε αλλά ας μη ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη διοργάνωση.

Ο Βασίλης Βασιλαράκης είναι 32 ετών έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Διοίκηση επιχειρήσεων, συνέχισε  στο τμήμα Φυσικοθεραπείας της Πάτρας και στη συνέχεια Αθλητική Ιατρική στο Γκέντεμποργκ της Σουηδίας. Αγαπά τον αθλητισμό με έμφαση στο τρέξιμο και έχει επενδύσει στην Κάρπαθο, όπου ζει, δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο φυσικοθεραπείας.

 

Μανώλης Δημελλάς

 

8.5.2023

Καρπαθιακά Νέα