Κάρπαθος –13 μέρες παλεύουν τη φωτιά κι εκείνη δε λέει να σβήσει

Κάρπαθος –13 μέρες παλεύουν τη φωτιά κι εκείνη δε λέει να σβήσει

 

Δεκατρείς ημέρες μετράμε από την πρώτη φλόγα στην περιοχή των Μύλων του χωριού Σπόων κι όμως η φωτιά δε λέει να σβήσει και ταλαιπωρεί αφάνταστα τους Πυροσβέστες.

Όπως μας αναφέρει ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καρπάθου, Πυραγός Δημήτρης Αϊβάτογλου, η φωτιά ξεκίνησε με ΒΔ ανέμους εντάσεως 8-9 μποφόρ! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πυροσβέστες κρατούσαν τις μάνικες και έριχναν νερό προς τη φωτιά μα ήταν τέτοια η δύναμη του ανέμου που έστρεφε το νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στις φλόγες έπεσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έφτασαν στο νησί από Σάμο. Ρόδο και Αθήνα. Επίσης καθημερινά και για αρκετές ημέρες πάλεψαν εναέριες δυνάμεις με αποτέλεσμα όλοι μαζί να τιθασεύσουν το θηρίο, αφού όμως είχε ήδη κάψει 4.500 στρέμματα δάσους.

Ο κόσμος πιστεύει ότι με τις δυο φωτιές έχουμε τελειώσει ωστόσο μόνο με τη φωτιά του Απερίου μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Αν και μέχρι και προχθές ακόμη και σε εκείνο το σημείο σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε μια παλιά χωματερή. Το αποτέλεσμα ήταν να τρέχουν Πυροσβέστες καθώς  και ο φορτωτής του Δήμου Καρπάθου, για να επιχωματώσει τις θέσεις, οι οποίες βγάζουν καπνούς ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Ακόμη ένα στοιχείο που φανερώνει την προσπάθεια των Πυροσβεστών. Η πρώτη φωτιά, που ξεκίνησε από την είσοδο των Σπόων, έφτασε να καίει δέντρα ψηλά στο βουνό και ανάγκασε τους Πυροσβέστες να επιχειρούν σε υψόμετρο 942 μέτρων!

Σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, η φωτιά εξακολουθούσε να σιγοκαίει κάτω από το χώμα και έβγαλε αναζωπύρωση ψηλά στο βουνό, που βρίσκεται απέναντι από τους  Μύλους των Σπόων. Σε εκείνο το σημείο οι Πυροσβέστες την πάλεψαν δέντρο-δέντρο ώστε να μην τους ξεφύγει.

Μια ακόμη ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, αναφέρει ότι πίσω από την πυρκαγιά των Σπόων φαίνεται πως υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα και κάποιοι αναρωτιούνται μήπως πρόκειται ακόμη και για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

φωτογραφία Νικόλας Παραγιός (facebook)

πηγή Καρπαθιακά Νέα