43χρονος αλλοδαπός επιχείρησε να βοηθήσει Σύριους για να πάνε από την Κάρπαθο στην Αυστρία

43χρονος αλλοδαπός επιχείρησε να βοηθήσει Σύριους για να πάνε από την Κάρπαθο στην Αυστρία

Από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα δικαστεί 43χρονος αλλοδαπός αλβανικής καταγωγής, που κατηγορείται για τη διευκόλυνση δύο Σύριων που επρόκειτο να ταξιδέψουν από την Κάρπαθο στην Αυστρία.

Πρόκειται για την έφεση που έχει ασκήσει ο 43χρονος κατά της πρωτόδικης απόφασης που έχει ληφθεί σε βάρος του και με την οποία έχει ήδη κριθεί ένοχος. Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση του 43χρονου εκδικάστηκε για πρώτη φορά στις 14 Ιανουαρίου 2019 από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο επέβαλε στον αλλοδαπό, ποινή κάθειρξης 6 ετών και το χρηματικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο αλλοδαπός αν και δικάστηκε ωσεί παρών καθώς δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο, εντοπίστηκε μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ακολούθως υπέβαλε αίτηση στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου με το οποίο ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του, αίτημα που έγινε δεκτό τον Ιούλιο του 2020 από το δικαστήριο υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 προσδιορίστηκε να εξεταστεί η έφεση του 43χρονου Αλβανού η οποία και απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ως ανυποστήρικτη κι έτσι διατηρείται η πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί, καθώς δεν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου.

Ωστόσο ο ίδιος υπέβαλε νέα αίτηση προς το δικαστήριο με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η τελευταία διαδικασία και έτσι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό εκ νέου κανονικά. Η αίτηση εξετάστηκε και έγινε δεκτή τον Μάρτιο του 2022 και έτσι η υπόθεση της έφεσης του προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τον 43χρονο Αλβανό στην υπόθεση κατηγορούνται ένας 65χρονος επίσης αλβανικής καταγωγής και οι δύο Σύριοι ηλικίας 33 και 36 ετών αντίστοιχα. Πρωτόδικα ο 65χρονος καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου εκπροσωπήθηκε δια του συνηγόρου του κ. Στέφανου Καψάλη, σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. Με την ίδια απόφασήη του το δικαστήριο είχε επιβάλει στους δύο Σύριους ποινή φυλάκισης 7 μηνών και 3.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον καθένα.

Η σύλληψη των διακινητών όπως επίσης και των παράνομων αλλοδαπών από τη Συρία, είχε γίνει στις 25 Ιουνίου 2013 το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Καρπάθου στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, όταν κατά τη διάρκεια στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μη νόμιμων μεταναστών, προέκυψε ότι οι δυο υπήκοοι Συρίας κατείχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό να επιβιβαστούν σε πτήση για Αυστρία.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης εντοπίστηκαν άμεσα στο χώρο του αεροδρομίου ο 43χρονος με τον 65χρονο και διαπιστώθηκε ότι διευκόλυναν τους δύο Σύριους, προμηθεύοντάς τους με πλαστό διαβατήριο και προβαίνοντας στην έκδοση των καρτών επιβίβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Σύριοι μετέβησαν στην Κάρπαθο από την Αθήνα προκειμένου από εκεί να ταξιδέψουν για το εξωτερικό. Σε βάρος των δύο Αλβανών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο είχαν αποδώσει την πράξη τους στην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους.

Με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σε ό,τι αφορά τους Σύριους και αυτοί είχαν απολογηθεί και είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους.

πηγή rodiaki.gr

4.8.2023