«Η Όλυμπος πεθαίνει χωρίς γιατρό – αλλά φαίνεται πως οι 300 κάτοικοι δεν φέρνουν ψήφους» 

«Η Όλυμπος πεθαίνει χωρίς γιατρό – αλλά φαίνεται πως οι 300 κάτοικοι δεν φέρνουν ψήφους» 

Του Μανόλη Καρελλά

Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Ολύμπου Καρπάθου δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται με υποσχέσεις, καθυστερήσεις και αόριστες διαβεβαιώσεις. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ολύμπου παραμένει χωρίς γιατρό εδώ και μήνες, την ώρα που περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι ζουν καθημερινά με την αγωνία ενός επείγοντος περιστατικού.

Η Όλυμπος απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο Καρπάθου. Σε σοβαρά περιστατικά, κάθε λεπτό είναι κρίσιμο. Όταν όμως δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός για τις πρώτες βοήθειες, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά. Οι κάτοικοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να χάνεται πολύτιμος χρόνος στον δρόμο προς το νοσοκομείο.

Και όμως, το ιατρείο υπάρχει. Διαθέτει ακόμη και κατοικία για τον ιατρό που θα υπηρετήσει στην περιοχή. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση για άμεση στελέχωση.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, επιτροπή πολιτών κατέθεσε επίσημο αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για την αποστολή οπλίτη ιατρού στην Όλυμπο. Μετά από περίπου είκοσι ημέρες καθυστέρησης, τοποθετήθηκε γιατρός που παρέμεινε μόνο για λίγους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του. Από τότε το ιατρείο παραμένει άδειο.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι άκουσαν πολλές υποσχέσεις. Έγιναν συναντήσεις με φορείς, υπήρξαν παρεμβάσεις και διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα. Παρ’ όλα αυτά, μήνες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Οι πολίτες εύλογα αναρωτιούνται: όταν το πολιτικό σύστημα καταφέρνει συχνά να επιλύει άμεσα άλλα ζητήματα μεταθέσεων και εξυπηρετήσεων, γιατί δεν μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας; Γιατί μια ακριτική περιοχή πρέπει να αισθάνεται εγκαταλελειμμένη; Μήπως τελικά οι λίγοι κάτοικοι της Ολύμπου δεν θεωρούνται αρκετοί για να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους;

Η ανθρώπινη ζωή όμως δεν μετριέται με εκλογικούς αριθμούς.

Η δημοσιοποίηση του προβλήματος δεν γίνεται για πολιτική αντιπαράθεση. Γίνεται γιατί οι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όριά τους και ζητούν το αυτονόητο: να υπάρχει γιατρός στον τόπο τους.

20.5.2026

Καρπαθιακα Νέα