Μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά για αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά για αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την λύση ενός υβριδικού συστήματος ΑΠΕ με αντλησιοταμίευση επεξεργάζεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρόνιο ζήτημα ανεπάρκειας στην κάλυψη των υδατικών και ενεργειακών αναγκών των νησιών.

Το συγκεκριμένο μοντέλο συνδυάζει σε ένα project 3 κρίσιμες δραστηριότητες για την βιωσιμότητα ενός νησιού: παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας και αφαλάτωση για ύδρευση και άρδευση. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία μικρών μονάδων αντλησιοταμίευσης στα νησιά με την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Τα εν λόγω έργα, υπό την σκέπη των οποίων, δύναται να λειτουργήσουν συνδυασμένα οι 3 προαναφερόμενες δραστηριότητες υπολογίζονται σε κόστος περί τα 20-30 εκατ. ευρώ το καθένα. Αυτή την στιγμή, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, υπάρχουν προς αξιοποίηση για τον σκοπό αυτό περί τα 200 εκατ. από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, πράγμα που σημαίνει κονδύλια για δέκα περίπου έργα στα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για «κωδικούς» του Ταμείου που προορίζονται για «μεικτά» έργα που δεν προωθούν μόνο την απανθρακοποίηση, αλλά και την κλιματική προσαρμογή που αφορούν στο νερό. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο εξετάζει την προώθηση τέτοιων έργων που συνδυάζουν νερό, ΑΠΕ και αντλησιοταμίευση με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το ζήτημα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ ώστε να προχωρήσει άμεσα.

Να προσθέσουμε τέλος, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης, ότι οι επιδοτήσεις των 200 εκατ. ευρώ δύναται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ σε τέτοιες μονάδες.

φωτογραφία αρχείο Πωλ Βιττωρούλης

28.7.2024

Καρπαθιακά Νέα