Στην ανάπλαση της περιοχής Σαούρα Λευκού προχωρά ο Δήμος Καρπάθου

Στην ανάπλαση της περιοχής Σαούρα Λευκού προχωρά ο Δήμος Καρπάθου

Στην ανάπλαση της περιοχής Σαούρα Λευκού, συνολικού ποσού 74.400 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για τα έτη 2022 και 2023, προχωρά ο Δήμος Καρπάθου.  Όπως αναλύονται τα ποσά ανά έτος: 2022-2023, 15.841,42 και 58.558,58 ευρώ αντίστοιχα.

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες της Καρπάθου και αποτελεί  μια από τις resort τοποθεσίες του νησιού. Ο Δήμος Καρπάθου έχει ήδη εξασφαλίσει σχετική έγκριση από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επίσης τα έργα που προβλέπει το σχέδιο θα γίνουν εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση στο υπέδαφος.

 

Ο Λευκός (σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην www.wikipedia.org) βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και προς τα δυτικά παράλια του, σε απόσταση 30 χλμ. ΝΔ. από την Κάρπαθο (ή Πηγάδια) (μέσω Πύλες). Είναι κτισμένος στους πρόποδες του όρους Λάστος (ή Καλολίμνη) σε υψόμετρο 148 μέτρα.

Στην ευρύτερη περιοχή (από τον ποταμό Ποτάλι, την κορυφογραμμή Καλολίμνης, τον χείμαρρο που εκβάλλει στον κόλπο Λαρών και όλη την ακτογραμμή, συμπεριλαμβανομένης της νησίδας Σώκαστρο) υπάρχει πλήθος αρχαιοτήτων από την παλαιοχριστιανική μέχρι την βυζαντινή-μεσαιωνική περίοδο, γι΄ αυτό και από το 1999 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η πεντάτρουλη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο εσωτερικό της υπάρχουν τοιχογραφίες σε δύο στρώματα (η παλαιότερη χρονολογείται γύρω στο 1300) και από το 1950 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο. Στο διπλανό της ύψωμα βρίσκονται ερείπια ελληνιστικού οχυρού με πύργο ισοδομικής τοιχοποιίας και υπόγειες δεξαμενές (ρωμαϊκό υδραγωγείο). Η γύρω του χωριού περιοχή και μέχρι τα ανατολικά παράλια του νησιού περιλαμβάνεται στον χαρακτηρισμένο βιότοπο Natura2000 με κωδικό GR4210002 “Κεντρική Κάρπαθος:Καλή Λίμνη – Λάστος – Κυρά Παναγιά και παράκτια ζώνη”.

Ως οικισμός αναφέρεται το 1981 να απογράφεται στην τότε κοινότητα Μεσοχωρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με το Μεσοχώρι, τον Κάτω Λευκό, τη νησίδα Νησί και τη νησίδα Σώκαστρο αποτελούν την τοπική κοινότητα Μεσοχωρίου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Καρπάθου του Δήμου Καρπάθου και σύμφωνα την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 57 κατοίκους.

12.11.2022

Καρπαθιακά Νέα