Δρ. Άννα Πολεμικού: ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ… ΨΑΡΙΑ

Δρ. Άννα Πολεμικού: ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ… ΨΑΡΙΑ

Δεν κακίζω τους ανθρώπους που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να διαφημίσουν την επιχείρησή τους, την κουζίνα του τόπου τους. Η συμπεριφορά τους υπαγορεύεται από την ανάγκη να ενισχύσουν το εισρρέον εισόδημά τους, ως κάτοικοι ενός ακριτικού νησιού.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να προβάλουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη: Να κρατηθεί αισθητικά ευαίσθητη η Κάρπαθος, τα «παρθένα» νησιά μας, η Ελλάδα. Να κρατηθούν αισθητικά ευαίσθητοι οι άνθρωποί της… Γιατί αυτή η ευαισθησία απέναντι στην ηθική, την πολιτική, την πίστη και την οικολογία του τόπου είναι που προσελκύει τους επισκέπτες της – και που θα συνεχίσει να το κάνει, για πολλά χρόνια ακόμα.

Κανείς δεν αρνείται ότι η φύση δεν είναι και πολύ φιλάνθρωπη. Στον αγώνα για την επιβίωση, οι άνθρωποι, όπως τα άγρια θηρία, μπορούν να κάνουν αγριότητες. Όμως, ως ανθρώπινα όντα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σπλαχνική κατανόηση της ζωής και του θανάτου. Εξάλλου, η ζωή και ο θάνατος δεν έχουν παρά το νόημα –την αξία— που εμείς οι ίδιοι τους δίνουμε.

Ερχόμενοι σε αυτό το (πραγματικά, θεσπεσιο) νησί, θα πρέπει οι επισκέπτες να μπορούν να δουν την ευγένεια, τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη που παρέχουν οι άνθρωποι του τόπου απέναντι στη φύση και τα ζώα – κάποια από τα οποία καταλήγουν στο πιάτο τους.

Είναι πια καιρός να αναδείξουμε την ηθική σημασία της αισθητικής και να αρχίσουμε να υπακούμε σε αυτή – γιατί είναι η ακριβώς η ποιότητα της αισθητικής κάθε ανθρώπου που χαρακτηρίζει το ποιος, τελικά, είναι αυτός ο Άνθρωπος.

Υ.Γ. Δεν θέλω να αναπαραγάγω τις αναρτήσεις των mainstream media. Προτιμώ την ισορροπημένη ματιά του Manolis Dimellas, ο οποίος έμπρακτα και αποδεδειγμένα αγαπά τον τόπο του. Στο πρώτο σχόλιο θα βρεις τον σύνδεσμο της δημοσίευσής του.

 

Βιογραφικό

Η Άννα Πολεμικού σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας (BA). Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Νottingham (MSc) και ακολούθως απέκτησε το Διδακτορικό της Δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Bath του Ην. Βασιλείου. Είναι επιστημονική συνεργάτης μεταπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και διδάσκουσα σε επιμορφωτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 την βρίσκει να διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εκπαιδευτεί στην προσωποκεντρική συμβουλευτική (Πανεπιστήμιο Strathclyde) και δραστηριοποιείται ως ειδικευμένη προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

Τα βιβλία της «Μεγαλώνοντας Πνευματικά Παιδιά: Από την Υπέρτατη Νοημοσύνη στην Υπέρτατη Ευτυχία» και «Ψυχολογία του στρες: Λειτουργίες και τρόποι διαχείρισης» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Αρμός.

31.5.2023

Καρπαθιακα Νέα