Άννα Πολεμικού: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πραγματικό νόημα της επιτυχίας βρίσκεται στους πνευματικούς θριάμβους της καθημερινότητας

Άννα Πολεμικού: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πραγματικό νόημα της επιτυχίας βρίσκεται στους πνευματικούς θριάμβους της καθημερινότητας

Η PhD Νευροψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια κα Άννα Πολεμικού είχε επισκεφθεί την Καλαμάτα για την παρουσίαση του βιβλίου της “Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά: Από την υπέρτατη νοημοσύνη στην υπέρτατη ευτυχία” Ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε εκπαιδευτικό, επαγγελματία ψυχικής υγείας και γονέα.

Στην Καλαμάτα έδωσε και την παρακάτω συνέντευξη, στην ιστοσελίδα humansofkalamata.gr

Το “Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά” αποκαλύπτει τα οφέλη της πνευματικότητας στην καθημερινότητα των παιδιών μας. Προτείνει ένα νέο Παιδαγωγικό Κίνημα για τον 21ο αιώνα, το οποίο αφυπνίζει την πιο προηγμένη διάσταση της ανθρώπινης εμπειρίας: τη συνείδηση.
Παραθέτοντας τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, η Άννα Πολεμικού ιχνηλατεί τη μετεξέλιξη του ανθρώπου σε ένα νέο άλμα προσωπικής ισχύος. Παρέχει μια εργαλειοθήκη 25 ‘Πνευματικών Δραστηριοτήτων’ που θρέφουν την ουσία της ύπαρξης κάθε Πνευματικού Παιδιού. Ταυτόχρονα, καθιστά κάθε αναγνώστη ικανό να καλλιεργήσει δεξιότητες μέγιστης απόδοσης και ευημερίας.

  • Άννα γιατί επέλεξες να γράψεις ένα βιβλίο για την ανάπτυξη της πνευματικότητας των παιδιών;

Η έρευνα της παιδικής πνευματικότητας τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτει ένα υποσχόμενο επιστημονικό πεδίο, με αποδεδειγμένα ψυχικά οφέλη. Ως διδάσκουσα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου έρχομαι συνεχώς σε επαφή με εκπαιδευτικούς και γονείς που προβληματίζονται για το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους και το πώς θα εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους. Η πνευματική παιδαγωγική παρουσιάζει εκπληκτικά ανατρεπτικές προοπτικές και δυνατότητες.
Αποφάσισα, λοιπόν, να διερευνήσω σε βάθος την έννοια της παιδικής πνευματικότητας, προκειμένου να παρουσιάσω μία παιδαγωγική πρόταση εκσυγχρονισμένη και συμβατή με τα ελληνικά δεδομένα, κάτι που απουσίαζε αισθητά από την εγχώρια βιβλιογραφία.

 

  • Πως ορίζεται η “πνευματικότητα”

Είναι δύσκολο να ορίσουμε την πνευματικότητα με λέξεις. Ως ψυχική ιδιότητα είναι κάτι που ευκολότερα βιώνεται παρά ορίζεται, όπως η αγάπη ή η συμπόνια. Οι περισσότεροι ωστόσο συμφωνούν ότι αποτελεί υπαρκτή πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού. Σε γενικές γραμμές, η πνευματικότητα αφορά την έμφυτη ικανότητα του παιδιού να εξελιχθεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο ψυχικού βάθους, άφθαστης ικανότητας και πληρότητας ζωής. «Πνευματικό» είναι το παιδί που
δημιουργεί το δικό του νόημα ζωής, διαμορφώνει και συντηρεί ουσιαστικές σχέσεις, ακολουθεί το δικό του προσωπικό μονοπάτι, διατηρεί ένα ακέραιο σύστημα αρετών και βιώνει υπερβατικές ψυχικές διαστάσεις όπως είναι ο θαυμασμός, το δέος, η ευγνωμοσύνη.

  • Στο βιβλίο σου παρέχεις μια εργαλειοθήκη 25 “Πνευματικών Δραστηριοτήτων” που θρέφουν την ουσία της ύπαρξης κάθε Πνευματικού Παιδιού. Ποιες θεωρείς πως πρέπει όλοι οι γονείς να εφαρμόσουμε;

Όλες οι Πνευματικές Δραστηριότητες που παραθέτω στο βιβλίο αποτελούν έναν συναρπαστικό τρόπο αφύπνισης της πνευματικής διάστασης παιδιών και εφήβων. Είναι σχεδιασμένες για ατομική ή ομαδική χρήση και καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες από την προσχολική ηλικία μέχρι και την εφηβεία. Κριτήριο επιλογής της καταλληλότητας κάθε άσκησης για τον επαγγελματία δεν είναι άλλο από τον εκπαιδευτικό του στόχο. Για τους γονείς πυξίδα μπορεί να αποτελέσει απλά η διάθεση ή ανάγκη της στιγμής.

  • Θα μπορούσαμε να τις εφαρμόσουμε και οι ενήλικες;

Φυσικά! Σας ενθαρρύνω, μάλιστα, να το κάνετε! Αν θέλετε πραγματικά να ξεκλειδώσετε όλα τα οφέλη των δραστηριοτήτων, μη διστάσετε να τις δοκιμάσετε είτε μόνοι σας, είτε με τον/την σύντροφό σας, με φίλους, με συναδέλφους. Θα εκπλαγείτε από την μεταμορφωτική τους επίδραση!

  • Η “γλώσσα” τελικά είναι σημαντική στην πνευματική και όχι μόνο ανάπτυξη των παιδιών μας;

Αναμφίβολα η γλώσσα αποτελεί σημαντικό εργαλείο επαφής του παιδιού με τον εαυτό του και με τους άλλους, καθώς δίνει υπόσταση στην πνευματικότητα έτσι ώστε να μπορεί να την εκφράσει και να τη διαχειριστεί. Ένα πλούσιο λεξιλόγιο όμως μπορεί και να επισκιάσει τις ελλειμματικές συναισθηματικές δεξιότητες ενός παιδιού.
Είναι σημαντικό λοιπόν, παράλληλα με τη γλώσσα, να ενισχύονται εναλλακτικοί τρόποι του γνωρίζειν -διαφορετικοί τρόποι να αντιληφθεί το παιδί τον πνευματικό του κόσμο. Το βιβλίο αποκαλύπτει σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα τα οποία (μέχρι στιγμής) λείπουν από τα βασικά αναγνώσματα των εκπαιδευτικών, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η διαισθητικότητα, η ελπίδα, κ.ά., προσφέροντας έναν ολοκληρωμένο τρόπο θέασης της παιδικής ανάπτυξης.

  • Ποια η εντύπωσή σου από την πόλη της Καλαμάτας και ένα μήνυμα στους ανθρώπους της.

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Καλαμάτα και η γνωριμία μου με την πόλη μου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις! Η σύγχρονη όψη της είναι υψηλής αισθητικής και συνυπάρχει αρμονικά με την πλούσια ιστορία της. Χάρηκα την χειμωνιάτικη Καλαμάτα, γιατί μπόρεσα να αφουγκραστώ τον παλμό του τόπου χωρίς περισπασμούς. Θα ήθελα να ξαναέρθω για να περιηγηθώ και να γνωρίσω ό,τι δεν μπόρεσα την πρώτη φορά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πραγματικό νόημα της επιτυχίας βρίσκεται στους πνευματικούς θριάμβους της καθημερινότητας. Ας γίνουμε, λοιπόν, εμείς οι πνευματικοί καταλύτες που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να δημιουργήσουν τον κόσμο που προσβλέπουν για το μέλλον τους. 

 

Άννα Πολεμικού στην παρουσίαση του βιβλίου της ¨Μεγαλώνοντας πνευματικά Παιδιά" με την ψυχολόγο Χαριέττα Λιακάκη στην Καλαμάτα
Άννα Πολεμικού στην παρουσίαση του βιβλίου της ¨Μεγαλώνοντας πνευματικά Παιδιά” με την ψυχολόγο Χαριέττα Λιακάκη στην Καλαμάτα

Η Άννα Πολεμικού σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας (BA). Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Νottingham (MSc) και ακολούθως απέκτησε το Διδακτορικό της Δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Bath του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι επιστημονική συνεργάτις μεταπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και διδάσκουσα σε επιμορφωτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 δίδαξε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εκπαιδευτεί στην προσωποκεντρική συμβουλευτική (Πανεπιστήμιο Strathclyde) και δραστηριοποιείται ως ειδικευμένη προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Το “Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά: Από την υπέρτατη νοημοσύνη στην υπέρτατη ευτυχία” αποτελεί το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα

HumansART