Απολογισμός Δράσης Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου

Απολογισμός Δράσης Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ. ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

(1 Σεπτεμβρίου 2019 – 27 Αυγούστου 2020) 

 

του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου  του Δήμου Καρπάθου  Ηλία Βασ. Παπαηλία 

                                                                    Όλυμπος Καρπάθου, 27/8/2020 

             

                                                 Αγαπητοί συμπατριώτες,    

συγκαλέσαμε τη σημερινή Λαϊκή Συνέλευση των Δημοτών της Κοινότητάς μας, τώρα που κλείνει ένας σχεδόν χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων μας, με σκοπό την πλατιά ενημέρωση όλων των Ολυμπιτών σχετικά με τη λειτουργία και τη δράση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου στο διάστημα που πέρασε. 

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε από την καθιέρωση του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας και εντεύθεν, οι αρμοδιότητες των πρώην Αυτοδιοίκητων Κοινοτήτων, τόσο οι διοικητικές όσο και οι εκτελεστικές, περιορίστηκαν στο ελάχιστο και μετασχηματίστηκαν ουσιαστικά σε όργανα εισηγητικού χαρακτήρα για τοπικά θέματα στο πλαίσιο των Δήμων. 

Παρά τα διακηρυχθέντα και τις πλούσιες υποσχέσεις των υπευθύνων, οι Δήμοι απέκτησαν ακόμη συγκεντρωτικότερη και δύσκολα διαχειρίσιμη δομή αυξάνοντας τη γραφειοκρατεία και την αναποτελεσματικότητα. Είναι δεδομένο ότι όλες οι σοβαρές αποφάσεις και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν σχέση με τα τεχνικά έργα και με τα οικονομικά εν γένει λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο και τώρα τελευταία, ακόμη χειρότερα, από την Δοτή Οικονομική Επιτροπή, ένα υπερόργανο που έχει ήδη υποκαταστήσει το αιρετό Δημοτικό Συμβούλιο.

Έχουμε σήμερα κοντά μας την Έπαρχο Καρπάθου – Ηρωϊκής Νήσου Κάσου κ. Πόπη Νικολαΐδου και τους Αντιδημάρχους α. Ολύμπου, Συντήρησης και Επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων κ. Μανώλη Τσέρκη και β. Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού κ. Δημήτρη Ζαννάκη, τους οποίους και ευχαριστούμε για την παρουσία τους, για να πάρουμε από το δικό τους στόμα απαντήσεις σε πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν τα χωριά της Κοινότητάς μας, την Όλυμπο, το Διαφάνι, την Αυλώνα κ.λπ. και συνάμα να μας αναπτύξουν τον προγραμματισμό και τις στοχεύσεις τους για το υπόλοιπο της θητείας τους.

Επιτρέψτε μου όμως, αγαπητοί συμπατριώτες, πριν καν ξεκινήσω την αναλυτική αναφορά μου στη δράση και στα αποτελέσματα των προσπαθειών του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, να εκφράσω -στο όνομα όλων των Ολυμπιτών- την ευαρέσκειά μου για την ευόδωση των προσπαθειών εγγραφής του “ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ”, ακρογωνιαίου λίθου της πολιτισμικής ταυτότητας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO που ξεκίνησαν με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.), επί Προεδρίας Γιώργου Τσαμπανάκη, τον Οκτώβριο του έτους 2013 και ολοκληρώθηκαν την 11η Αυγούστου 2020 με τη μέριμνα της αρμοδίως εξουσιοδοτημένης Επταμελούς Επιτροπής από τη λαοσύναξη των Ολυμπιτών του έτους 2018, που συγκλήθηκε με ευθύνη της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου επί Προεδρίας Γιάννη Μακρυμανώλη και με τη στήριξη όλων ανεξαίρετα των Αυτοδιοικητικών, Παροικιακών και Πολιτιστικών Φορέων των Απανταχού Ολυμπιτών με Πρόεδρο τον Καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παύλο Κάβουρα. 

Δηλώνω μάλιστα δημόσια την αταλάντευτη στήριξη της Κοινότητάς μας στη συνέχιση των άοκνων προσπαθειών για την τελική εγγραφή του “ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ” στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!

Στο σημείο αυτό, αγαπητοί συμπατριώτες, επιτρέψτε μου, για την καλύτερη ενημέρωσή σας, να αναγνώσω μια σχετικά σύντομη αναφορά στη δράση και στις επιδιώξεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου το χρόνο που πέρασε, μεγάλο μέρος της οποίας έχει ήδη δημοσιευτεί στο υπ’ αριθμόν 375 φύλλο των μηνών Ιαν. – Φεβ. – Μαρτ. 2020, της τοπικής μας εφημερίδας “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ”. 

Ι. ΥΠΟΒΛΗΘΕΝΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας (1/9/2019) υποβάλαμε εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου σειρά έγγραφων αιτημάτων προς τις αρμόδιες αρχές με σκοπό την προώθηση της λύσης των προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα και όχι μόνο του τόπου μας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

ΕΤΟΣ 2019 

• 04/09/2019, Υποβολή αιτήματος προς το Γραφείο του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για την κάλυψη από Στρατιωτικό Γιατρό της προβλεπόμενης θέσης στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου. 

• 04/09/2019, Υποβολή αιτήματος προς το Δήμο Καρπάθου για την διάθεση του προσωπικού που κρίνεται αναγκαίο για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. 

• 25/09/2019, Υποβολή αιτήματος προς την Έπαρχο Καρπάθου-Η. Ν. Κάσου κ. Πόπη Νικολαΐδου σχετικά με τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων και των γεφυριών της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. 

• 30/9/2019, Υποβολή αιτήματος προς τον Υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Καρπάθου ιατρό κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη σχετικά με την διάθεση ασθενοφόρου μόνιμης παραμονής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου για την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών υγείας και των άλλων υγειονομικών αναγκών των δημοτών της απομακρυσμένης Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. 

• 30/09/2019, Υποβολή αιτήματος προς τον Δήμο Καρπάθου για τη βελτίωση βατότητας της χωμάτινης αμαξιτής οδού που οδηγεί προς το Σχολείο Ολύμπου που βρίσκεται στη Συνοικία Νάκρος του οικισμού. 

• 01/10/2019, Υποβολή αιτήματος προς την Έπαρχο Καρπάθου-Η. Ν. Κάσου κ. Πόπη Νικολαΐδου σχετικά με την ένταξη των ακόλουθων τεχνικών έργων που αφορούν την Κοινότητά μας στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: α) Αλλαγή της κλίσης στην στροφή της Κυμαρέας με σκοπό την αντιμετώπιση της υπάρχουσας επικινδυνότητας. β) Οριοθέτηση του χειμάρρου Διαφανίου.γ) Εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης του Κοινοτικού Μεγάρου της Ολύμπου Καρπάθου σε συνεννόηση με τον Δήμο Καρπάθου. 

• 18/10/2019, Υποβολή αιτήματος προς τον Δήμο Καρπάθου / Τμήμα Περιβάλλοντος για την επαναφορά των κάδων απορριμμάτων στη πλατεία της Γυτσιλέας της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. 

• 24/10/2019, Υποβολή αιτήματος προς το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου σχετικά: α) Με την επέκταση της Λιμενικής Ζώνης και την αποκατάσταση των φυσικών ογκόλιθων προστασίας στον οικισμό Διαφανίου της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. 

          β) Με την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου της Διαμόρφωσης του    

          υπάρχοντος Μώλου Μικρών Σκαφών Διαφανίου. (Υπάρχει οριστική μελέτη). 

          γ) Με την επέκταση Λιμένα Διαφανίου (επικαιροποίηση υπάρχουσας ώριμης    

          μελέτης και ολοκλήρωση του έργου). 

• 18/11/2019, Υποβολή αιτήματος προς τους Αντιδημάρχους i. Ολύμπου, Συντήρησης και Επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων κ. Εμμανουήλ Τσέρκη και ii. Τεχνικών Έργων, Ύδρευσης -Αποχέτευσης και Πολεοδομίας κ. Γιάννη Λυριστή για την άμεση βελτίωση της βατότητας των αγροτικών δρόμων της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου (Σκανταλάραινα, Φορόκλι, Νάτι, Φίλιος και Αγνώντια). 

• 29/11/2019, Υποβολή αιτήματος προς τον Δήμο Καρπάθου αναφορικά με την απαλλαγή της Κοινότητας Ολύμπου από τα τέλη Κοιμητηρίων. 

• 04/12/2019, Υποβολή αιτήματος προς το Λιμενικό Σταθμό Διαφανίου Καρπάθου σχετικά με την διαγράμμιση της παραθαλάσσιας περιοχής και τον προσδιορισμό των θέσεων στάθμευσης των σκαφών στην θέση Παλαία του οικισμού Διαφανίου της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. 

ΕΤΟΣ 2020

• 21/01/2020, Υποβολή αιτήματος προς τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Νισύριο σχετικά με την καταγραφή των προβλημάτων του Δημοτικού Φωτισμού στους οικισμούς της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου και τον ενδεδειγμένο φωτισμό των Ελαιοτριβείων, των Ανεμομύλων και των Νερομύλων που βρίσκονται εντός των οικισμών της Κοινότητας Ολύμπου με την προοπτική της ένταξης τους σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα συντήρησής τους μέσω του Δήμου Καρπάθου. 

• 04/02/2020, Υποβολή αιτήματος προς τον Γεωπόνο του Δήμου Καρπάθου κ. Γιάννη Λαχανά για τη διενέργεια αυτοψίας στην Κοινότητα Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου σχετικά με τις μεγάλης κλίμακας ζημίες που έχουν υποστεί τα αγροκτήματα των δημοτών μας σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κοινότητάς μας, από τις αίγες και τα πρόβατα των εντόπιων κτηνοτρόφων λόγω της μη επιτήρησής τους από τους ιδιοκτήτες τους. 

• 25/02/2020, Υποβολή έγγραφου αιτήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Καρπάθου προς το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου για τη σύνταξη μελέτης και την κατασκευή πλωτής εξέδρας είκοσι μέτρων (20μ.) στον οικισμό Διαφανίου και πρόσληψη ατόμου για την καθαριότητα του Λιμένα Διαφανίου της Κοινότητας Ολύμπου. 

• 27/06/2020, Υποβολή αιτήματος προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ώστε το πλοίο που θα εκτελεί το δρομολόγιο της προκηρυχθείσας για τη θερινή περίοδο ακτοπλοϊκής γραμμής Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Σητεία (τρείς φορές την εβδομάδα) να προσεγγίζει και στο Διαφάνι. 

• 27/6/2020, Υποβολή αιτήματος προς τον Δήμο Καρπάθου για διενέργεια ψεκασμού εντομοκτονίας στις αποχετεύσεις της Κοινότητάς μας και κυρίως στη θέση Παραποτάμες του οικισμού Διαφανίου. 

• 14/7/2020, Υποβολή έντονης έγγραφης διαμαρτυρίας με αρ. πρωτ. 22 προς τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ι. Νισύριο, προς τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών κ. Μανωλάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παραγιό για την ακύρωση του κονδυλίου των 5.000€ που προβλεπόταν στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου με σκοπό την αποκομιδή και τη μεταφορά των απορριμάτων της Ολύμπου εκτός οικισμού από μεταφορικό ζώο, αίτημα που ικανοποιήθηκε. 

• 5/8/2020, Υποβολή επιτακτικού αιτήματος με αρ. πρωτ. 28 προς τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ι. Νισύριο και προς τον Αντιδήμαρχο Ολύμπου Μανώλη Τσέρκη για την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της βατότητας των αγροτικών δρόμων της περιοχής μας, που ακόμη δεν συντελέστηκε, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις εντόπιων και επισκεπτών του τόπου μας, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά έτι περαιτέρω τον τουρισμό μας τη δύσκολη φετινή χρονιά. 

ΙΙ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 

• Στις 26/11/2019, μετά από παρέμβαση του ομιλούντος προς τις υπηρεσίες του Δήμου πραγματοποιήθηκε από δημοτικό συνεργείο μηχανημάτων καθαρισμός της παραλιακής οδού Διαφανίου από τα φερτά υλικά που την κάλυψαν εξαιτίας της θαλασσοταραχής. 

• Στις 24/01/2020 επαναπρογραμματίστηκαν τα δρομολόγια των λεωφορείων για την περιοχή της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση η οποία υπογράφτηκε μεταξύ Δήμου Καρπάθου και ΚΤΕΛ Καρπάθου για την χειμερινή περίοδο 2020, οι κάτοικοι της περιοχής μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν σε καθημερινή βάση με τα δρομολόγια τα οποία εκτελούνταν για την μεταφορά των μαθητών, από Όλυμπο – Διαφάνι μετ’ επιστροφής και μία φορά την εβδομάδα Διαφάνι – Όλυμπος – Πηγάδια μετ’ επιστροφής, σε μέρα η οποία συνέπιπτε με το δρομολόγιο του πλοίου. Για την θερινή περίοδο τα δρομολόγια από Όλυμπο-Αυλώνα- Διαφάνι μετ’ επιστροφής εκτελούνται καθημερινά και τα δρομολόγια από Όλυμπο – Διαφάνι- Πηγάδια μετ’ επιστροφής, καθορίστηκαν δύο φορές την εβδομάδα ένα εκ των οποίων να συμπίπτει με το δρομολόγιο του πλοίου. 

• Στις 25/01/2020 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο σύσκεψη του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου με το Δ.Σ. της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η Βρυκούς” στην οποία παραβρέθηκε ο τ. Έπαρχος Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής και συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ. της Αδελφότητας Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η Δήμητρα” (Πειραιά) καθώς και ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Γιώργος Διακογεωργίου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα τα οποία αφορούσαν την Κοινότητα Ολύμπου μεταξύ των οποίων, το Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου, η χάραξη της Ζώνης Αιγιαλού στο Διαφάνι, η επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής μικρής Μαρίνας στις Καμάρες, καθώς και η κατασκευή ενός Μώλου στη Σαρία. 

• Στις 13/02/2020 πραγματοποιήθηκε από συνεργείο του Δήμου το κλάδεμα των δέντρων στον οικισμό Διαφανίου της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου.  

• Στις 25/02/2020 Στις 25/02/2020 πραγματοποίησα στη Ρόδο συνάντηση με τους υπεύθυνους του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κατά την οποία συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:                                                                         α) Χάραξη Αιγιαλού στο Διαφάνι, β) Κατασκευή πλωτής εξέδρας στο Διαφάνι, γ) Κατασκευή Μαρίνας, δ) Πρόσληψη ατόμου για την καθαριότητα του Λιμένα Διαφανίου. 

• Στις 22/04/2020 οι υπηρεσίες του Δήμου Καρπάθου ανταποκρινόμενες σε προγενέστερο αίτημα της Κοινότητάς μας διέθεσαν προσωπικό για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και των δρόμων καθώς και για το κλάδεμα των δέντρων στον οικισμό Ολύμπου της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. 

• Στιςαρχές Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε αλλαγή και τοποθέτηση νέων βανών ύδρευσης στο Διαφάνι. 

• Στις 15/06/2020 τοποθετήθηκε δεξαμενή νερού στο Νεκροταφείο Διαφανίου. 

• Στις 03 & 04/07/2020 προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθούν στην Κοινότητα μας Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης των κατοίκων παραδόθηκε στο Ιατρείο της Κοινότητάς μας ένας Απινιδωτής. 

ΙΙΙ. ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ 

          Ανάμεσα στις άλλες δράσεις του το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου πήρε τις ακόλουθες τρεις πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε καίρια θέματα υποδομών του τόπου μας.

• Στις 22/11/2019 κατατέθηκε έγγραφο αίτημα προς τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Νισύριο με κοινοποίηση προς τους Αντιδημάρχους i. Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλη Μανωλάκη ii. Τεχικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Λυριστή και iii. Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ. Δημήτρη Ζαννάκη, σχετικά με τις απαιτούμενες εργασίες για την ασφαλή επαναλειτουργία του Κοινοτικού Ελικοδρομίου Ολύμπου Καρπάθου. Προηγήθηκε επικοινωνία με το Γραφείο Ελικοδρομίων, της Γενικής Διεύθυνσης Αερομεταφορών της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.), ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της έγκρισης προσγείωσης ελικοπτέρων στο Ελικοδρόμιο Ολύμπου. Για το σκοπό αυτό μας ζητήθηκε μέχρι τον έλεγχο γενικής κατάστασης ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τους αρμοδίους να έχουν γίνει 16 απολύτως συγκεκριμένες εργασίες.

         Το έγγραφο που έστειλε η Κοινότητά μας κατέληγε ως εξής… “Η επαναλειτουργία του Ελικοδρομίου κρίνεται επείγουσα και αναγκαία για τις ζωές των συμπολιτών μας, λόγω των εκτάκτων σοβαρών περιστατικών υγείας τα οποία προκύπτουν στην περιοχή μας και χρείζουν άμεσης αεροδιακομιδής. Αρκετές φορές η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των οικισμών της Κοινότητας Ολύμπου και του Αεροδρομίου της Καρπάθου, έχει αποβεί μοιραία ως προς την εξέλιξη της υγείας των ασθενών μας.

         Έτσι τόσο στο τροχαίο ατύχημα το οποίο συνέβη στις 08/11/2019 με τον σοβαρό τραυματισμό ενός 19χρονου συμπολίτη μας, όσο και στο εγκεφαλικό επεισόδιο 55χρονης συμπολίτισσας μας που συνέβη λίγες μέρες αργότερα, οπότε και χρειάστηκε η άμεση αεροδιακομιδή τους, ενώ κλήθηκε το Ε.Κ.Α.Β. δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Ελικοδρόμιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου διότι δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Οι συγγενείς των ασθενών απαιτούν την άμεση επαναλειτουργία του Ελικοδρομίου Ολύμπου ώστε σε ανάλογο περιστατικό να μην υπάρξει ξανά αυτή η αντιμετώπιση και το ρίσκο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Μας ενημέρωσαν δε, ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη εγκαλώντας κάθε υπεύθυνο για τις παραλήψεις. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας. 

• Στις 8/2/2020 πραγματοποίησα, ως Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, αυτοπρόσωπη παρέμβαση, εκθέτοντας με μακρά σειρά επιχειρημάτων τους λόγους που συνηγορούν υπέρ της σκοπιμότητας θεσμοθέτησης του υπό δημιουργίαν νέου υδατοδρομίου Καρπάθου στον όρμο του Διαφανιού. Για το σκοπό αυτό άλλωστε κατέθεσα πλήρη και τεκμηριωμένο φάκελο με σχετική έγγραφη εισήγηση και με αναφορά σε όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε για το σκοπό αυτό η Αυτοδιοίκητη Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου ήδη από το 2006 και η Τοπική Κοινότητα Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου μέχρι σήμερα. Για τον ίδιο σκοπό άλλωστε εκδόθηκε στις 10/02/2020 το ομόφωνο ψήφισμα (απόφαση υπ’ αριθμόν 4/2020) του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου το οποίο απεστάλη συνοδεία σχετικής επιστολής προς τους κ.κ. Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κων/νο Αχ. Καραμανλή, Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, σε όλους τους Βουλευτές της Δωδεκανήσου και σε όλους τους τοπικούς θεσμούς. Στην κίνησή του αυτή το Κοινοτικό μας Συμβούλιο είχε την ολόψυχη υποστήριξη όλων των πατριωτικών μας φορέων. Είναι αυτονόητο δικαίωμα των Ολυμπιτών να δούν να λειτουργεί σύντομα στο Διαφάνι το νέο Υδατοδρόμιο της Καρπάθου! Σήμερα ζητούμε εδώ ενώπιόν σας την δέσμευση του κ. Δημάρχου Καρπάθου και της κ. Επάρχου Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου στην άμεση προώθηση της θεσμοθέτησης του Υδατοδρομίου Καρπάθου που συγκεντρώνει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και στηρίζει την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας. 

• Στις 27/2/2020 απεστάλη έγγραφο αίτημα του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο καθώς και προς τον Διοικητή της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (Α.Δ.Τ.Ε.) Υποστράτηγο Νικόλαο Φλάρη για δημιουργία Επιτηρητικού Φυλακίου του Στρατού Ξηράς στη Βόρεια Κάρπαθο με προτεινόμενες περιοχές το όρος Πιτήρι στο Διαφάνι ή το όρος Ορκύλι στην Αυλώνα. Ανάμεσα στα άλλα στην επιστολή μου εκείνη ανέφερα: “Καθώς νέοι κίνδυνοι περιζώνουν την Ελλάδα μας, κίνδυνοι που φέρνουν την ιδιαίτερη πατρίδα μας Όλυμπο της Καρπάθου στην Πρώτη Γραμμή Αμύνης της χώρας αισθάνομαι την ανάγκη της υποβολής, στο όνομα όλων των Ολυμπιτών της Καρπάθου, αιτήματος για την ίδρυση και λειτουργία Επιτηρητικού Φυλακίου του Στρατού Ξηράς στην περιοχή της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Φυλακίου το οποίο θα υπάγεται στη διοίκηση του Τάγματος Εθνοφυλακής (Τ.ΕΘ.) Καρπάθου που εδρεύει στον Νότιο τμήμα του νησιού μας. Έτσι αφ’ ενός θα ενισχυθεί η άμυνα του τόπου μας απέναντι σε κάθε διαφαινόμενη απειλή και αφ’ ετέρου θα αυξηθεί το αίσθημα ασφαλείας των ακριτών κατοίκων της Κοινότητάς μας.”

         Το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε σε όλους τους Βουλευτές Δωδεκανήσου και σε όλες τις αρχές του τόπου μας. Λίγο καιρό αργότερα αν και είχε ξεκινήσει η διερεύνηση των δυνατοτήτων θεσμοθέτησης του Επιτηρητικού Φυλακίου από τον Ελληνικό Στρατό οι αρμόδιοι επιτελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή της Ολύμπου μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από στρατιωτική άποψη σε περίπτωση ανάγκης από τα υπάρχοντα στη διάθεση της Διοίκησης Αμύνης Νήσου (Δ.Α.Ν.) Καρπάθου όπλα. 

ΙV. ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 

1. Αποχετευτικά δίκτυα Ολύμπου και Διαφανίου. 

2. Διαμόρφωση του επαρχιακού δρόμου στην είσοδο του οικισμού Διαφανίου (ανηφόρα Λίμνης). 

3. Αποκατάσταση καθίζησης οδοστρώματος μπροστά από τον Λιμενικό Σταθμό Διαφανίου. 

4. Δημιουργία πέτρινου τοιχίου αντιστήριξης κάτω από το πάρκινγκ του Πολυιατρείου Ολύμπου.                                                                  

   5.    Κοινοτικό Ελικοδρόμιο Ολύμπου.