Απονομή Υποτροφιών Παν-Καρπαθιακoύ Ιδρύματος στις ΗΠΑ. Ένας σπουδαίος θεσμός συνεχίζει

Απονομή Υποτροφιών Παν-Καρπαθιακoύ Ιδρύματος στις ΗΠΑ. Ένας σπουδαίος θεσμός συνεχίζει

Γράφει ο Μανώλης Κασσώτης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κάθε Καρπάθιος μετανάστης φθάνοντας στην Αμερική, ερχόταν με την ελπίδα να κατακτήσει το American Dream (Αμερικανικό όνειρο). Στα πρώτα χρόνια της Καρπαθιακής μετανάστευση, το όνειρο του ήταν να βρει δουλειά στα ανθρακωρυχεία, στα χαλυβουργεία ή κάποια χειρωνακτική εργασία, για να ζήσει ο ίδιος και να βοηθήσει την οικογένεια που άφησε πίσω του.

Η επόμενη γενεά έστησε την φωλιά και τα όνειρα της πιο ψηλά. Έπιαναν δουλειά στα εστιατόρια, και στην αρχή ως πιατάδες όπως περιέγραφε σε μια μαντινάδα ο Νίκος Κωνσταντινίδης:

“Στην Κάρπαθο εγλέντιζα και χαίρουµου τα νιάτα, / και τώρα στην Αµερική, µηχανικός στα πιάτα”.

Πάνω στον χρόνο γινόταν μάγειρας, και σε πέντε χρόνια, μαζί με δυο τρεις άλλους Καρπάθιους, εστιάτορας, και απ’ εκεί ανέβαινε και πιο ψηλά.

Η μεθεπόμενη γενεά έστησε τα όνειρα και την φωλιά της ακόμη πιο ψηλά, στρέφοντας το ενδιαφέρον της στις επιστήμες και στα γράμματα. Σήμερα σε εκατοντάδες ανέρχονται οι Καρπάθιοι που προοδεύουν στα γράμματα και στις επιστήμες, όπως ο Παναγιώτης Μανωλιός καθηγητής στα Computers Science στο Northeastern University, και παράλληλα αρκετές δεκάδες παιδιά Καρπαθίων που αποφοιτούν από το High School συνεχίζουν τις σπουδές τους στα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Συγχρόνως πάνω από ένα αιώνα συμπλήρωσε η Καρπαθιακή συλλογική δράση στην Αμερική που στην αρχή συγκέντρωσε τον ενδιαφέρον της στην οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων με αποτέλεσμα την διατήρηση της ταυτότητας και της πολιτισμικής τους κληρονομιάς, τις δε εξ αυτών εισπράξεις διέθεταν στην δημιουργία έργων κοινής ωφελείας στο νησί τους. Στην συνέχεια έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα Εθνικά θέματα που απασχολούσαν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα Δωδεκάνησα, και στα Αμερικανογεννημένα Καρπαθόπουλα.

Αργότερα όταν η ΚΕΠΑ πούλησε το ιδιόκτητο κτίριο της στο Pittsburgh διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων στην δημιουργία και χρηματοδότηση του «Ιδρύματος Υποτροφιών της ΚΕΠΑ». Στην συνέχεια, το 1985, η Καρπαθιακή Ομοσπονδία, με την συνεργασία και άλλων τοπικών Καρπαθιακών συλλόγων, άρχισε την απονομή υποτροφιών. Αλλά στο μεταξύ, μέσα από την Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το Παν-Καρπαθιακό Ίδρυμα, που δημιούργησε το “Καρπάθικο Σπίτι”, και μεταξύ των άλλων ανάλαβε και την απονομή τριών υποτροφιών σε High School graduates που συνέχιζαν τις σπουδές τους.

Η αείμνηστη Μαρία Σαρρή-Μπεχράκη.

Οι αείμνηστες Μαίρη Σιφονιού (αριστερά) και Ιωάννα Αλεξιάδη

Αμέσως μετά, ο Νίκος Κούρος πρόσφερε στο ταμείο των υποτροφιών του Ιδρύματος $50.000, και το Ίδρυμα αποφάσισε η πρώτη υποτροφία του Ιδρύματος να δίδεται προς τιμή αυτού και της συζύγου του Ολυμπίας.Η γιορτή των υποτροφιών καθιερώθηκε να γίνεται κάθε χρόνο στο Cedars Restaurant στο Elizabeth NJ, όπου οι ιδιοκτήτες του, αδελφοί Γιάγκου Μικροπαντρεμένου, πρόσφεραν την αίθουσα και τα εδέσματα δωρεάν.

Αργότερα η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο «Καρπάθικο Σπίτι» και από το 1996 την διεύθυνση του προγράμματος των υποτροφιών ανάλαβε η καθηγήτρια Ρίκα Κωνσταντινίδη, που για αρκετά από τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον καθηγητή Γιώργο Μικροπαντρεμένο.

Στο μεταξύ εκτός των τριών υποτροφιών που προσφέρει το Παν-Καρπαθιακό Ίδρυμα προστέθηκαν και οι ακόλουθες υποτροφίες σε High School graduates εις μνήμη Μαρίας Σαρρή-Μπεχράκη, Μαρίας Σιφονιού, Ζωής (Ιωάννας) Αλεξιάδη και Evan Tsiatsios.

Επίσης σε φοιτητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια προσφέρεται υποτροφία εις μνήμη Γεωργίου και Μαίρης Παπαγεωργίου.

Εφέτος όπως και τα προηγούμενα δυο χρόνια, δεν έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση λόγω του κορωνοϊού, έγινε όμως η απονομή των υποτροφιών τις οποίες έλαβαν:

1st Foundation Scholarship in memory Nick & Olympia Kouros: , Nikitas Stelios Constantinides – Northeastern University.

2nd Foundation Scholarship: Vasiliki Kossaris – Hofstra University.

3rd Foundation Scholarship: Rafaella F. Lambrinos – University of Pennsylvania.

Maria Behraki SAT Award: Julia Manolios – Northeastern University.Mary Sifonios

Educational Award: Irene Hapsis – Hofstra UniversityJoy Alexiades

OCS Award: Julia Manolios – Northeastern University.Evan Tsiatsios Computer

Science Award: Evangelos Zanakis – New Jersey Institute of Technology.George & Mary Papageorge

College Award: Daniel J. Mc Caffrey – Rutgers University
Πηγή www.anamniseis.net