“Οτι, είναι η Ακρόπολης για όλη την Αθήνα είναι για την Κάσο ολόκληρη, μόνο η Αγιά Μαρίνα”, τραγούδησε ο Ιωάννης Κωστίδης σε μια μαντινάδα που κατέγραψε στο εξαίρετο πνευματικό πόνημά του ο Κασιώτης ερευνητής και συγγραφέας Μιχάλης Κ. Σκουλιός. (Κασίων Μούσα – Η Μουσική Τέχνη και Ποίηση στην Παραδοσιακή Κάσο, Αθήνα 1998 σ.167).
Γιορτάζει σήμερα ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας, πολιούχος της παλιάς πρωτεύουσας της Ηρωϊκής Νήσου Κάσου. Το χωριό που αντιστάθηκε σθεναρά στο Ολοκαύτωμα του 1824 αφού εδώ οι κάτοικοι είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι των δυνάμεών τους για να αντιμετωπίσουν τους Αιγύπτιους και τον στόλο τους, υπό τον Χουσεΐν Πασά. Η Αγία Μαρίνα μεταβλήθηκε σε σωρό από ερείπια. Στο διάβα των χρόνων οι κάτοικοι την διαμόρφωσαν σε μια μικρή κωμόπολη, άξια περιδιάβασης και βίωσης ξέγνοιαστων στιγμών.
Τη συναντάμε στη βορειοκεντρική Κάσο, σε λοφώδη περιοχή, 1 χλμ. δυτικά από το λιμάνι του Φρυ, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 120. Το βόρειο κομμάτι του χωριού λέγεται Ακρί και το νότιο Καστέλι.
Κατά τον λαογράφο πρ. Ζαχαρία Ε. Χαλκιάδη (Λαογραφικά της Κάσου Αθήνα 1971 σ.47 ) σήμερα ” θα γίνει το επιβλητικόν πανηγύρι με φροντίδα των Αϊμαρινιωτών και με τη συμμετοχή των Κασίων απο όλα τα χωριά. Εις τον ναόν θα κάμουν την εμφάνισίν των τα πρώτα σύκα…”.
Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κάσο, επισκέφθηκα για άλλη μια φορά την Αγία Μαρίνα και πλησιάζοντας η γιορτή κατέγραψα τη μεγάλη κινητικότητα των κατοίκων για την προετοιμασία της. Μικροί μεγάλοι, σε συγκεκριμένες θέσεις. ” Να σας κεράσουμε πορτοκαλάδα, καφέ; Μου πρότειναν ευγενέστατα. ΄Ετσι όπως είναι οι νησιώτες μας. Η μέθεξη στα δρώμενα του κύκλου των γιορτάδων λειτουργεί παραμυθιτικά. “Η Αγία Μαρίνα μας αξίζει πολλά περισσότερα” υπογράμμισε μια κυρία που με ξενάγησε στον περικαλλή Ναό.
Χρόνια πολλά!
16.7.2024
Καρπαθιακα Νέα